Tutorial jak wymienic polamane regulatory. Regulatory sa dostepne tylko i wylacznie na allegro. w ASO nie ma mozliwosci dostania ich gdyz producent uznaje lampy po lifcie w e39 jako 1 calosc, bez mozliwosci rozebrania na poszczegolne czesci. W lampie przed liftem regulatory sa inne oraz posiadaja swoj numer OEM oraz sa dostepne w ASO. Aby wymienic regulatory trzeba rozkleic lampy. Mozemy zrobic to za pomoca, opalarki ( ustawienie najnizszej temperatury) dobrej suszarki lub po prostu tak jak ja uzylem piekarnika. Mamy 2 regulatory dluzszy ( regulacja na boki) oraz krotszy ( regulacja góra - doł ). Regulator dluzszy mozna wymienic bez rozklejania przedniej szybki , lecz ja rozklejalem gdyz poszedl mi ten krotszy, a tu nie ma mozliwosci wymiany bez rozklejania. Wymienialem tez przy okazji soczewki HELLA Bixenon od audi A6. Stare wypalone poszly do kosza. Kabel widoczny na zdjeciach jest wlasnie od przeslony soczewki bixenonowej. Dodatkowo mam zamontowany xenon w swiatlach drogowych - potrzebny byl oczywiscie do tego adapter trzymajacy palnik H7. Swiatla bajka . Podwójny bixenon albo i trixenon

ale o tym kiedy indziej. Wymiana regulatorów ponizej. W serwisie z lampami za usluge biora od 150-250 zł za lampe
1. Rozbieramy lampe na poszczegolne czesci

2. Pamietamy o 2 srobkach w rogu lampy

3. Nagrzewamy piekarnik do 200-250*

4. Zw wzgledu na wielkosc lampy nie da rady wsadzic calych lamp do srodka , wiec trzymamy lampe tak aby z kazdej strony lampy czarny mocny silikon zaczal mieknac nastepnie bierzmy nozyk i odchylamy przednia szybke , pomalu z kazdej strony , odwracamy lampe i znow do piekarnika i znow nozyk w ruch

Robimy to delikatnie by nie polamac zatrzaskow trzymajacy przednia szybke

5. Przednia szybka nam odeszla, pomalu sciagamy wewnetrzny plastik z ringami osadzony jest na bolcach ktore sa wpuszczone w silikon

6. Widzimy polamany regulator odpowiadajacy za ustawienie lampy góra-doł, dłuzszy odpowiada za regulacje na bok lewo-prawo

7. Wymieniamy regulator ciezko jest usunac stary polamany gdyz kulka ktora jest zakonczona w regulatorze jest blokowana przez zabek wtyczki. Po podwazeniu czyms ostrym osadzamy nowy regulator w elemencie , ktory jest przykrecony do srodka lampy

8. Srodek lampy mocujemy w gwintach ktorymi krecimy. Regulatory powinny wejsc do srodka i wtedy zaczynamy krecic imbusem 6 srodek regulatora oraz bok.

9. Wkladamy plastik z ringami oraz przygotowujemy piekarnik by skleic przednia szybke

10. Przednia szybka sklejona, zatrzaski na miejscu