BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 maja 2025, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2008, 12:21 
ja bym mocno obstawiał przepływomierz.

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2008, 20:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
jedź do dobrego warsztatu!!! najlepiej do kogoś kto specjalizuje sie w BMW, bo 12l to nie 15, te wskazania rzeczywiście są nie ciekawe, pisałem wcześniej że 12l/100km jest możliwe bo jeździsz na bardzo krótkich odcinkach, ale teraz wskazania są coraz większe, niech szczególną uwagę zwrócą na przepływomierz i EGR, to bardzo częste przypadłości.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, 13:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Mam ten sam problem. e46 automat diesel. Pokazuje spalanie do 10.6 i chyba ciut za dużo;/ Byłam na komputerze w serwisie bmw. Powiedzieli, że dawno tak bezbłędnego samochodu nie widzieli. Komputer nic nie wykazał, a pali tyle samo ile palił...

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 09:32 
Pierwsze kroki

Abejita napisał(a):
Mam ten sam problem. e46 automat diesel. Pokazuje spalanie do 10.6 i chyba ciut za dużo;/ Byłam na komputerze w serwisie bmw. Powiedzieli, że dawno tak bezbłędnego samochodu nie widzieli. Komputer nic nie wykazał, a pali tyle samo ile palił...

w jakim trybie jezdzisz? miejskim? wszytko bym dał za takie spalanie ;/ moj teraz 16 pije miał juz jechac na warsztatu, ale wjechali mi w tyłek i sie przeciagnie ;/

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 10:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Po Warszawie i trasa Warszawa- Łomianki. Z tego co czytałam ktoś kto jeździ po wawie ma spalanie o 2l niższe;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 22:39 
Forumowicz

Moje BMW: 320d ''02
Kod silnika: M47N
Abejita napisał(a):
Po Warszawie i trasa Warszawa- Łomianki. Z tego co czytałam ktoś kto jeździ po wawie ma spalanie o 2l niższe;)

wlasnie ja jezdze codziennie na trasie warszawa łomianki i wg komputera wychodzi teraz dokladnie 6,5... Raczej delikatnie nie jezdze dodam tylko ze rano wyrabiam sie przed korkami wiec spada a popoludniu prawie zawsze w korku ale i tak nigdy wg komputera nie przekroczylo mi 7,4...
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 22:41 
Forumowicz

Moje BMW: 320d ''02
...acha no i do pracy mam 30km w jedna strone wiec nie sa to raczej krotkie przeloty :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2008, 20:43 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Zużycie paliwa na poziomie 12 l/100 w mieście takim jak Olsztyn to koszmar. Moje miasto jest mniej zatłoczone, ale nie przekraczam zimą 13 litrów benzyny i to przy 3 litrowej benzynie 4x4. Częściej ostatnio jeżdżę Alfą 2,4 JTD i na krótkich odcinkach nie jestem w stanie przekroczyć 8 litrów na 100 km.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 09:16 
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem.
A dla kolegi, który rozpoczął ten wątek mam taką wiadomość:
Ja też jestem z Olsztyna, mam takie samo auto (320d, automat, dizel, rocznik 2002 - ale z silnikiem z 2003 :) ), też jeżdżę na krótkie dystanse (dom-praca-dom). Mój pali na szczęście mniej - 8,4 na tę chwilę.
A teraz najwazniejsze: szczerze odradzam olsztyński serwis BMW. Rok temu auto stało u nich miesiąc i nie zauważyli, że wał jest połamany!! Wiem, że to brzmi jak żart, ale to prawda. Pompę paliwa mi robili i nie mogli się nadziwić, że auto nie jeździ.
Polecma Diesel Service na ulicy Sprzętowej. Szczęściem mechanik też jeździ beemką i byc może dlatego bardzo sie zaangażował w naprawę. O nim mogę mówic tylko w samych superlatywach.

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 23:54 
Pierwsze kroki

Witam. Dzisiaj jechałem do pewnego mechanika do wrocławia skasowałem średnie zużycie paliwa na komputerze i po przebyciu 280km stawiając auto pod domem zerknęłem na wyświetlacz i komp pokazał 4,4 ... Chyba dobry wynik. Nie przekraczałem 100km/h i jechałem spokojnie. Mam takiego samego diesla jak ty tylko w manualu.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 21:13 
Forumowicz

Moje BMW: e90 320d+ bonus:)
Kod silnika: M47T2
moja 320d według wskazań komputera spala 8,8 w trybie miejskim przy spokojnej jeździe, według dystrybutora 7,8 :) zobacze ile tera bedzie palić na odłączonym egr, bo zauwzyłem że lepij sie zbiera na zaslepionym wiec nie bedzie trzeba tak butować wiec spalnie raczej powino spasc, okaże sie w praktyce, ale mam dylemat bo kontrolka mia sie tera pali od silnika po zaślepieniu egr:/

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 20:28 
Pierwsze kroki

macie bardzo dziwne metody badania spalanie cyrklowac w 100 km i dolewac do pełna to metoda 10 latka ja zawsze leje do pełna kasuje licznik nie wazne czy przejade 10 czy 700 km dziele wlane litry paliwa przez przejechane kilometry i wszystko mam jak na dłoni
a tak apropo 320d 136 km wiem ze to całkiem inny silnik ale nie pali wiecej niz 7.5
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 22:03 
Pierwsze kroki

ja również mam e46 320d automat 2001r. a silnik 2005r.... :) spalanie w tym momencie jest na poziomie 10l po mieście (Poznań) przy dość dynamicznej jeździe i na trasie troszkę mniej ale nie wiele ponieważ jeżdżą szybko... :rotfl: a od 2 tygodni zmodyfikowany program sterujący... w każdym razie miałem podobny problem jak kolega zakładający temat... spalanie skoczyło mi ok 5l/100km więcej... :( dałem go do swojego mechanika i okazało się że miałem mycieki... gdzieś między pompą paliwową a silnikiem są jakieś trójniki na przewodach paliwowych i jeden miałem pęknięty... nie miałem żadnych plam od wycieków na chodniuku ponieważ jak autko stało wycieku nie było a podczas jazdy wyciekało tylko jak było zasysane... sprawdź te przewody (nie znam się na tym więc nie wytłumaczę gdzie to dokładnie sprawdzić... :( )

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 20:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
zmien stacje na ktorej tankujesz.. wlej cos normalnego do baku a nie paliwo z tesco...
wbrew pozorom to tez ma znaczenie:)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Trzeba zacząć od tego czy masz spalanie 14 litrów wyliczone przez Ciebie czy przez komputer? Proponuję zalej pod korek, przejedź 100 kilometrów i znowu zalej, wtedy Ci wyjdzie ile pali. Krótkie dystanse, zimny silnik, korki, auto więcej stoi jak jedzie więc może Ci tyle pokazywać a palić 10.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 15:22 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
Rzecz jasna dotyczy jazdy w trasie: tankowanie, zerowanie komputera -> trasa ok. 450 km = wynik 4.0 -> Warszawa = wynik wzrósł do 4.5 -> trasa powrotna = wynik 3.9. Jazda "a`la emeryt" wymuszona pogodą oraz 5 milionami fotoradarów (zastrzeliłbym fachowca, który wymyślił, ze tyle postawi "skrzynek" na trasie Wrocław - Warszawa). Oczywiście komp trochę przekłamuje, ale jak to miło wygląda :hyhy: (E46 320d Touring)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 19:05 
Forumowicz

wyczyściałem kolektor ssący i spalanie spadło do 6,9 - przy spokojnej jeździe w mieście :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 21:11 
Pierwsze kroki

mag869 napisał(a):
wyczyściałem kolektor ssący i spalanie spadło do 6,9 - przy spokojnej jeździe w mieście :)

A ile wczesniej Ci paliła?

Co dokładnie wyczysciłeś w tym kolektorze?

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 22:03 
Forumowicz

odkreciłem kolektor, wkreciłem czujnik doładowania(by go nie spieprzyć) i cały klektor wyczusciłem w srodku cały był zasyfialy spalinami, czujnik tez czyściłem, tera pokazuje 6,9 a przedtem 7,9-8,2 , mianowicie tera mi pokazuje tele samo co wedlug zalania pod korek i wyliczenia spalania

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 15:31 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47 D20
Tez mam e46 2.0d z silnikiem m47 wracajac z niemiec na niemieckim paliwie palił mi (komp) 5,9l na polskim paliwie verva 6,5l trasa taka sama i ten sam styl jazdy. Po miescie pali mi teraz 8l ale w zimę tez sie przestraszyłem bo potrafiło mi spalanie skoczyc do 12,5l

a tak jak kolega misiek666 kiedys z ciekawosci wyzerowałem kompa i przy delikatnej jezdzie na trasie na odcinku 60km spalanie wyskoczyło 4,4l. Tak wiec wszytsko zalezy od stylu jazdy pogody odległosci jaka pokonujemy stanu faktcznego samochodu opon nawet głupiego wiatru :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1