Witam
Jako że miałem problem z regulatorem napięcia to też zamieszczam małą fotorelację z wymiany...
Otóż u mnie regulator był już tak słaby że podczas jazdy gasł prąd w całym samochodzie i się zapalał po chwili... przypadki można mnożyć... a ory. regulator w moim przypadku to koszt 550zł więc warto poszukać zamiennik który można kupić do 100zł
No i tak... nim zaczniecie to
ODŁĄCZCIE AKUMULATOR OD PRĄDU !!! [ja tego nie zrobiłem i nic się nie stało... ale przy zakładaniu regulatora były fajerwerki, o dziwo nic się nie stało]...
...by się dostać do alternatora trzeba wymontować całe pudło z filtrem, przepływkę i rurę gumową za przepływką
Odpinamy wtyczkę i kabel plusowy [widoczne na 4 rysunku] jest on w moim przypadku schowany pod gumową osłonką...
...ściągamy osłonkę alternatora... przyczepiona na 2 nakrętki i kabel plusowy!

Jest to cały ten plastik widoczny na fotce...

No i wreszcie można dokopać się do regulatora..

Goły alternator, wtyczka i kabel +

Regulator siedzi tam bliżej silnika... przykręcony na 2 śrubki:

Nowy i stary regulator... nie trudno zobaczyć różnicę w szczotkach

... i tak wymieniliśmy regulator bez wyjmowania alternatora

Zapomniałem dodać że bez takiego krótkiego krzyżaka nie odkręcicie tego regulatora...

na fotkach regulatora specjalnie pokazałem śrubki byście wiedzieli czym je odkręcić... Może to dziwne ale bez tego małego śrubokręta nie da rady

Śrubki nie są mocno przykręcona ale brakuje tam miejsca i łatwo zniszczyć śrubkę [szczególnie tą niżej].. widać na foto jak jest obruszona