BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Moje pierwsze BMW POMÓŻCIE.
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 18:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam mam okazje kupic Bmw 316 Compakt z 96r. Pierwsze pytanie to czy warto zakladać gaz.?
A drugie to czy w jest w nim abs czy to byla opcja w tamtych czasach. Bo właściciel dziadek nie wpisal w ogloszenie chyba ze naprawde nie ma a slyszalem ze w Bmw to powinno byc ze wzgledu na tyl naped. Zaznaczam ze bedzie to moje pierwsze auto. Świeżak jestem.

Oto link do ogloszenia.:
http://moto.allegro.pl/item836485880_bmw_316_i_compact_stan_bdb_bezwypadkowy.html

Ps. co sadzicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Moje pierwsze BMW POMÓŻCIE.
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 18:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Od początku lat 90' każde BMW miało poduchę i abs, tylko dokładnie roku nie pamiętam, chyba 92. Auto z mojego miasta, ze zdjęć wygląda ok. Tak w ogóle to nie ten dział. :cisza:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 20:16 
Forumowicz

Moje BMW: BMW e34 530
Kod silnika: M60
Do tak małego silnika moim zdaniem nie opłaca się zakładać gazu, a osobiście twierdze, że Nie po to kupuje się BMW żeby potem zakładać do niego gaz :mur:

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 21:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Kolego, jak na pierwszy samochód to bardzo dobry wybór. Jeśli nie jezdzisz dużo to nie musisz zakładać gazu (przy spokojnej jezdzie spali Ci PB, na trasie 6,5L, w mieście 10L), jak jezdzisz sporo to możesz (choć nie musisz) zdecydować się na sekwencję. Spalanie podobne jak na benzynie i mniejsze prawdopodobieństwo problemów niż przy I, II generacji

Osobiście dla mnie jakaś niska cena. 96 rok, klima. No i kto zakłada nowe opony jak chce sprzedać samochód ??

Konkretnie: Jak nie masz daleko to pojedz i obejrzyj, wez ze sobą kogoś kumatego, niech Ci doradzi. Jak nie kupisz to będziesz miał chociażby przetarcie przed następnym egzemplarzem :) Napisz jaka decyzja ;)

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 23:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44
Jeżeli to Twój pierwszy samochód to zapewne nie zamierzasz brać z nim ślubu. Daj więc sobie spokój z tym nadwoziem bo będziesz miał problemy ze sprzedażą (ta ''okazyjna'' cena nie wzięła się nieba). Wybierz lepiej nawet starszą rocznikowo E36 ale w nadwoziu coupe (bardzo stylowe). Co do gazu to kalkuluje się w tym motorze przy większych przebiegach rocznych. Oczywiście bezproblemową (w miarę) jazdę zapewni sekwencja. Raczej szybko zauważysz, że ten silnik zapewnia tylko przeciętne osiągi. Osobiście wybrałbym E36 coupe z większym motorem i wtedy ją zagazował. Ofert jest dużo więc jest w czym wybierać ale raczej kupuj z kimś kto wie '' o co kaman'' bo nie brakuje katowanych śmigiełek.

Powodzenia!

Tytuł: Re: [Exx] Moje pierwsze BMW POMÓŻCIE.
PostNapisane: 15 grudnia 2009, 10:17 
Przyjaciel forum

Compacty też są bardzo ładne i można je bardzo ładnie zrobić. Osobiście także wolałbym qp albo sedana ale w compakcie nie ma niczego złego ;)

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 20:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Taniej sprzedajesz, ale też taniej kupujesz, wiadomo.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 23:15 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
Taniej sprzedajesz, ale też taniej kupujesz, wiadomo.

Dokładnie ;)

PostNapisane: 16 grudnia 2009, 10:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44
Owszem taniej. Pod warunkiem, że ma się zamiar sporo stracić bo w tym nadwoziu i z tym silnikiem utrata wartości jest największa. Ja nic nie mam do compactu, nawet sam kiedyś chciałem kupić 323ti i uważam to nadwozie równie wdzięcznym obiektem do przeróbek ale realia są takie a nie inne. Kolega miał bardzo ładną 318ti z 96r. i sporo się namęczył ze sprzedażą (cena była atrakcyjna, a wyposażenie bardzo bogate jak na tamte czasy) i w końcu zamienił na inny samochód. A compact ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników. Wybór i tak należy do Swietlana.

PostNapisane: 16 grudnia 2009, 11:07 
Przyjaciel forum

PabloM5 napisał(a):
Owszem taniej. Pod warunkiem, że ma się zamiar sporo stracić bo w tym nadwoziu i z tym silnikiem utrata wartości jest największa. Ja nic nie mam do compactu, nawet sam kiedyś chciałem kupić 323ti i uważam to nadwozie równie wdzięcznym obiektem do przeróbek ale realia są takie a nie inne. Kolega miał bardzo ładną 318ti z 96r. i sporo się namęczył ze sprzedażą (cena była atrakcyjna, a wyposażenie bardzo bogate jak na tamte czasy) i w końcu zamienił na inny samochód. A compact ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników. Wybór i tak należy do Swietlana.

Nie no, zgadza się. Wiadomo, że bardziej chodliwych towarem jest sedan i qp. Bez dwóch zdań ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1