Witam.
Przedstawiam opis jak zdiagnozować oraz zdemontować pływak, wraz z pompką paliwa.
Opis dotyczy sedana, silnik M43, ale sądzę że w innych wersjach E36 będzie podobnie.
Na początek objawy. U mnie po prostu wskazówka poziomu paliwa skakała, raz na minimum, raz, na 1/4, czasem na full. Ponieważ zegary działały prawidłowo, postanowiłem sprawdzić pływak.
Pierwszy krok to demontaż siedziska tylnej kanapy. Ukazuje się nam taki oto widok:

Czarne pokrywki, przykręcone na 4 wkręty kryją pod sobą pływaki, a ten po prawej (górny na zdjęciu) pływak z pompką paliwa.
Odkręcamy wkręty, zdejmujemy metalowy czarny dekielek.

Pod lewym dekielkiem jest jedna wtyczka od pływaka, po prawej mamy dwie, pływak i pompka (powyższe zdjęcie, lewe gniazdo pływaka, prawe pompki).
Kostki pływaka są białe. Wyciągamy kostkę i mierzymy omomierzem na bolcach. Prawidłowe wartości to od około 10 Omów (minimum paliwa) do około 265 Omów (max paliwa). Jeżeli (tak jak w moim przypadku) omomierz nic nie wskazuje, oznacza to że obwód pływaka jest przerwany.
A więc demontujemy uszkodzony pływak. Po oczyszczeniu, odkręcamy plastikowy kołnierz z wypustkami, odłączamy wężyk paliwowy, poleci z niego trochę paliwa, ale chyba nie da się tego uniknąć. i delikatnie wyciągamy całość (niebieski element). Ponieważ pompka paliwa ma filtr, a pływak trochę odstaje z boku, trzeba pokombinować żeby go wyciągnąć, ale nie jest to specjalnie trudne.
Mając wszystko na wierzchu, mierzymy ponownie omomierzem:

Pomiary pomiędzy:
A1 A2 - ten sam pomiar który robiliśmy przed demontażem
B1 B2 - sprawdzamy sam "potencjometr" pływaka.
A1 B1 - sprawdzamy ciągłość kabla (czy nie przerwany)
A2 B2 - sprawdzamy ciągłość kabla (czy nie przerwany) u mnie był przerwany, wlutowałem nowy.
Podczas pomiarów możemy przesuwać pływak i mierzyć, wartości na omomierzu będą się zmieniały, w zależności od tego, w jakiej pozycji będzie pływak:
Minimum paliwa - 10 omów

Około połowa poziomu

Maksymalny stan -266 omów

Jak znajdziemy przyczynę usterki, naprawimy, ponawiamy pomiary punktów A1, B1, A2, B2 i jak jest ok, analogicznie składamy.