Z racji ze od 3 dni szukam jak i gdzie zamontowac mechanizm do pompowania ledzwi do foteli przed liftem , i nieznajdujac zupelnienic , postanowilem zrobic maly DIY
Mechanizmy do pompowania ledzwi sa 2 rodzaje ,, przed i po lift ..
Rzecz jasna przed lift pasuje do foteli z przedliftu i na odwrot .
Opis montazu ledzwi przed lift .
wyglada on tak

Duza gabka ,w niej silniczek i kompresorek , poduszka ledzwi wycieta w ksztalt
Mechanizm ledzwi po lift wyglada inaczej

(foto z internetu)
Rozbieramy fotel (mozna sama gore ) ja rozebralem siedzisko tez bo nie wiedzialem co jak z czym ..
Oparcie mocowane jest na 4 torxach ,, 2 na dole ,widoczne po sciagnieciu tapicerki i gabki i dwa na gorze pod maskownica zaglowka .
jak rozebrac poszycie fotela przed lift to kazdy chyba wie (tu nie mam zdjec, wiec mozna samemu znalesc jak to zrobic) . Zajmuje to 5 minut.
Gdy mamy juz sciagniete poszycie i gabke , wykrecamy 4 torxy i ciagniemy oparcie do gory .. Tu uwaga - jak kos ma podgrzewane przedlifty to zwroccie uwage na kabel maty grzewczej ( prowadzony jest on przez otwor oparcia ktore wlasnie sciagamy ) nalezy wtedy najpierw wyciagnac kabel wraz z kostka .
Gdy sciagniemy juz oparcie fotela ujrzymy taki widok

Stelaz oparcia .
montaz mechanizmu ledzwi jest prosty - wpychamy silniczek z gabka pomiedzy szyny stelazu

U mnei gabka jest oklejona zlotkiem gdyz byla przecieta (wolalem ja juz zabezpieczyc)
gabke umieszczamy w takiej pozycji jak na zdjeciu ,, tak by kolanko przewodu doprowadzania /spuszczania powietrza bylo na zalamaniu siedzisko-oparcie
Taka pozycja jest wlasciwa gdyz wtedy poduszka jest na wlasciwej wysokosci .
Teraz montujemy pomalu fotel . U mnei na stelazu byla jakas filcowa nakladka cieta na wymiar stelaza , przy robieraniu nie zrobilem temu zdjecia .

Mechanizm juz jest ,czas na poduszke
Zakladamy oparcie

Kabel przechodzacy prze otwor wraca na swoje miejsce ( kabel od maty grzewczej )
Przeciagamy juz kable mechanizmu ledzwi

Montujemy poduszke

Otwory gorne byly w oparciu , dolnych nie bylo lecz byly w poduszce ..
Wazne - nie montujemy poduszki na sztywno ,, podczas pompowania poduszka pracuje na mocowaniach . Zostawiamy luz wielkosci 2mm
Przed poskladaniem gabki fotela i poszycia sprawdzamy mechanizm ledzwi

dziala wiec skladamy reszte poszycia na swoje miejsce
Zostalo wyprowadzic kostke podlaczeniowa
U mnie wyglada to tak

Kostki mozna polaczyc za pomoca zatrzasku .
Prad uzylem od elek. foteli wiec miale proste podlaczenie .
Prad mozna podlaczyc samemu , do dzialania pompowanych ledzwi wystarczy tylko staly plus i minus
Wpinamy przelacznik i to na tyle
Pozdrawiam