Moja E46 z 1998 roku koniecznie chciała mieć światła do jazdy dziennej

, a ponieważ ta funkcja w wersji dopuszczalnej w Europie nie była dostępna przed 2001 rokiem, to należało wymienić LSZ na ALSZ. O ile przednie światła są takie same przed i po lifcie, o tyle z tylnymi jest gorzej - poliftowe lampy mają więcej i inaczej rozmieszczone żarówki, ale można ALSZ zaprogramować tak, żeby to działało jak należy, bez żadnych przeróbek instalacji w aucie.
Sporo jest informacji na tym, i na innych forach na temat programowania świateł, ale zajęło mi to sporo godzin zarówno czytania, jak i eksperymentów w aucie, więc postanowiłem podzielić się swoim rozwiązaniem. Być może ktoś zaoszczędzi ten czas w przyszłości.
Disclaimer: Zakładam, że skoro zajmujesz się tym, to wiesz jak użyć NCS Expert żeby zgrać ustawienia z ALSZ i wgrać nowe. Poniższe zadziałało w stu procentach w moim przypadku, ale nie gwarantuję, że zadziała u Ciebie. Wszystko robisz na swoje ryzyko, i nie możesz mieć do mnie pretensji, jeśli uszkodzisz LSZ lub inny moduł, czy Twój samochód stanie w płomieniach.
Do dzieła:
Robimy porządek z przypisaniem żarówek do światel pozycyjnych i hamulcowych:
Kod:
BREMSLICHT_ALS_STANDLICHT
aktiv
STANDLICHT_ALS_BREMSLICHT
nicht_aktiv
Dalej światło przeciwmgielne - przed liftem jest tylko lewe, wiec nie może być użyte jako pozycyjne:
Kod:
PIN_20_ALS_NSL
aktiv
NSL_ALS_STANDLICHT
nicht_aktiv
STANDLICHT_ALS_NSL_RECHTS
nicht_aktiv
Następnie światła pozycyjne jednostronne - te włączane dźwigienką kierunków przy wyłaczonej stacyjce:
Kod:
PIN29_30_PARK
aktiv
PIN37_49_PARKL
nicht_aktiv
Zostaje ustawienie PWM tak, żeby światła świeciły odpowiednią mocą:
Kod:
PWM_WERT2_ALS_SL_AUSGANG
wert_03
PWM_ANSTEUERUNG_SL_LI_HI
wert_03
PWM_ANSTEUERUNG_SL_RE_HI
wert_03
Ja ustawiłem z rozpędu też:
Kod:
PWM_ANSTEUERUNG_SL2_RE_HI
wert_03
PWM_ANSTEUERUNG_SL3_LI_HI
wert_03
PWM_ANSTEUERUNG_SL3_RE_HI
wert_03
ale chyba niepotrzebnie, bo tych świateł w przedliftowych lampach po prostu nie ma.
Wyłączamy sprawdzanie nieistniejących żarówek:
Kod:
WARMUEBERWACHUNG_RL_2_RE
nicht_aktiv
WARMUEBERWACHUNG_RL_3_LI
nicht_aktiv
WARMUEBERWACHUNG_RL_3_RE
nicht_aktiv
KALTUEBERWACHUNG_RL_2_RE
nicht_aktiv
KALTUEBERWACHUNG_RL_3_LI
nicht_aktiv
KALTUEBERWACHUNG_RL_3_RE
nicht_aktiv
I włączamy testy, które były wyłączone:
Kod:
KALTUEBERWACHUNG_BL_MI
aktiv
KALTUEBERWACHUNG_KZL_LI
aktiv
CC_BREMSLICHT_MITTE
aktiv
CC_KENNZEICHENLEUCHTE_LI
aktiv
U mnie “zimny test” trzeciego światła stop nie zgłasza błędu, a “ciepły” tak, mimo, że światło jest ok, dlatego KALTUEBERWACHUNG_BL_MI ustawiam na aktiv, a WARMUEBERWACHUNG_BL_MI na nicht_aktiv
Możliwe, że Twój ALSZ będzie miał inne ustawienia sprawdzania żarówek, więc warto je przejrzeć i włączyć odpowiednie. Jeśli któreś światło zgłasza błąd, to sprawdzamy przez INPA o które dokladnie chodzi, i wyłączamy odpowieni test.
I teraz światła dzienne:
Kod:
TAGFAHRLICHT_ECE
aktiv
Powyższe powoduje, że światła mijania i pozycyjne zgasną po wyłaczeniu stacyjki nawet, jeśli wyłacznik zostawimy w pozycji 2, a poniższe uruchamia śwatła do jazdy w dzień w postaci słabo świecących świateł drogowych (przy wyłączonych światłach mijania):
Kod:
DRL_DIMMUNG
wert_03
GED_FL_ALS_DRL
aktiv
Aha, mi trafił się moduł ALSZ w wersji kodowania C35, jeśli masz inną, to parametry mogą się nieco różnić. Światła dzienne dostępne są chyba od wersji C31.
Powodzenia,
Sławek