Cytuj:
Na lpg-forum ostatnio sporo narzekania na hany (ja mam te z pierwszych wypustów i prawie 100 tys zrobiły) wiec chyba wziąłbym baracudy.
Montuje setki wtryskiwaczy HANA jak i Barracuda, solidność obu jest porównywalna, mają one spore różnice w charakterystyce/liniowości pracy co sprawia że do części samochodów wybieram Hanę, a do innej części Barracudę. Osobiście nie zauważyłem żadnego spadku jakości Han. Natomiast problem wynika z zupełnie innej strony.
To co ostatnio tankują nam do zbiorników LPG ciężko nazwać paliwem. Jest to mieszanina asfaltu, mazutu, wody i dopiero na końcu propan-butan. ŻADEN wtryskiwacz nie wytrzyma takiego syfu, zalepiają się Hany, Barracudy i inne, tyle że procentowy udział Han na rynku LPG jest zdecydowanie większy niż Barracudy. To powoduje że może być więcej uszkodzonych egzemplarzy.
95% usterek to problem z dawkowaniem gazu na "zimnym silniku" (z rana). Przyczyną jest zabrudzenie wtryskiwacza które da się usunąć poprzez jego wyczyszczenie.
Swoją drogą należałoby systematycznie wymieniać filtry, a nie dzwonić głupio do warsztatu gdzie instalacja była montowana z tekstem;
"chciałem umówić się na wymianę filterków, już chyba przyszedł na nie czas, wie pan zajęty jestem nic się nie działo to nie zawracałem panu głowy, ale teraz zaczyna coś szarpać to chyba trzeba filtry wymienić??"
montażysta pyta; "a kiedy ostatnio były wymieniane??"
klient; "Ja wiem?? Jak pan założył gaz ze 2 lata temu to od tej pory nic nie robiłem"
Przy tej jakości paliw jakie mamy w Polsce filtr fazy lotnej (nawet z włókna szklanego, bulprenu czy odstojnikowe) wytrzymują maksymalnie 10 tyś. km.
W ramach ciekawostki po niżej link do filmiku przedstawiającego co było przyczyną niedziałania instalacji LPG.
Pacjent to Mitsubishi Pajero 3.0 V6 bezawaryjnie pracowało ponad 30 tyś. km. po wymianie filtrów około 2 tyś. km wcześniej, klient zatankował na markowej stacji paliwo LPG no i się zaczęło
Wyczyściłem reduktor z smoły jaką był zalepiony reduktor, osuszyłem z płynu którym były wypełnione komory gazowe, a zbiornik klient zobowiązał się sam wyczyścic. Próbkę tego co w nim było przywiózł mi w wiaderku
https://www.youtube.com/watch?v=0AdNjkC ... e=youtu.be