BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 19:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: problem z BMW e39 530d nie wiem co sie dzieje prosze o
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 17:14 
Pierwsze kroki

Witam,

a może ktoś mi podpowie w sprawie spalania. Mam BMW 530D 193 KM 2000 rok w automacie. Autko pali mi w mieście ok 14 litrów ON. Nadmieniam, że dotyczy to spokojnej jazdy miejskiej. Moim zdaniem to dużo za dużo. Czy ktoś może mi doradzić? Możecie coś podpowiedzić ewentualnie doradzić jakiegoś speca na terenie wawy?

Z góry dziękuję.

bartas_zg napisał(a):
Witam wszystkich

posiadam od 3,5 miesiaca Bmw e39 w dieslu 3-litrowym do tego czasu autko nie sprawailo zadnych mi problemow palilo okolo maks 10,5 kitrow w miescie (zaznaczam ze nie jezdze tez jakos wyczynowo tyllko spokojnie i raczej nie staje w korkach), ale od dwoch tygodniu zaczela palic okolo 13,5 - 14 litrow ropy i nie wiem co jest powodem tego bo nic nie zmienlem w swojej jezdzie ani drogi ktorymi jezdzilem tez sie nie zmienily bo w sumie codzinnie jezdze to sama drogo do pracy i z powrotem. Bylem juz na komputerze i zaden blad tez nie wyskoczyl, tez mi sie wydaje ze nie stracila mocy! jak na moje oko wszytsko jest tak samo tylko ze wiecej pali. prosze o pomoc moze mial juz ktos taki przypadek i wie co to moze byc badz co najlepiej zrobic. pozdraiwam i czekam na odpowiedzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 11:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam!

Czy Koledzy mogą napisać, co było powodem ich problemów ze spalaniem (jeśli się w ogóle skończyły) ?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 22:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
Witam! Jak wiekszosci w tym temacie moja bunia tez ma zbyt duzy apetyt w miescie 13 trasa 8 to nie jest tragicznie ale niektorym palä mniej .Czyscilem ERG rurki od podcisnienia zmienione wyczyszczone zaworki od turba i ERG po tych operacjach wrocily zaginione koniki i dziura przy starcie ,cos jest jeszcze nie tak? ma tez efekt z ekonomizerem(idzie na chwile do gÜry) przy zaczymywaniu taki jak ma rober beaver . Zaslepilem ostatnio EGR spalanie spadlo o 2litry? niewiem o czym to swiadczy Dziekuje za jakies sugestie Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 21:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
malysz1976 napisał(a):
Witam! Jak wiekszosci w tym temacie moja bunia tez ma zbyt duzy apetyt w miescie 13 trasa 8 to nie jest tragicznie ale niektorym palä mniej .Czyscilem ERG rurki od podcisnienia zmienione wyczyszczone zaworki od turba i ERG po tych operacjach wrocily zaginione koniki i dziura przy starcie ,cos jest jeszcze nie tak? ma tez efekt z ekonomizerem(idzie na chwile do gÜry) przy zaczymywaniu taki jak ma rober beaver . Zaslepilem ostatnio EGR spalanie spadlo o 2litry? niewiem o czym to swiadczy Dziekuje za jakies sugestie Pozdrawiam :)

I co tam jak tam ze spalaniem cos wyszo daj info :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 21:01 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
witam i odnawiam czy macie jakies pomysly bo nic sie nie zmienilo z tym spalaniem na pelnym zbiorniku 500km e39 530d ostatnio bylem na chamowni i wyszlo 393NM i170KM czyli okej jak na ponad 300 000 przebiegu pozdrawiam :zly:

Ostatnio edytowano 13 października 2009, 21:06 przez Krzynio266, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 21:11 
W kwestii podskakującego przy zatrzymywaniu ekonomizera. Ekonomizer wyłącza się przy paru km/h. Bo gdyby się nie wyłączył, to na postoju musiałby pokazywać nieskończenie duże spalanie na 100 km. Jak zwalniam na luzie, to spalanie jest 0 dopóki nie wcisnę sprzęgla. Na sprzęgle im wolniej, tym większe spalanie chwilowe (logiczne). Przy pewnej prędkości (nie wiem - 5, 10km/h - na luzie!) ekonomizer się wyłącza. W efekcie objawia się to właśnie takim kiwnięciem wskazówki przy zatrzymywaniu. W automacie musi być tak samo.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Krzynio266 napisał(a):
witam i odnawiam czy macie jakies pomysly bo nic sie nie zmienilo z tym spalaniem na pelnym zbiorniku 500km e39 530d ostatnio bylem na chamowni i wyszlo 393NM i170KM czyli okej jak na ponad 300 000 przebiegu pozdrawiam :zly:

pytałem się tu i tam i sprawa jest bardzo conajmniej dziwna ale powiem ci tak moja bunia też paliła jak taala a teraz coś skoczyło spalanie i okazałlo sie że na przewodzie od turba na tym kolanku gumowym mam dziurę po wymianie kolanka spalanie wrócilo do normy :niepewny:

Tytuł: Re: [E39] problem z BMW e39 530d nie wiem co sie dzieje prosze o
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 21:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d tourning
Witam

Widzę że temat trochę umarł ale reaktywuję go.
Mam dokładnie ten sam problem co większość czyli spalanie spalanie 12-14 l/100km miasto
2 dni temu wymieniony olej i wszystkie filtry łącznie z całą kompletną odmą i dodatkowo wyczyszczony egr (był czysty)
oczywiście żadnych błędów na kompie. Moc jest ok czyli jak depnę to leci nie byłem na hamowni nie ma dziury przy wciśnięciu do podłogi pedału. Zastanawia mnie sprawa nieszczelności w okładzie spalinowym i po majowym weekendzie podjadę to sprawdzić. Zastanawiam się czy ktoś w międzyczasie poradził sobie z tym problemem tylko zapomniał się pochwalić na forum ??

pozdrawiam
gwizdex

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 22:46 
Forumowicz

no niestety ale odnawiam problem nadal ogromny apetyt :zalamany:

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 23:05 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
nie wie czego chcecie jeździłem kilkoma e39fl 530dAT i spalanie 14 po warszawie jest normalne , chcecie by palił mniej , kłamcie jak inni

PostNapisane: 2 maja 2010, 09:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Nikodem napisał(a):
nie wie czego chcecie jeździłem kilkoma e39fl 530dAT i spalanie 14 po warszawie jest normalne , chcecie by palił mniej , kłamcie jak inni

wyjdz :]

PostNapisane: 2 maja 2010, 11:01 
Forumowicz

nikt tu nie klamnie Nikodem takie sa realia

PostNapisane: 2 maja 2010, 13:07 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Panowie , po prostu porównywanie różnych cyklów miejskich nie ma sensu

ja wczoraj wieczorem wracając przekątną stolicy spaliłem 8,2 litra benzyny jadać do 80km/h , czyli jeśli napisze na forum że 4,4 v8 pali 8,2 litra benzyny po mieście nikt nie uwierzy , nie widzę też problemu w mega korkach spalić 24 ;)

PostNapisane: 2 maja 2010, 16:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Touring '03
Kod silnika: M57N
Dokładnie!!!
Ja jadąc z Monachium do Katowic jak kupiłem moją niunię uzyskałem 4,3 na kompie, spalanie myślę że było koło 4,8 i kto mi w to uwierzy że 330d 204KM tak spala (rzadko przekraczałem 140km/h). A miasto 7,4 - 7,8 mam w tej chwili. Ale wiem że uzyskanie 12/100km też nie jest problemem w tym silniku. Zależy wiele od stylu jazdy, korków, warunków na drodze. Po zdjęciu klapek w kolektorze i na naszych drogach już nie udało mi się uzyskać w trasie poniżej 5 litrów.
Jeżdżę teraz też E90 328i i na trasie pokazuje koło 7,8-8,2 ale ostatnio dałem jej w palnik i 26l/100km nie zaskoczyło mnie bo spodziewałem się dużego spalania. Fabryka fabryką a najwięcej na spalanie ma wpływ nasza ciężka noga.
POZDRAWIAM.

PostNapisane: 17 grudnia 2010, 09:31 
Forumowicz

hehe koledzy co tu dumać. Widzieliście jak kolega bartas wyszczególnił swoją trase 2km potem za jakis czas 5 km takie raty na ssaniu i w mrozie. Ja mam wszystko ok i robie teraz przy tempertaurz -10 lub - 14 takie same odcinki jak bartas. mianowicie do pracy 4km i za 8 h z pracy 4km ewentualnie po pracy do domu i potem na zaku[y jakies 5km. Spalanie w granicach 13 litró może ciut wiecej. Jak pojeżdze troche po miescie żeby był full temp to spadnie 10-11 jeżdze teraz po śniegu. Jednego sie nauczyłem wszedzei ze startu się dośc dobrze rozpędzam do 70km / h i potem tylko tzrymamm gaz albo powoli puszczam spalanie spada.
Jedną wypowiedź sensowną widziałem nijakiego Krisa jakby powiedział jescze gdzie szukać EGR i gdzie filtr odmy i jak to czyscic by nie uszkodzić bo było by już spoko. BAk do pełnia 630 km zasieg mówie w zime oczywice i bardzo krótkie odcinki

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 12:02 
Pierwsze kroki

EGR masz z przodu silnika po prawej a filtr odmy z tyłu pokrywy zaworów przy ścianie grodziowej od gry p lewej nad filtrem powietrza. Wymień na nowy plastikowy i masz po problemie, bo pewnie masz jeszcze taki z filcu. Mówię oczywiście o M57N 3.0D

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 22:15 
Forumowicz

BEdi. Jeszcze raz spokojnie gdzie ten egr i jak mniej wiecej wygląa i co mam wymienic na plastikowy??? filtr odmy??? gdzie go moge kupić i ile kosztuje??? dzieki za pomoc.

PostNapisane: 18 grudnia 2010, 23:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40
Nr 10 to EGR jego się czyści o ile nie jest zepsuty

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15
Nr 11 to filtr odpowietrzania skrzyni korbowej tzw ODMA którą się wymienia cala lub tylko wkład

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 12:01 
Pierwsze kroki

O kolega malysz1976 pokazal Ci to dokladnie. EGR sie wykreca 4 srubki, zdejmuje waz i odpina podcisnienie nastepnie czysci w benzynie ropie czy czyms innym czyszczacym i usuwajacym sadze. A filtr odmy sie wyjmuje wyrzuca i zaklada nowy, tego sie nie czysci.
Po zamontowaniu zaworu EGR i podpieciu podcisnienia nie zakladaj weza powietrznego odpal silnik i obserwuj czy sie otwiera i zamyka na wolnych obrotach, mozesz zaswiecic do wewnatrz latarka. Poznasz latwo czy chodzi. POWODZENIA.

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 12:03 
Forumowicz

Małysz 1976 bardzo fajna strona. Dużo pomogła szacun. ile mozę kosztowac filtr odmy??? pdme jako przewód sam w sobie też moge czyścic???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1