Witam jako iż kupiłem kierownicę multifunkcyjną z e46 poliftową chciałbym przedstawić jak ją zaadaptować do E36.
Na wstępie chciałbym dodać że nieźle się wpakowałem i radziłbym 2 razy przemyśleć zanim się zdecydujemy na kierownicę poliftową czy to z e39 czy e46 do naszego e36 ponieważ jest to druciarstwo i każdemu raczej polecam zakupić kierownicę przedliftową od e39 no ale umieszczę opis jak zamontowałem kierownicę poliftową.
Ok więc mamy kierownicę taką (E36) :

a chcemy mieć taką (E46) :

różnice :
kierownica E36:

kierownica E46:

taśma E36:

taśma e46:

i tutaj narazie staniemy bo miałem taśmę od e46 jak tutaj na foto próbowałem ją założyć kombinowałem docinałem aż ją w końcu zniszczyłem (w skrócie za żadne skarby nie pasuje więc sobie darujemy)
więc jeżeli nie taka to jaka taśma ?
otóż z e38/e39 przedliftowa pod multifnkcję Nr 1 094 261 :

a teraz mnie zapytacie co z kierownicą otóż trzeba jej zrobić małe ciach ciach i sklejanie, ewentualnie spawanie (wyciecie czesci z poprzedniej kierownicy) tak to wygląda:

jeżeli chodzi o mnie poprostu przewierciłem 3 dziury w odpowiednich miejscach dałem 3 sroby powkładałem w nie plastikowe kołki potem taśma i 3 nakrętki a no i dziura na kable .. i zeszlifowałem ten klin taki co tam jest bo przeszkadzał w montażu taśmy
jeżeli chodzi o podłączenie niestety wtyczki są inne :

więc trzeba troche poucinać poprzerabiać (zalutować lub pokombinować z wtyczkami) ogólnie połączenie łatwe więc myślę że opis zbędny
przejdźmy do sedna sprawy po założeniu taśmy :

oraz po założeniu już poduszki:

wystarczy założyć kierownicę:

podłączyć resztę kabli:

i cieszyć się multifunkcją poliftową z e46 ; )

Zdjęcia zaczerpnięte z internetu opis mój.
Podsumowując jeżeli chcesz mieć kierownicę która ci się podoba to warto jeżeli zależy ci tylko na multifunkcji to szkoda zachodu i lepiej kupic z e39 ; ) (niestety bylem tego nieświadomy i nie chciałem się z tego już wycofywać)
dodam tyle że wszystko zrobione tak jak tutaj opisałem mam u siebie i tempomat czy sygnał dźwiękowy mi działają reszty nie podłączałem gdyż nie mam jeszcze sensora poduszek i z radiem pokombinuje w weekend ; ) ale też będzie pewnie działać przejechałem już około 100 km i nic nie trzeszczy ani nie blokuje ; )