Witam ,
Zapytanie kolegi padło w 2007 raku zapewne zapomniał że pytał......
Ale mocno osadzone w realiach i zadawane przez wiele osób dlatego postanowiłem napisać
Pewnie nie spodoba się wielu kolegom to co napiszę............
Opcja silnikowa 330d to naprawdę super rozwiązanie ,auto z tym silnikiem jest dynamiczne,elastyczne i daje wielką frajdę z jazdy.
Silnik wielokrotnie nagradzany, jednak auto z tym silnikiem jest znacznie droższe w eksploatacji.
Ty jako osoba która będzie wykorzystywać to auto do pracy musisz wziąć inne rzeczy również pod uwagę nie tylko SPALANIE!!!!!!
Ale zacznę od spalania.
Wersja 184 konna nie jedzie aż tak strasznie lepiej od 150 konnej 2litrowej jednostki . Wiadomo więcej koni więcej momentu obrotowego robi swoje ale czy jest to aż tak wielka różnica ? I tak istotna do pracy ?
Pamiętajmy również że znaczna większość 330d czy to 184ps czy 204ps wychodziła z automatyczną skrzynią.Z ręczną jest ich mało i trzymają znacznie większą cenę niż 320d z manuałem.
Więc jeśli zamierzasz kupić 330d i jeździć nią dynamicznie np. po mieście nie licz na to że "zje" 10 litrów.....zje więcej a w automacie na pewno (a o zimie to nie wspomnę)
Inna sprawą są tarcze hamulcowe, klocki, opony, ilość oleju w układzie itd.
To są elementy eksploatacyjne opony 17 zawsze kosztują więcej niż 16, na tych ostatnich jeździ się wygodniej (miękko)
Więc 1-0 dla 320
Klocki są tańsze.
Więc 2-0 dla 320
Tarcze są tańsze.
Więc 3-0 dla 320.
W standardzie opona 16 więc opony jak pisałem są tańsze.
Więc 4-0 dla 320
330d ma znacznie cięższy silnik i do tego felgę 17 co przekłada się na potrzebę lepszej amortyzacji przodu.
Więc w tych autach nieporównywalnie częściej padają poduszki pod silnikiem są inne i droższe -- to są koszta!!!
Więc 5-0 dla 320
Olej też trzeba wymieniać a wchodzi go więcej, więc więcej relatywnie wydasz. (A jeśli się leje dobry olej 4w40 np. motul) kasa idzie.
Więc 6-0 dla 320
Filtr oleju również jest większy i więcej kosztuje !
Więc 6-0 dla 320
Jeśli zdecydujesz się na opcje z automatem (ta pali naprawdę znacznie więcej niż 320z ręczna skrzynią) Pamiętaj o filtrze w skrzyni i oleju i to stanowi również koszt!!!
Więc 7-0 dla 320
Silnik większy więc 6 a nie 4 wtryskiwacze prawdopodobieństwo że któryś padnie zawsze większe ponadto są droższe . Więc gdy padnie wtrysk wydasz na niego więcej niż przy 320d.
Więc 8-0 dla 320d
Do tego "wisko" w mojej 320cr nie ma tego rozwiązanie i nie ma z tym problemów a czytałem sporo postów o problemach z tym rozwiązaniem w 330d głośno furczy w lecie!! (jak samolot odrzutowy) i gdy się zwali koszty!!!
Więc 9-0 dla 320d
Sprzęgło jest droższe .
Więc 10-0
Ubezpieczenie czy to OC czy AC również wychodzi więcej .
Więc 11-0
Katalizatory w 320d 2 sztuki w 330d 3 sztuki (ktoś powie po co wymieniać) ja powiem po co tam siedzi gdy auto ma najechane 250 tyś... zgodnie z logiką i ogólnie przyjętymi zasadami wypada wymienić. Można wstawić przelot ale i tak wydasz na 3 a nie 2 przeloty
więc 
Właśnie więc 12-0
I nie wyliczam dalej bo generalnie wszystko jest droższe .
Reasumując silnik 330d czy to 184 czy 204ps jest naprawdę super.
Ale powoduje że auto staje się znacznie droższe w utrzymaniu i eksploatacji.
Z tego co zrozumiałem nie będziesz się lansował na mieście i nie zamierzasz wszystkich objeżdżać ,chcesz tym autem zarabiać i pracować. Więc albo pracujesz na siebie i rodzinę albo na auto ?
Posiadam 320cr auto ma przejechane 265 tyś spala w trasie gdy bardzo szybko jadę powiedzmy w granic 180-200 - 7 do 7,5 litra.
Gdy jadę oszczędnie 130-140 spala około 6l
Gdy jadę techniką ECO DRIVING spala około 5l
Po mieście 7 litrów max!! jeśli ostro cisnę i ASR ma zajęcie naturalnie spala więcej.
Nie mogę powiedzieć złego słowa , auto spisuje się wyśmienicie jak i w trasie tak i na mieście.
W zupełności wystarcza aby bez większych problemów " łyknąć " większość użytkowników naszych dróg i na autostradzie pozwala utrzymać znaczną prędkość bez szczególnego stresu .
Nie staję na kresce z 330d bo nie mam szans ale również nie mam takiej potrzeby.
Wyprzedzanie nie powoduje u mnie dowartościowania. A Ci którzy wyprzedzają mnie przy 220km/h jak to moja żona mawia są tylko troszkę bardziej "pier...nięci " ode mnie. Bo jadąc 220km/h totalnie przeginam.

Koledzy ja również chciałbym mieć 330d najlepiej 204PS z automatem (czuł bym się jak "kozak" wśród "maślaków")
Mogłem kupić takie auto....... jednak długo analizując za i przeciw postawiłem na 320d 150cr .
Po prostu nie stać mnie na ponoszenie kosztów utrzymania tej opcji.
Więc gratuluję wszystkim posiadaczom 330d że maja naprawdę świetne auta z świetnymi silnikami ale przede wszystkim zazdroszczę im że mają kasę na ich utrzymanie.
Teraz możecie mnie zlinczować ......ale zanim to zrobicie stuknijcie się w pierś i zastanówcie gdzie skłamałem.
Oceniłem sytuacje obiektywnie , ktoś powie to niech kupi inne tańsze auto np VW. Mowa jednak była o 320 i 330d.
W odniesieniu do kosztów!!!!!!Dlatego inaczej niż większość doradzam Ci kup 320d 150 cr. To bardzo ładne , i nie drogie w utrzymaniu autko i jeśli będziesz o nie dbał będzie Cię długo i bezawaryjnie woziło.
Pozdrawiam Krzysiek