BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] 330iA spalanie duże? chyba razej nie.
PostNapisane: 27 marca 2009, 08:10 
Forumowicz

witam
Chciałem się z wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat spalania w samochodach z dużym i z małym silnikiem.Jak wiadomo im większy silnik to i większe spalanie ,ale czy napewno dużo większe.Chyba nie jest tak strasznie.Jezdziłem bmw 316i 105KM i 318i 1,9 bęzynka 118KM i powiem szczerze że różnica w spalaniu tych dwóch aut jest praktycznie nie zauważalna ale jesli chodzi o przyśpieszenie to odczułem różnicę z wielkim plusem na 318. Teraz jeżdzę e90 330i i co zauważyłem fakt częściej zaglądam na stacje paliw ale raczej nie z tego powodu że jest to duży silnik tylko dlatego że jest czym przycisnąć i człowiek nie może powstrzymać się od szybkiej jazdy.Ale co zauważyłem w trasie 330i spala mi przy naprawdę ekonomicznej jeździe czyli 80-120 km/h zalewie 8-9 litrów gdzie 318 przy takiej samej oszczędnej jeżdzie paliło 7-7,5.Więc chyba nie jest tak strasznie i ten wielki silnik może być w miarę oszczędny.Na to ile spala silnik składa się jescze wiele czynników min. 318i był to starszej generacji silnik miał 5 biegową skrzynie no i lata auto miało10 lat.Moim zdaniem nie ma się czego bać się duzych silników tylko siadać i jeżdzić i jeśli będziemy tylko chcieli to mozna zmniejszyć spalanie.No i oczywiście bym zapomniał piękna praca R6 muzyka dla uszu nie wspomnę o przyjemności z szybkiej jazdy.
pozdrawiam

Ostatnio edytowano 27 marca 2009, 12:26 przez bercik2008, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 11:31 
Pierwsze kroki

pomiędzy 1,9 a 3.0 to średnie spalanie będzie myślę większe ok 2 litrów, co porównując do osiągów i dźwięku jest na duży plus.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 12:08 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Dobre spostrzeżenie... miedzy silnikiem 2,0 a 3,0 różnica w spalaniu to 2-3 L
A moc ogromna! Teraz tez już wiem że następne autko bedzie miało większy silnik :cwaniak: :cwaniak: :cwaniak:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 15:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
na trasie różnica 2-3l zgoda:) ale w mieście różnica potrafi być sporo większa. Po za tym 3l na 100km to obecnie licząc po 4 zł wychodzi 12 zł, czyli zakładając roczny przebieg 20 tys km wychodzi 2400 zł . Czyli tyle co pakiet oc+ac chociażby.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2009, 13:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW 540 i6b
Kod silnika: M62B44TU
No wlasnie,wszyscy pisza ze 3 litry to tyle co nic ale przeliczajac to na zl to 12zl roznicy jest.Jezeli ktos robi miesiecznie 2000km to wychodzi 240zl roznicy.Dla mnie studenta to raczej duzo ;) lecz jezeli kogos stac to pewnie ze zaden problem.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2009, 16:05 
Forumowicz

Ale ile za te 12zł jest fajnej zabawy jedno wiem napewno nasępne moje auto nie będzie z małym silnikiem. I myślę że nie trzeba bać dużch bęzyniaków. Niestety BMW pozbywa się dużych silnikow bezynowych nawet R6 jest już tylka kilka wersji kiedyś nawet 2litry miało R6 może osiągami nie powalało ale jaka praca, a teraz R4 i wygląda na to że Bmw bedzie szło w kierunku mniejszych silników a szkoda. :dontgetit:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1