Panowie niewiem jak wam pomóc skoro macie silniczki krokowe w instalacji wtryskowej waszych silników oraz najstarszą instalację gazową bez krokówki.
Jedno jest pewne ; stare systemy wtrysku benzyny wyposażone właśnie w zawór powietrza dodatkowego podnosiły obroty jałowe silnika zimnego i w miarę dochodzenia do temperatury obroty te samoczynnie regulowały się do nominalnych czyli ok750-850rpm.Było to tzw automatyczne ssanie. O ile przy zasilaniu benzyną obroty te były wystarczające o tyle dla gazu były za niskie i właśnie dlatego zawór powietrza dodatkowego powinien być wyregulowany w ten sposób ,aby na zimnym silniku obroty były w granicach 1000 -1100rpm.
Niestety niewiem jak wam pomóc skoro w instalacji wtrysku benzyny macie krokówkę , a gaz najstarszej genegacji ze srubą regulacyjną ponieważ nie miałem doczynienia z taką konfiguracją.
Mam natomiast teraz doczynienia w smoim silniku m50 z sekwencyjnym wtryskiem gazu i napoczątku miałem problemy z falującymi obrotami .
Problem włukł się dośc długo (podmiana parownika , skrucenie wężyków wtrysku gazu częste kalibracje) bo gazownicy rozkładali ręce i dopiero dzięki mojemu uporowi doszedłem do wniosku ,że była za bogata mieszanka gazowo powietrzna.
Pojechałem do gaziaży i kazałem im zmniejszyć czasy wtrysku i

odziwo pomogło.