BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] problem z gazem
PostNapisane: 12 marca 2009, 07:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 3er,5er
Kod silnika: M52B20...
ostatnio kupiłem bumke e 34 2.0 24 v a w niej jest zainstalowana instalacja LPG. odpala na benzynie a dopiero po wkręceniu ja na 2000 obrotów sama się przełącza na gaz a problem jest taki ze zaraz po uruchomieniu silnika jak przełączy się na gaz to porostu gaśnie...jak się trochę zagrzeje wtedy bez problemu się przełączy i nie gaśnie...Koledzy czym to gaśniecie na zimnym silniku może być spowodowane???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 10:10 
Forumowicz

Gaśnie bo plyn chlodniczy jest jeszcze nierozgrzany .Jak masz zimny silnik to odpal samochód,niech pochodzi sobie trochę na benzynie i później przeżuć na LPG.Jak jest chlodno ja tak zawsze robię.

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 10:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Dawid - sprecyzuj:

czy
a) gaśnie po tym jak się SAM przełaczyl z benz na lpg, w sytuacji gdy np rano go odpalasz, natomiast jak już jeździłes gdzies, to po przełaczeniu chodzi bez problemu?

czy /wg interpretacji Michała/
b) ty od razu uruchamiasz na gazie/lub sam przełaczasz za wczesnie/ i gasnie ?

acha - jaką masz instalacje?

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 11:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Dawid85, a robiłeś przegląd instalacji, jeśli to zwykła instalka to wystarczy wyregulować, powymieniać filtry (gazu+powietrza), co nie zmienia faktu że natychmiastowe przełączenie na LPG na zimnym silniku zazwyczaj powoduje takie efekty..

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 21:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 3er,5er
Kod silnika: M52B20...
instalka sama sie nie przelacza...musze dac gazu na 2000 obrotow i wtedy sie przelaczy na gaz.a przegladu nie robilem...

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 18:42 
Pierwsze kroki

nie katuj auta ... !!

odpalajac i od razu przelaczajac na LPG powodujesz doplyw zle rozprezonego gazu (nie sprecyzowales czy masz sekwencje(4), polsekwencje(3), czy mixer (1,2)... zle rozprezony gaz powoduje doplyw zlej mieszanki do cylindrow co w efekcie moze doprowadzic do niezlych demolek (gniazda zaorow, zawory, glowica etc etc) ... rozgrzej silnikdo temp chociaz jednej kreski - najlepiej jadąc sobie delikatnie - bo na postoju tez nie powinno sie rozgrzewac silnika) i przelacz na gaz wtedy - choc wskazane jest pelne rozgrzanie jednostki - paliwa Ci szkoda ?

nawet jesli juz przelaczenie robisz na gaz i faktycznie Ci gasnie to sprobuj zrobic tak - daj jej do 3,5tys , i jak puscisz pedal gazu i spadaja odbroty (w miedzyczasie instalka juz podaje gaz), to wymus wciskajac szybko 2-3 razy pedal gazu aby reduktor podal wiecej gazu (mowie tu o przypadku instalacji podcisnieniowej - mikserowej) - powinien zaskoczyc ....

borykam sie wlasnie z podobna rzecza - kwestia chyba juz wyeksploatowanego reduktora - trzeba regenerowac albo nowy kupowac .... albo w koncu zamontowac STAG'a bo mnie juz szlag trafia

lub wypieprzyc to gówno

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 12:29 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Na zimnym silniku ciężko chodzi gaz!! Gaśnie najczęściej! ja mam sekwencje która załącza się po rozgrzaniu silnika do 35 stopni.... wtedy chodzi ładnie!!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 23:29 
Pierwsze kroki

Tak jak napisal hard_styler przelacz na gaz dopiero wtedy kiedy rozgrzejesz silnik przelanczanie na gaz odrazu po odpaleniu samochodu na zimnym silniku moze byc pewnego razu oplakane w skutkach.... Ja w swojej bumce rozgrzewam silnik do 1 lub 2 kreseczek powyzej niebieskiego pola i dopiero wtedy odpalam gaz rowniez przy przelanczaniu na lpg musze go przygazowac zeby mi ten gaz wskoczyl ... (ale to chyba normalne przy instalacji IIgen..? ) Pojedz do gazownika wyreguluj gaz wymien filtry i bedziesz mogl spac spakojnie ;P Chociaz wedlug mnie dziwnie jest ta instalacja zrobiona przy wkreceniu na 2000 obr zalancza sie lpg .... samochodu nie powinno rozgrzewac sie na postoju tylko podczas delikatnej jazdy .... to jak chlop ma go rozgrzac jesli wlancza mu sie lpg przy 2000 obr ;D (albo ja cos zle kumam albo ta
instalacja jest dziwna :D )

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1