blaca napisał(a):
tosziba napisał(a):
Zrobione na zielonych sprężynach i odbojnikach z e39. Klapa otwiera się do połowy, czyli w sumie optymalnie, na tyle że mogę sobie zawsze pomóc łokciem, mając zajęte ręce, aby ją otworzyć. Siłowników nie wymieniałem

Kolego te odbojniki z e39 masz z odrzutnikami?
Gdzie takie dorwac nie moge znaleźć.
Tak, w wyrzutnikiem

Ogółem też mialem z tym problem - kupione na tej aukcji:
http://allegro.pl/odbojnik-klapa-bmw-e3 ... 86487.html - Gość, który sprzedaje jeszcze tydzien temu je mial po 2.99, a teraz zwęszył interes. Najlepiej zadzwonić tam i się dopytac - moze jeszcze ma bo to już trzecia aukcja z tymi odbojnikami, którą wystawił.
A co do filmiku to jest tak proste, że nie ma sensu nagrywać. Jak jutro znajdę chwilę to zrobie Ci tylko zdjęcia tej spinki zebys wiedzial gdzie podważyć srubokrętem, o ile nie zapomne. Mogę opisać Ci jak to zrobiłem:
Największy dylemat mialem z tym jak zdjąć sam siłownik, szukalem jakiejś spinki. Na główce siłownika jest zarys takiej spinki otaczającej główkę - podważamy śrubokrętem i spinka zeskakuje.
Po zdjęciu tej spinki siłownik musimy zdjąć po prostu (nie ma tam gwintu ani nic) trzeba uzyc trochę siły, ale z wyczuciem

Jak sam siłownik zdejmiemy z jednej strony - zostaje nam tylko zdjęcie główki.
u mnie był to maly problem bo główka chyba lekko zapieczona była - w tym momencie musimy uważać bo to podobno kruche jest: i gwint, i główka. Główka odkręcona: dla pewnosci wd40 i troche towotu na gwint, skręcamy spowrotem i mamy zrobione. Klapa bagaznika troche się mocniej teraz domyka, ale coś za coś. Teraz pora na kupno przycisku i wtyczki i zamontowanie przycisku do otwierania klapy w kabinie

edit: wlasciwie to teraz zauważyłem, że Ty juz to masz zrobione, ale Ci nie działa po prostu. To już wina siłowników niestety - u mnie na zielonej sprezynie dziala, siłowniki widocznie są sprawne u mnie, pomimo wieku 12 lat, ale i tak nie podnoszą do konca klapy, tylko do połowy.