BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 16:59 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
quote="Fryderyk"]Padło pytanie na jakim gazie lepiej się sprawuje auto.

Pewien pan napisał, że na żadnym- i to jest prawda. [/quote]

Tak tylko autor nie pytał na którym gazie sie sprawuje lepiej od benzyny.
Czytając ze zrozumieniem można wywnioskować, że pytał na której generacji gazu bedzie sie ten silnik lepiej zachowywał.
Odpowiedz offczara "na żadnym" była własnie zaczepką, tym bardziej że nie była niczym argumentowana.
Najczęściej takie wypowiedzi podają ludzie, którzy nie mają bladego pojęcia o instalacji LPG w samochodzie i uważają ze gaz jest do kuchenek a do samochodu nie bo jest beee :hyhy: albo ze wysusza silnik :super:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 17:52 
Martines_Lesz napisał(a):
Tak tylko autor nie pytał na którym gazie sie sprawuje lepiej od benzyny.
Czytając ze zrozumieniem można wywnioskować, że pytał na której generacji gazu bedzie sie ten silnik lepiej zachowywał.

Tak, ale rozpatrując usunięcie starej wadliwej instalacji, na rzecz nowej, która kosztuje znacznie więcej, mimo wszystko warto rozpatrzyć też opcję bez, która wcale nie musi się okazywać droższa.

Martines_Lesz napisał(a):
gaz jest do kuchenek

Bo jest. A klekot do maszyn rolniczych. Z mojej strony EOT.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 23:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
southOFheaven napisał(a):
sekwencja to tylko strata pieniedzy. Do tak starego samochodu szkoda wywalac kase.

proponuje BLOS +remont ukladu zaplonowego i sprawdzenie szczelnosci. Mi po takim zabiegu pali kapcia na LPG bez strzalu a spalanie z 0,5litra LPG wiecej w porownaniu do sekwencji za 3,5tysia.

Jeśli w Twojej okolicy kroją za sekwencję 3500 PLN to rzeczywiście się nie opłaca. Zapraszam do mnie to nówkę BRC za niecałe 3 tyś. zamontujemy. Przerobienie instalacji gazowej na sekwencję wychodzi o wiele taniej i zawsze warto jeśli ktoś ma zamiar przez jakiś dłuższy czas użytkować swoje autko. Zabieg jest prosty i nie zabiera zbyt dużo czasu a różnica jest ogromna. Jeśli ktoś zmieniał to wie.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 19:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Witam.
Zawsze byłem przeciwnikiem gazu i nigdy nie miałem żadnej instalacji gazowej w samochodzie ale zaczynam to rozważać odkąd kupiłem BMW bo koszty utrzymania po zmianie samochodu wzrosły ponad dwu krotnie :kwasny:. Pytanie tylko czy rzeczywiście się opłaca bo z tego co wyczytałem to do BMW tylko sekwencja się nadaje, a ta z kolei sama się przełącza na gaz po osiągnięciu jakiejś tam temperatury. Problem w tym że jeżdżę samo miasto odcinki po 5km (nie licząc sporadycznych wypadów za miasto). Czy w ogóle zdąży się przełączyć na gaz?

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 08:48 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
szczepan03 napisał(a):
Pytanie tylko czy rzeczywiście się opłaca bo z tego co wyczytałem to do BMW tylko sekwencja się nadaje, a ta z kolei sama się przełącza na gaz po osiągnięciu jakiejś tam temperatury.
u mnie sekwencja sie przelacza po osiagnieciu 2,5 tys obrotow :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 10:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40
ja tez ma gaz i powiem wam ze nie ma to jak jezdzenie na benzynce:),.... ale duzo bardzo jezdze bo mam taka prace wiec na dluzsza mete nie dalo by radyyy tak caly czas na bp :) i nieraz to krew mnie zalewa z tym gazem i po silniku od razu czuc ze inaczej chodzi ehhhh....

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 11:33 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
ewuniaa napisał(a):
ja tez ma gaz i powiem wam ze nie ma to jak jezdzenie na benzynce:),.... ale duzo bardzo jezdze bo mam taka prace wiec na dluzsza mete nie dalo by radyyy tak caly czas na bp :) i nieraz to krew mnie zalewa z tym gazem i po silniku od razu czuc ze inaczej chodzi ehhhh....

To albo masz zamontowaną II generacje albo jezeli masz sekwencje to Ci ją montował paterok i przez to czujesz róznice.
Ja w swojej buni nie czuje róznicy czy jade na gazie czy na benie :hyhy:
A przy dzisiejszych temp rano przełącza mi sie gdzies po przejechaniu 0,5km ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 17:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M40
mam zwykla instalacje niestety:( ...... i tyle juz mialam przejsc z tym gazem , ze teraz caly czas praiw jezdze na benzynce... no i wiadomo roznica super jak sie jedzie ..... no i roznica w placeniu na stacji dobrze odczuwalna ...bo rosnie Pb do gory...jeszcze z miesiac i mysle 5zl bedzie ...jednym slowem tragedia.... :zdziwko: :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1