Witam chciałbym opisać jak przebiega demontaż rozrusznika.
Potrzebne narzędzia:
Grzechotki najlepiej jakieś małe 1/2 cala.
Nasadka e14 (Torex)
Klucze 16, 13, 10, (8 albo 9)
Do wymiany elektromagnesu w rozruszniku przyda się śrubokręt dobry gwiazdkowy (u mnie śruby się rozrobiły więc je nawiercałem i nabijałem czworokątnego bita{nowe śruby są na imbus koszt 20gr sztuka})
Demontaż:
1. Zaczynamy od zdemontowania filtra powierza
2. Następnie odkręcamy hmm sam nie wiem co to jest postaram się dodać zdjęcie (znajduje się to za filtrem powietrza jest to tuba do której są podbite wężyki spokojnie można je odpiąć)trzyma się na
2 śrubach nasadka 10 polecam odkręcać grzechotką jest o wiele łatwiej.
3. Odpinamy złącze diagnostyczne z uchwytu.
4. Odkręcamy nakrętkę trzymającą bagnet oleju
klucz 10 5. Odpinamy wąż biegnący od pokrywy zaworów do kolektora dolotowego
6. Odkręcamy rozrusznik dostęp nie jest łatwy ale da się to zrobić zamocowany jest na 2 śrubach górną zasłania wąż od ogrzewania najlepiej go odgiąć za pomocą sznurka...
UWAGA! Śruby trzymające go są śrubami przelotowymi od strony skrzyni biegów jest
torex e14 a od strony silnika nakrętka 16. Dolną śrubę można spokojnie odkręcić jakąś średnich rozmiaru grzechotką a od strony skrzyni biegów należy nałożyć nasadkę i zblokować jakimś kluczem który tam wejdzie (ja znalazłem przejściówkę z dziurą w która można włożyć pręt idealnie tam pasuje). {pierwszą śrubę odkręciłem w 5 min z drugą męczyłem się jakieś 3h
A TO DLATEGO ŻE DA SIĘ TO ODKRĘCIĆ KLUCZEM PŁASKIM ALE... NIE OCZKIEM OCZKO NIE NACHODZI PONIEWAŻ KORPUS SKRZYNI JE ODPYCHA}. Po odkręceniu śrub odkręcamy przewody UWAGA! Należy najpierw odpiąć akumulator, oznaczamy i odpinamy przewody najlepiej kolorowa izolacją i dobrze to opisać na kartce coby się później nie głowić.
W moim przypadku rozrusznik wyszedł od dołu (nie posiadam kanału ale podniosłem samochodu od strony kierowcy o jakieś 35/50cm )
W razie niejasności proszę pisać

przede mną zostało jeszcze poskładanie...