BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Czy słuchanie radia zwieksza spalanie??
PostNapisane: 31 marca 2009, 10:46 
Pierwsze kroki

Witam mam pytannko bo ostatnio wszedłem w rozmowę odnośnie spalania w samochodzie i ktoś mi powiedział że słuchanie muzyki w samochodzie podczas jazy zwiększa spalanie. Jakie macie opinie na ten temat bo w google nic nie mogłem znaleść na ten temat. Mówię tu o zwykłym radiu i normalnych głośnikach (bez wzmacniaczy i dużej mocy tub basowych)
dla mnie jest to nie do zaakceptowania.

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2009, 07:05 przez gutek2184, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 11:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
radio to odbiornik który obciąża alternator (jakiś pobór ma.. ) spalenie w związku z tym się zwiększa. Myślę że średnio spalanie wzrośnie nie więcej niż 0,1 litra na 100km.

Takie obciążenie widać jak na postoju załączysz ogrzewanie tylnej szyby, wtedy widać jak silnik się minimalnie przydusza.

Reasumując: wyłączając radio nie zaoszczędzisz na spalaniu :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 11:30 
Moderator

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65
Garaż: Było:
420iA+ LCI
E91 318dA+ LCI
E39 520iA LCI
Mercedes CL600 V12TT
Mercedes C 180 lift
Mercedes E 350 lift
Mini JCW
Audi A6 3.0TDI
Mercedes CLS 350
Yaris d4d
E90 335iA+
E39 530i LCI
E61 535d+
E91 325d
E46 330i
E46 330dA LCI
E46 330i LCI
E39 540iA NV
E46 330i
E34 520i
dokładnie tak samo jak światła zwiększają spalanie jazda na światłach, klima itp.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 11:50 
Forumowicz

czyli wniosek prosty te h...z rzadu po to dali przepis o jezdzie na swiatlach zeby zarobic niech kazde auto w polsce spali tylko 0.01 litra bezyny czy ropy cz nawet lpg to zobaczcie soebie jaka kasa w liczeniu milionow uzytkownikow szos

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 12:04 
Forumowy terrorysta

gutek2184 zwiekszy sie spalanie, ale minimalnie.Wylaczenie radia nie spowoduje namacalnego zysku w portfelu.

swistak240, otoz to, jazda na swiatlach, zwlaszcza w miescie jest bez sensu, kolejny sposob na wyciagniecie kasy od kierowcow.
Podobnie te wynalazki elektroniczne w stylu start/stop, gdzie silnik gasnie po wrzuceniu luzu, na paliwie sie nie zaoszczedzi, ale predzej czy pozniej rozrusznik sie popsuje. Jak ktos nie wierzy to prosty przyklad. Normalnie uruchamia sie silnik przed wyjazdem z punktu A, a wyłącza po dojechaniu do punktu B, czyli jest to nazwijmy
''1 cykl''. Natomiast przy aktywnej funkcji start stop, takich ''cykli'' jest kilka przy jednej przejażdzki, co podczas kilku przejażdzek w ciagu dnia daje dodatkowe uzycie rozrusznika kilkadziesiąt razy, w miesiacu zrobi juz z tego kilkaset dodatkowych ''cykli'', a w ciagu roku juz kilka tysięcy razy niepotrzebnego uzywania rozrusznika. I serwis zaciera rece :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 12:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Samochód to nie perpetum mobile, coś musi produkować energię potrzebną do zasilania radia... Spalanie wzrośnie, ale nie na tyle żebyś do zauważył przy dystrybutorze :looka:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 12:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
swistak240 napisał(a):
czyli wniosek prosty te h...z rzadu po to dali przepis o jezdzie na swiatlach zeby zarobic niech kazde auto w polsce spali tylko 0.01 litra bezyny czy ropy cz nawet lpg to zobaczcie soebie jaka kasa w liczeniu milionow uzytkownikow szos

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 13:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
A ja widzę proste powiązanie słuchania radia ze zwiększeniem spalania. Jak leci dobra muza, to i pedał leci w podłogę. :hyhy: Przynajmniej ja tak mam. :P

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 14:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Andrzej87 napisał(a):
A ja widzę proste powiązanie słuchania radia ze zwiększeniem spalania. Jak leci dobra muza, to i pedał leci w podłogę. :hyhy: Przynajmniej ja tak mam. :P

ja bym poszedł nawet dalej w korelacji muzyki i dodatkowych kosztów zwiazanych z eksploatacja samochodu... jakby włączyć w radio jakies smęty to mozna przysnąć za kółkiem i rozwalic auto. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

gutek2184 napisał(a):
Witam mam pytannko bo ostatnio wszedłem w rozmowę odnośnie spalania w samochodzie i ktoś mi powiedział że słuchanie muzyki w samochodzie podczas jazy zwiększa spalanie. Jakie macie opinie na ten temat bo w google nic nie mogłem znaleść na ten temat. Mówię tu o zwykłym radiu i normalnych głośnikach (bez wzmacniaczy i dużej mocy tub basowych)
dla mnie jest to nie do zaakceptowania.

na pocieszenie Ci powiem, ze to nie tylko w samochodach tak jest... jakbyś szedł piechotą i byś niósł radio w ręku radio, albo na przykład telewizor, to tez byś potrzebował wiecej energii i bys sie szybciej zmęczył... :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 18:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
bierute napisał(a):
jakbyś szedł piechotą i byś niósł radio w ręku radio, albo na przykład telewizor, to tez byś potrzebował wiecej energii i bys sie szybciej zmęczył...

a ile waży to radio w samochodzie... Też pewnie odbija się to na spalaniu. Przynajmniej o 0,0001 litra...

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 22:03 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Słuchanie muzyki dość głośno zwiększa spalanie o około 0,1-0,2L/h.
Trudno powiedzieć jak to się będzie przekładac na L/100, myslę że może to być nawet 0,3L ale to musiałbyś non stop słuchać głośno jadąc.
Jak radio chodzi tak żeby sobie 'brzęczało' to ok 0,05 L/h.

Jakiś czas temu robiłem pomiary.
Ogólnie - nie ma sensu wyłaczać radia.. no chyba tylko po to aby posluchać barwy silnika ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1