Cześć!
Kupiłem sobie elektrycznie regulowany fotel z pamięcią i grzaniem do swojej e34. Niestety próby podłączenia spełzły na niczym, udało mi się tylko "na krótko" podłączyć grzanie foteli ale regulacje były martwe. od słowa do słowa ze sprzedającym i z Tigwelderem okazało się że brakuje mi fragmentu instalacji elektrycznej - takiego rozgałęziacza który wchodziłby zarówno do grzania foteli (1 wtyczka) jak i do modułu regulacji (3 wtyczki). Sprawa wygląda tak:
u mnie z podłogi w aucie wystaje wtyczka na 12 dziur (kabli jest 11). Opisze je od górnego rzędu od prawej tak jakbyście trzymali wtyczkę - zdjęcie jest tylko poglądowe:

Brązowy - masa
Czerwony (żółty pasek) - jest na nim plus bez względu na cokolwiek
(nawet po wyłączeniu stacyjki i świateł)
Niebieski (żółty pasek) - nie dzieje się na nim nic
Szary (czarny pasek) - plus po włączeniu świateł
Zielony (czarny pasek) - są takie dwa, na jednym plus po stacyjce w
poz II, na drugim nic sie nie dzieje
Niebieski (fioletowy pasek) - nic
Fioletowy (biały pasek) - plus po stacyjce w poz I
Brązowy (szary pasek) - nic
Biały (fioletowy pasek) - nic
Biały (zółty pasek) - plus bez względu na wszystko
Taką wtyczkę pod fotelem powinna mieć każda e34 i e32. W oryginale podpięty jest pod nią albo fotel grzany (też biała szeroka wtyczka) albo nic albo wspomniany rozgałęziacz do fotela elektrycznego widoczny na zdjęciu:

Z jednej strony wchodzi w naszą białą 12 pinową wtyczkę z drugiej ma 4 wtyczki (widoczne na powyższej focie).
wtyczka biała (z prawej na zdjęciu)
zielony (pasek czarny) brązowy
pusto brązowy (pasek pomarańczowy)
fioletowy (pasek biały) gruby czerwony (pasek żółty)
wtyczka czarna (po srodku na zdjeciu na zdjęciu)
niebieski (pasek żółty) biały (pasek fioletowy)
żółty (pasek niebieski) biały (pasek żółty)
pusto pusto
(powyższe wtyczki opisałem układając napisy tak jak kable we wtyczce)
żółta duża wtyczka - wychodzi z niej mnóstwo kabli, nie będę ich opisywał bo i nie wiem w który co jest

Te 3 wtyczki wchodzą w moduł fotela w miejsca na zdjęciu według kolorów wtyczek zresztą nie da się inaczej podpiąć (nie zwracajcie uwagi na to co jest nabazgrane na nich):

Wtyczka czarna (z lewej na zdjęciu) - odpowiada za grzanie foteli - opis który kabel od czego jest znajdziecie bez trudu zresztą to nic trudnego to rozkminić.
Do tego wszystkiego z rozgałęziacza wychodzą jeszcze dwa kable idące pod tylną kanapę (zapewne do opcjonalnych regulacji) i co ważne jest tam jeszcze jeden przewód masy (brązowy) zakończony oczkiem. trzeba znaleść pod kanapą jakieś miejsce gdzie są masy podpięte i dołączyć tą masę bo bez niej nie będzie chodzić regulacja. Kable trzeba sobie jakoś poprzeciągać pod wykładziną w kierunku tyłu auta.
Po podłączeniu cudownego rozgałęziacza wszystko zaczęło chodzić jak trzeba - i grzanie i regulacje i pamięci. Zatem jak bezie ktoś z Was kupował fotel el regulowany KONIECZNIE doproście się o ten rozgałęziacz! Podłączenie bez niego jest możliwe ale zajmie dużo czasu a z ta wiązką 10 sekund. Wg mnie jest to w zasadzie część fotela więc powinna byc dołączana od razu z nim.
Na pewno opis mój nie jest idealny, wiele rzeczy pominąłem lub napisałem niejasno więc zapraszam do konsultacji (najlepiej przez ten wątek żeby dla potomnych zostało). Jak coś mam te wszystkie foty na dysku w lepszych rozdzielczościach.
Pozdro

(do wyszukiwarki): elektryczne fotele podgrzewane regulowane elektrycznie e32 e34 podłącznie foteli elektrycznych