marnon, Ja zaczynałem swoją przygodę z BMW od silnika 1,6, teraz mam 328. Ale były również 1,8 2,0 2,5. I powiem Ci tak; patrząc no to co tu napisałeś polecam Ci BMW E46 323i. Motor żwawy i pali naprawdę nie wiele. Nigdy sie nie pchaj w 2,0 bo to nie jedzie, a pali. Mi 323i nie spaliła więcej niż 12,5l/100km, a średnio często wychodziło niecałe 11l. Natomiast wiadomo, że części/naprawy mogą być droższe niż w R4. Dlatego tutaj można pomyśleć nad 318i. Moim zdaniem wybieraj właśnie między 318i, a 323i. I w wyborze na pewno nie pomoże Ci to co więcej pali, ale właśnie całokształt eksploatacji. Niemniej na korzyść 323i przemówi fakt, że czasem możesz pojechać w jakąś trasę i wtedy taka jazda tym motorem= większa przyjemność z tym samym spalaniem jak w 318i

Tak jak rafix mówi 323i jest dobrą propozycją ponieważ zachowasz spalanie i w miare odpowiednią dynamikę.Ja jednak osobiście skłaniał bym się do 328i zdecydowanie większa frajda z jazdy tuaj już czuć moc a silniki są bezawaryjne. Natomiast spalanie będzie w przedziale 11-13l ale gazu bym nie wkładał..