BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] biopaliwa
PostNapisane: 3 czerwca 2006, 12:49 
Częsty bywalec

czy ktoś może orientuje się w temacie "ETANOLU" czy można go lać prosto do baku.
jak coś wiesz to się wypowiedz, może ktoś z tego skorzysta

Ostatnio edytowano 26 marca 2009, 18:45 przez robert, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2006, 01:17 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Jestem również tym zainteresowany.
Czytałem że badania dowiodły iż metanol spala się identycznie jak benzyna, jest ten sam kształt płomienia etc etc.
Niektórzy twierdzą że zastosowanie metanolu wymaga jakichś 'specjalnych' uszczelek.
Różne źródłą różnie mówią. Jedni że można lać i działa, inni że nie działa. Więc dalej nic nie wiadomo.
W teorii powinno działać po wlaniu czystego metanolu, nie miałem jednak żeby sprawdzić.
Ja bym na próbę wlał tak z 5L na pusty bak i zobaczył jak bęzdie... w razie czego można dolać benzyny.
Czytałem o stosowaniu metanolu zamiast benzyny, nie etanolu.
Jakbyś miał jakieś linki czy coś, wrzuć tutaj, chętnie poczytam. Od dłuższego czasu szukam alternatywy dla LPG.

Co ciekawe, kiedyś natknęłęm się na stronę na której pisało trochę ciekawych rzeczy... ale została dziwnym trafem usunięta. Brzmi to jak teoria spiskowa, heh ale szukając informacji na temat paliw alternatywnych człowiek dochodzi do wniosku jakby komuś zależało żeby tych informacji nie było.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2006, 12:46 
Częsty bywalec

no właśnie uświadomiłem sobie że jakiś spisek musi być skoro nie można na ten temat za wiele z mediów się dowiedzieć.
czy wiesz może gdzie można kupić metanol

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2006, 12:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
Kyokushin, myślałem że puki co najlepszą alternatywą dla benzyny jest gaz płynny LPG

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2006, 14:10 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
W teorii bez żadnych przeróbek po wlaniu metanolu nie powinno się nic złego dziać.
Co ciekawe, jedne teorie mówią "tak, nic się nie dzieje, nie ma prawa" ale na to są kontr teorie 'nie da sie' bo 'cośtam'... Ja myślę że dopuki sami nie sprawdzimy to się nie dowiemy. Ryzyko jest nie wielkie, zawsze można dolać benzny do pełna i 'rozrzedzić'. A spisek napewno jest... w końcu miliony $$$ idą na to żeby nie było nic innego niż produkty ropopochodne... a jak ktoś mi powie, dlaczego 'się na tym nie jeździ od XX lat skoro to działa' to powiem że na rzepakowym też 'nie dało się jeździć' i były teorie że nie ma prawa działać a jak widać okazało się że 'cudownie' da się.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2006, 14:58 
A ile kosztuje takie coś za litr?

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2006, 13:42 
Administrator

http://www.allegro.pl/item105910013_bio ... czny_.html znalazłem coś takiego. Nie przejmujcie się biodiesel w nazwie. Metanol używa się do czegośtam przy produkcji biopaliwa do diesli. Benzynę podobno może zastąpić 1:1. Trzeba to przetestować.
Fakte faktem jakbyto rozcieńczać z benzyną 95 50:50 już by było warto.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2006, 22:30 
Pierwsze kroki

Największym problemem przy biopaliwach jest to że :
Primo: extrakty roślinne bez odpowiedniej turbulencji odzielają się od składników ropopochodnych
Secondo: zapewnienie odpowiednich mieszanek olejów tak by układ był szczelny... przy większych temperaturach lepkość maleje i paliwa żedną.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2006, 09:54 
Administrator

Doczytałem się że atuko bez modyfikacji powinno śmigać również na etanolu i teraz moje pytanie:

Jak ma się bimber do etanolu? Jak wychodzi cenowo upędzenie 1L bimbru lub przerobienie tego bimbru na lepsza jakość.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2006, 20:59 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin napisał(a):
Jak ma się bimber do etanolu? Jak wychodzi cenowo upędzenie 1L bimbru lub przerobienie tego bimbru na lepsza jakość.

Coś sie koledze pomyliło bimber to nie do baku się leje... tylko wtedy nici z jeżdzenia :mrgreen:
Gdzieś czytałem że przy etanolu komputer powinien inaczej dobierać ilośc powietrza w stosunku do paliwa.Wydaje mi się to logiczne bo alkohol raczej ma znacznie mniej "oktanów'(o ile moza to określenie zastosować)

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 09:08 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Panowie proponuję zmienić nazwę tego tematu :P
NP: "Metanol zamiast BP"
Będzie więcej chętnych :)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1