BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, Audi A4 B5
LeSiO napisał(a):
TOMEK_2.5 napisał(a):
przecież nawet na komputerze widać że jeśli przy niskich obrotach wrzucasz 5 bieg to pali o wiele więcej

ale kto ci kakrze wrzucac 5 bieg przy niskich obrotach.

napisze wyraznie

wrzuc 5 bieg przy 100 km/h i staraj sie utrzymac stala predkosc delikatnie muskajac gaz ledwo ledwo i wtedy zobacz co pokazuje ekonomizer.

jak jedziesz 60 km/h to jedz na 4 lub trzecim biegu tez ledwo muskaja c gaz bedzie to samo czyt. ekonomicznie...

no mi też pokazuje przy 100 km/h na 5 gu 8-12 litrów

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 21:32 
TOMEK_2.5 napisał(a):
no ja jak jadę na tej 5 i mam obroty rzędu 2000 no to ekonomizer pokazuje ok 8-10 litrów jest to zależne od terenu czy lekko pod górkę.prosta prosta czy z górki..ale jak przyśpieszam no to wskakuje na 15-20 czasem zamyka skalę..

no dokaldnie, idealnie to napisales, wiec teraz robisz tak zeby jak najszybciej skonczyc to przyspieszanie i jak najszybciej doporowadzic do tego zeby znowu pokazywal te 8 -10 litrow,czyli redukujesz jesli jest taka potrzeba przyspieszasz do danej predkosci i znowu utrzeymujesz minimalne spalanie, jak widzisz gorek to mozesz delikatnie mocniej musnac gaz przyspieszyc przed gorka zeby pod gorke nie wciskac gazu mocno a po drugiej stronie gorki wykorzystujesz spadek zeby przyspieszyc jak najmniejszym nakladem paliwa.

wystarczy obserwowac ekonomizer i mozna jezdzic bardzo oszczednie.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 02:47 
Forumowicz

emcio napisał nie tomek ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 02:53 
Forumowicz

A ten ekonomizer czasem się nie myli? Może ma jakąś granicę błędu? Bo czasem leciutko gazu dodam bez zbędnych emocji :oczami: , a tu drastycznie wzrasta spalanie :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 08:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530i Sport
Kod silnika: M54B30
emcio27 napisał(a):
Bo czasem leciutko gazu dodam bez zbędnych emocji :oczami: , a tu drastycznie wzrasta spalanie :szok:

Umnie się tak nie dzieje :D
U mnie eko jazda to 8l/100km :P

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 12:03 
emcio27 napisał(a):
emcio napisał nie tomek

przepraszam zwracam honor :padam:

emcio27 napisał(a):
A ten ekonomizer czasem się nie myli? Może ma jakąś granicę błędu? Bo czasem leciutko gazu dodam bez zbędnych emocji , a tu drastycznie wzrasta spalanie

wszystko zalezy jaki bieg jak obciazony silnik itd poprubuj przy tej samej predkosci np na roznych biegach to w koncu twoi woz ty powinienes wiedziec o nim wszystko, jak poprubujesz to zobaczysz i bedziesz wiedzial na jakim biegu trzeba jechac i przy jakiej predkosci zeby ekonomizer pokazywal malo przy delikatnym wcisnieciu gazu.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 13:55 
Forumowicz

fikam nim ponad rok,wiem jak jeździć aby minimalnie podskoczyła ,ale mi chodzi czy te ekonomizery mylą się czy idealnie wskazują..

Ps, Zlot w Toruniu jest dla wszystkich aut otwarty??Braciak coś mi mówił ,a ja myślałem ,ze to BMW zlot

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 15:16 
Forumowicz

Moje BMW: E61 530D ^^
Kod silnika: M57 D30 :]
Ja jeżdżąc stosuję się do zasad jak wyżej były podawane ;) Tylko ostatnio zdziwiła mnie jedna rzecz. Otóż zawsze do Katowic jeżdżę A4 i bunia przy 140km/h średnio pali 10-11l benzyny :) Natomiast ostatnio musiałem wracać do domu jadąc ekspresową przez Mikołów i tam przy ok. 90km/h też paliła 10-11l :zdziwko: Do tego jeszcze dochodzą te cholerne światła i radary po drodze :kwasny: A mama twierdzi, że jeżdżąc przez Mikołów do Katowic mniej paliwa bym zużył bo jest bliżej :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 23:00 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Shadus napisał(a):
A mama twierdzi :rotfl:

Kozak! :)

<Croniss>

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 09:23 
Forumowicz

witam
a jak ma się jazda automatem do jazdy w manualu bo jeśli chodzi o manualną skrzynie to miałem dość dobrze opanowaną eco jazdę ale jeśli chodzi o automat to co możecie poradzić bo jak by nie patrzeć styl jazdy automatem i manualem troszkę się rózni.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 11:18 
bercik2008 napisał(a):
automat to co możecie poradzić bo jak by nie patrzeć styl jazdy automatem i manualem troszkę się rózni.

m niej wiecej to samo - rozpedzasz sie dynamicznie do danej predkosci i potem ja utzymujesz jak najmniejszym nakladem sily na pedal gazu poza tym myslimy przewidujemy myslimy przewidujemy i juz mamy male spalanie :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1