hmmm... wydaje mi się że test nie jest miarodajny z kilku powodów:
- tankowane paliwo w drodze powrotnej (95) rozumiem że było w Niemczech? Jeśli tak, to ich paliwo jest o wiele lepsze niż nasze... stąd spalanie może być niższe
- warunki atmosferyczne - siła wiatru, gęstość powietrza, wilgotność nawierzchni itd itp - to wszystko wpływa na zwiększenie, lub zmniejszenie oporu jaki auto musi pokonać podczas jazdy, stąd może to wpływać na odchylenia w spalaniu
- klimatyzacja - w pierwszej połowie trasy zarzuciłeś klimatyzację na autostradzie, w drodze powrotnej o tym nie wspominasz - na klimatyzacji mi np auto potrafi w trasie wziąć o 1-1,5 litra więcej
- technika jazdy - w pierwszej połowie drogi pisałeś o autostradzie w okolicy 100-110km/h, później o okolicy 130 km/h, zakładając że miałeś wbity ten sam bieg, to prędkość obrotowa silnika była inna, w związku z tym silnik musiał wykonać inną pracę, inny opór związany z przełożeniem i stosunku prędkości obrotowej silnika do przełożenia (dodaj sobie lekko gaz na 5 biegu przy 140 km/h, spalanie chwilowe bedzie powiedzmy 10l/100km, dodaj tak samo lekko gaz na 5tce przy 60km/h, spalanie chwilowe bedzie 20l/100km, owszem jest też inna prędkość itd itp, ale przy mniejszej prędkości na wysokim biegu silnik musi włożyć więcej pracy żeby rozpędzić auto...)
Ja osobiście pomimo milionów wpisów paliwowych jakie zbieram odnośnie auta na jednym z portali (dane z dystrybutora, nie z komputera), nadal nie moge ustalic ktore paliwo jest lepsze... jezdzilem na Vervie 98, jezdze teraz na V-Power 95...
Na Vervie 98 auto paliło mi najmniej - średnia całkowita 19,5 litra (21 tankowań) (ale na tamtym paliwie jeździłem najwięcej w lecie i w trasie, a prawie wcale w zimie), na V-Power 95 paliło mi nieco więcej (21,9 litra, 19 tankowań), ale np V-Power 99+ Racing paliło mi 21,2 litra (tylko 2 tankowania), a dla porównania przy 95'tce z Shella spalanie wyskoczyło mi 25 litrów, ale co z tego skoro tylko raz je zatankowałem? ...tyle ile próbuję ustalić które paliwo jest najlepsze, to mam z tym spore problemy - nie mogę znaleźć miarodajnej metody do określenia tego, bo z dnia na dzień mogą być mega korki, albo można przejechać spokojnie!
...z jednej strony subiektywnie odnoszę wrażenie że jak obserwowałem spalanie w Vervie 98 to zazwyczaj oscylowało poniżej 20 litrów... ale kiedy V-Power 95 jest na rabat 30gr/litr (około 5,70) to kosztowo przy wiekszym spalaniu wychodzi prawie to samo... Tak na prawdę to myślę że każde paliwo jest prawie że takie samo... i nie ma większej różnicy w tym co jest lepsze a co jest gorsze pod kątem spalania czy mocy... myślę że jedyna różnica dotycząca poszczególnych paliw to ich 'uzdatniacze', które możliwe że wpływają bardziej pozytywnie na żywotność silnika... a fakt faktem stacja benzynowa stacji nie rowna i jak jedna moze miec dobre paliwo, to inna moze miec niby to samo na tabliczce a jest gorsze jakosciowo... tak samo moze byc z poszczegolnymi dostawami tego samego rodzaju paliwa...
...fakt jest taki że leję paliwo jakie jest i nie robi mi to różnicy, bo czy zaoszczędze 20-50 zł miesięcznie, czy też nie, to mi to wisi
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
...bo już bym sobie włosy powyrywał do tej pory zastanawiając się nad tym jakie paliwo lepiej lać