BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330i automat
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 13:33 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie,

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW 330i SE w automacie (rok 2001). Jest to moj pierwszy samochod o takich parametrach - zarowno moc silnika jak i automat. Oczywiscie jazda jest bardzo przyjemna.. zastanawia mnie natomiast jak jezdzic oszczednie. Byc moze to kwestia przyzwyczajenia ale puki co chyba mi nie wychodzi :) Samochod wydaje sie znac tylko 2 staty. Jesli delikatnie nacisne pedal gazu podczas ruszania auto w bardzo mulasty i ociazaly sposob stara sie ruszyc.. jesli wcisne ge nieco glebiej budzi sie w nim bestia, ktora chce zwijac asfalt. W obu przypadkach i tak spalanie leci w nieskonczonosc ;) Co smieszniej nawet przy niewielkich predkosciach jak sobie 'recznie' na 5tke wbije to i tak szybko na obroty wskakuje a wskazowka zurzycia paliwa znow w nieskonczonosc leci.
Oczywiscie jestem swiadomy parametrow samochodu itd ale byc moze bardziej doswiadczeni uzytkownicy maja jakies porady.

ps. czy jazda na 'recznej' zmienie biegow przyczynia sie do wiekszego zuzycia skrzyni biegow?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 14:28 
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=48070&start=0

nie musisz dziekowac po prostu kliknij pomogl :rotfl: i poczytaj w tym poscie.

luciano napisał(a):
ps. czy jazda na 'recznej' zmienie biegow przyczynia sie do wiekszego zuzycia skrzyni biegow?

mysle ze nie, po to stworzyli taka mozliwosc zmiany biegow zebys mogl to robic,a poza tym zanim cos sie sypnie to twoj samochod bedzie mial juz 3 nastepnych wlascicieli wiec sie nie przejmuj :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 15:57 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
przy ruszaniu ekonomik zawsze pokazuje max i tym sie nie łam ani wskazaniem przy predkościach do 40 km/h
W automacie wydaje mi sie że trzeba w miare szybko przyspieszac do prędkości przelotowej i następnie lekko popuścić gazu by automat wrzucił wyższy bieg, widać to po ekonomiku właśnie jak zobaczysz że wskazanie chwilowe spadło znaczniej i auto zaczyna zwalniać trzeba lekko podciągnąć gazu z wyczuciem do momentu aż prędkość przestanie spadać wtedy automat powinien trzymac wyższy bieg i spalanie powinno byc minimalne dla tej prędkości jaką osiągnąłeś. Wszystko wymaga wyczucia i wprawy więc musisz dużo ćwiczyć :ok:
poza tym wszystko już chyba opisali koledzy w poście o technice jazdy do którego zostałeś odesłany ;)

Acha i bardzo ważne :cisza: żebyś nigdy nie wpadł na pomysł wrzucania N czyli luzu w trakcie jazdy z górki czy podczas dojeżdżania do świateł bo takie numeryt niszczą skrzynię !!

powodzenia
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 21:27 
Pierwsze kroki

Co do porady apropo dbania o skrzynie dziękuję. Przypadkowo przeczytałem o tym gdzieś tego samego dnia ale warto utrwalić sobie ta radę.

Poćwiczyłem dzisiaj jazdę wg. zaleceń i jak najbardziej to działa. Na zabudowanym terenie nawet i 22MPG co uważam za sukces. Dzięki raz jeszcze.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:01 
Forumowicz

StraHu napisał(a):
Acha i bardzo ważne :cisza: żebyś nigdy nie wpadł na pomysł wrzucania N czyli luzu w trakcie jazdy z górki

wrzucanie luzu w manualu też jest skrajnie debilnym pomysłem.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
buncol napisał(a):
wrzucanie luzu w manualu też jest skrajnie debilnym pomysłem.
ale przynajmniej skrzyni nie rozwalisz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1