|
Forumowicz |
 |
Wiek: 48 Posty: 247 Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle Moje BMW: E60 3.0d Kod silnika: M57N
|
Prosta sprawa ale postanowiłem opisac roboty może na 10 minut , a może i nawet nie
Pierwsza sprawa trzeba nabyć mikrofiltry są dwa rodzaje , zwykłe oraz z węglem aktywnym ja akurat zakupiłem z węglem aktywnym , oczywiście 2 sztuk. Nr oryginału z weglem aktywnym 64 31 9 171 858 cena w ASO około 200 zł za sztuke mi akurat udało się kupić za 36 euro za 2 sztuki na niemieckim ebayu. Można zastowsować również zamienniki. 1. Podnosimy maskę i naszym oczom ukazują sie dwie puszki z mikrofiltrami z prawe i lewej strony na podszybiu. oraz drugi 2. Odpinamy zapinkę na filtrze oraz bierzemy nasadkę 12mm i bardzo lekko przekręcamy o 90 stopni ( nie przekracmy ) nakrętkę Z drugiej strony robimy analogicznie tylko wypinamy kostkę z czujnika 3. Teraz pozostaje wyjąć górne części puszek i wyjąc stary filtr oraz założyć nowy zwróccie uwage żeby założyć filtr prawidłowo, trzeba popatrzyc na strzałke na filtrze i taki ma być przepływ powietrzastary nowy Teraz pozostaje poskładać wszystko analogicznie i finito , pozostanie tylko skasować informacje w Idrivie zgodnie z instrukcją:
1.Wsiadasz do auta zamykasz drzwi 2.Zapłon na pozycje nr 2 czyli kontrolki świecą auto nieodpalone 3.Przyciskasz i trzymasz przycisk od kasowania dziennego stanu licznika aż wejdziesz do menu serwisu 4.Jak już jesteś w menu serwisu zwolnij przycisk kasowania dziennego i teraz naciskając przycisk kasowania przebiegu dziennego wybierasz zakładkę z obsługą którą chcesz wykonać 5. Po wybraniu mikrofiltrów przytrzymaj przycisk kasowania dziennego do momentu jak na wywświetlaczu pojawi sie napis RESET? wtedy puść przycisk i naciśnijszybko 2 razy przycisk kasowania dziennego (raz , dwa i trzymasz) i wszystko
Wszystko to bardzo prosta czynnośc i naprawde nie warto dawać do serwisu czy mechanika na ta operację , każdy sobie z tym poradzi 
_________________ A6...2.6........V6..ABC..150KM..225 Nm==> było A4...2.5 TDI..V6..AFB..150KM..310Nm ==>było BMW..E39..2.0...150 KM....190Nm ==>było BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest
|
|