BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 04:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 2,0 24v gaz . nie odpala na cieplym silniku
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 16:23 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich klubowiczów
Mam mały problem z moja bmw , na zimnym silniku odpala normalnie ,niema żadnego problemu jak sie nagrzeje to nie chce odpalić kręcę kręcę ni niema odzewu po jakimś czasie zaczyna łapać i odpala
Wymieniłem czujnik temperatury ,cewki,przepływomierz,listwę z wtryskami ,świece,
Bywa tez tak ,jak odlacze akumulator na pare godzin i podlacze go to jest dobze jaden lub dwa dni po jakims czasie znowu sie zaczyna nie odpalanie i na wolnych obrotach skakanie
już nie wiem co to może być jeszcze czekam na kompa zamówiłem sobie zobaczę co pokaże ,może wy macie jakieś pomysły z góry dziękuje

Ostatnio edytowano 28 kwietnia 2009, 07:09 przez robert 320, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 16:35 
Pierwsze kroki

zastanawia mnie te skakanie obrotow...
a propo tego to silnik krokowy.
na pewno masz jakis blad. podlacz go pod kompa

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 16:41 
Pierwsze kroki

Właśnie tez mi sie tak zdaje ze jest jakiś błąd bo po odłączeniu aku jest spoko na jakiś czas dzis mialem taki przypadek ze jedna cewka mi padła nie równo chodziła no ale miałem cewkę i wymieniłem krokowy jest dobry przynajmniej tak mi sie zdaje słychać i czuć po dotyku ze działa ostatnio nawet go czyściłem, nawet w trakcie jazdy czuć szarpnięcia a kopa dopiero dostaje powyżej 3 tys a do 3 tys mul i lekkie szarpnięcia

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 22:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Sprawdz przepływomierz.

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 22:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
W/g mnie winny będzie czujnik położenia wałka

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 09:48 
Pierwsze kroki

Przepływomierz wymieniłem i nadal to samo , zastanawiam sie czy to nie jest wina gazu ,po założeniu instalacji gazowej tak sie za czelo dziać jak silnik zimny odpala normalnie jak ciepły niestety za 5 lub 6 razem odpala nawet sie nie odezwie jak kręcę rozrusznikiem dopiero za jakimś razem zaczyna łapać może gaz nie przełącza na benzynę ,mam sekwencje jak nie chce odpalić wystarczy ze wyłączę gaz i na paliwie odpalam to zaczyna łapać szybciej

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 10:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
Tak jak mówili wcześniej czujnik położenia wału albo wtryski od gazu.Jakiej masz maści te wtryski??Zrób coś takiego,zakręć butle od gazu i poczekaj aż wypali wszystek gaz z przewodów.Po tej operacji pojezdzij tak na benzynie z zakręcona butlą.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 10:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 with s50
jak wyzej kolega napisal- trzeba wylaczyc gaz i przetestowac na benzynie- jezeli bedzie w porzadku to mozliwe, ze na LPG zbyt bogata mieszanka i zalewa swiece..

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 21:33 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Jest jeszcze inna opcja. Mianowicie że reduktor puszcza gaz i dlatego na ciepłym jest problem z odpaleniem. Gaz powoli uchodzi do kolektora, a przy rozruchu tyle go napompuje że silnik tego nie może przepalić. Przy wtryskach gazu często gaż ulatnia się króćcem podciśnieniowym w reduktorze, natomiast w instalacjach drugiej generacji nie trzyma zawór na reduktorze. Tak czy tak jeżeli zakręcisz gaz tak jak pisali koledzy to dowiesz sie czy tu jest problem.
southOFheaven, rozruch podejrzewam jest z benzyny i to nie jest problem zbyt bogatej mieszanki na gazie :(

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 11:04 
Pierwsze kroki

No i jednak będzie wina gazu tak podejrzewam ,2 dni jeżdżę na paliwie wo gule nie wlanczam gazu samo paliwo i jest dobrze odpala bez problemu ,zdaje mi sie ze wina jest gazu no nic w sierpniu jak będę w Polsce pojadę na gwarancie z gazem dzięki z góry za rady dużo pomogło

a mam jeszcze jedno pytanko czy przy każdym przekręceniu powinno być słychać jak pompka sie wlancza czy nie bo u mnie jest tak ze raz na jakiś czas słychać jak pompka sie wlancza czyli podaje paliwo

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 11:19 
Specjalista

robert 320, nie za każdym razem pompa się załącz, to zależy od ciśnienia w magistrali. Jest tak jak Ci pisałem, napisz co masz za instalacje to powiem Ci jak pozbyć się tego problemu :P

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 11:42 
Pierwsze kroki

ZAVOLI typ BETA to chyba ta nazwa sekwencja

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 12:55 
Specjalista

Podejrzewam że na reduktorze jest ZETA nie BETA, ale to szczegół. Sam pewno nie dasz sobie rady. Jeżeli to sekwencja to do reduktora wchodzi taki cienki wężyk podciśnieniowy, jeżeli na chodzącym silniku, podczas pracy na gazie, zdejmiesz ten wężyk i z tego króćca w reduktorze, będzie leciał gaz (a nie powinien), to reduktor się wykaszanił i trzeba go rozbierać.

P.S. Po zdjęciu wężyka normalnym objawem jest że silnik lekko zabuja obrotami.

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 14:55 
Pierwsze kroki

Tak dokładnie ZETA pomyłka
Bylem w aucie i zdielem ten przewód od podciśnienia od gazu silnik zafalował ale nie było czuć gazu,jak jeżdżę na paliwie odpala dobrze jak na gazie na ciepłym silniku ma problem z odpaleniem nieraz bywa i tak ze jest dobrze i odpala normalnie na ciepłym ,jest jeszcze tak ze na gaz mi sie przelancza jak wskazówka od temperatury jest na niebieskim i sie dusi na skrzyżowaniu i gaśnie za szybko przelancza na gaz

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 15:50 
Specjalista

Jest jeszcze opcja że listwa nie domyka się i puszcza gaz. Ten króciec to trzeba było potraktować tak jak wentyl przy kole, ślina na palec, a z palce na króciec. Jeżeli powstanie bąbel to jednak się ulatnia. A co do gaśnięcia, to albo dysze ktoś dał nie takie, albo źle
Ci to ustawił. Nie powinna gasnąć, chyba że są złe korekty temp.

Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2009, 20:08 
Pierwsze kroki

Dzisiaj miałem taki problem ze na paliwie nie chciała mi załapać na ciepłym podjechałem do sklepu na zakupy po powrocie na rozrusznik a tu nic spojrzałem na gaz ale gaz był wyłączony i sie troszkę zdziwiłem :( a może to być czujnik położenia walu ??

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 08:41 
Specjalista

robert 320, tak więc pozostaje podłączyć pod komputer i się okaże.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1