Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Wybrałem taką kamerkę, ponieważ chciałem mieć widok bez linii pomocniczych cofania, skierowaną tak, aby było widać z góry listwę tylnego zderzaka i móc parkować na centymetry. Kamera sięga wzrokiem 2m w tył od zderzaka. Posiadałem już wcześniej ekran LCD/GPS, więc do niego podłączyłem kamerę cofania.
Wybrałem miejsce między lampkami oświetlającymi tablicę rejestracyjną:
Z bólem serca musiałem wywiercić otwór:
Później przeciągnięcie kabelków pod tapicerką klapy bagażnika, odpowiednie ich ułożenie i przeciągnięcie do wnętrza kabiny otworem zaznaczonym na zdjęciu czerwoną plamką:
Kolejny etap to przeciągnięcie kabelka wideo do ekranu. Na miejsce przebiegu kabli wybrałem okolice przy podsufitce w okolicy uszczelki drzwi, później z boku schowka, pod schowkiem i pod boczną tapicerką tunelu przy fotelu pasażera. Kabelek z zasilania kamery podłączony został do żarówki biegu wstecznego (kamera pokazuje obraz po wrzuceniu biegu wstecznego).
Na koniec uszczelnienie czarnym silikonem krawędzi obudowy kamery.
Po montażu tak to wygląda:
A tak to działa po podłączeniu do panelu LCD i próbie w akcji po znalezieniu parkingu ze słupkami:
Witam, Trochę odświeżę temat. Właśnie przyszła moja kamerka (tylko że w ramce tablicy rejestracyjnej) oraz ten panel LCD na lusterko. Moje pytanie jest następujące. Gdzie podłączyłeś panel oraz jaki kolor ma kabelek od wstecznego? Mam e46 ale powinno być tak samo. U mnie jest kabelek brązowy i żółto-niebieski. Pozdrawiam.
świetna alternatywa dla czujników parkowania. Tylko niestety koszta w porównaniu do czujniczków o wiele większe. dlatego w całokształcie czujniki pozostają górą... chyba, żę ktoś posiada wbudowany ekran od navi w aucie i można się w niego wpiąć...
cockett napisał(a):
ratovnik napisał(a):
Gdzie podłączyłeś panel oraz jaki kolor ma kabelek od wstecznego? Mam e46 ale powinno być tak samo. U mnie jest kabelek brązowy i żółto-niebieski. Pozdrawiam.
ja jak podłączałem swoje czujniki parkowania to przewód zasilania światła wstecznego był niebiesko-żółty.
Tu masz fotke z mojego DIY jak montowałem czujniki. wydaje mi się, że e46 bliższe jest e36... więc kolory powinny być te same.
_________________ ...bo przyjemności z jazdy nie mierzymy ilością spalanego paliwa
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak więc jeden problem mam z głowy. Pozostaje tylko problem z zasileniem panelu. Od tego panelu idą trzy kable: czerwony - zasilanie, czarny - uziemienie i niebieski - niby podłącza się go do wstecznego ( jak ustaliliśmy niebiesko - żółty) aby automatycznie włączał obraz z kamery przy cofaniu. Mogę podłączyć te dwa kable pod jeden od wstecznego? A jak podłącze np. panel bezpośrednio pod aku to nic się nie stanie?
Świetna robota i świetna sprawa z taką kamerką. Muszę pomyśleć o zamontowaniu też takiej, chociaż wątpię że uda mi się to samej zrobić. Mimo że tak ładnie i precyzyjnie to opisałeś. Wyobrażam sobie o ile łatwiej było by mi parkować w zatłoczonych, ciasnych uliczkach.
_________________ Można jechać z szybkością jaką się chce, ale trzeba mieć świadomość że to może być ostatnia nasza podróż
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 24 gości