Miałem z poprzedniego samochodu PoweBass'y 16'tki i szkoda mi ich było bo grają zacnie zatem opis jak przerobić fabryczne puszki pod 130mm żeby zmieścić 160mm.
Jeżeli chcecie wyjąć plastikowe rękawy musicie przejść przez
ten temat
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do modyfikacji użyłem oryginalnej puszki BMW mimo, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, już teraz zastanawiam się nad cięciem blachy i "normalnym" montażu, ale o tym później...
Moje głośniki były tylko odrobinę wyższe od fabrycznych jednak średnica 16cm.
Na dzień dobry potrzebne nam będą: szlifierka, wiertarka, papier ścierny i trochę plastiku.
Po wykręceniu oryginalnych głośników wyjmijmy też kabelki i płytkę (2 śruby krzyżak) żeby nie przeszkadzała. Wata ze środka przyda się do nowych grajków.
Puszkę wyciąłem tak żeby wszedł głośnik "na głębokość".
Średnica jest większa więc nie ma do czego przykręcić - stąd za pomocą cyrkla odrysowałem linię o ok 1cm mniejszą od średnicy po czym wiertarką wierciłem po linii.
Potem wycinamy po zewnętrznej, szlifujemy na gładko i powinno być po przymiarce coś takiego:
Wkładamy głośnik, dopasowujemy żeby nic nie wystawało.
W tym miejscu pewnie większość się zatrzyma z racji braku sprzętu. Możemy skoczyć do jakiegoś warsztatu spawania plastiku i poprosić, nie jest to czasochłonne.
Spawamy ring i boki (puste miejsca).
Szlifujemy, wiercimy otwory, nie zapomnijcie o płytce i kabelkach oryginalnych, do środka jeszcze wata i przykręcamy..
W planie mam montaż zwrotnicy gdzieś na półce, tweeterów w boczkach i drzwiach tył oraz zamontowanie 16'tek z przodu.