Pozwolę sobie założyć nowy temat dotyczący
tylko i wyłącznie silników diesla i mam nadzieję będę go uzupełniał na bieżąco.
Temat czysto "badawczy" nie służy celom nielegalnym Na wstępie pragnę pozdrowić hejterów

...
...ale do rzeczy , miałem pare spotkań trochę poczytałem i się podzielę wiedzą
Póki co to tylko czytałem jak to wyciągnąć pare km i Nm więcej wstawiając 7 turbin , wstawiając wtryski od ciężarówek, chłodnice od samolotów, statków itp. W tym przypadku jest zupełnie inaczej z tego co się dowiedziałem nie wymaga to ingerencji w podzespoły mechaniczne silnika - ale jak wygląda w rzeczywistości póki co nie mi oceniać

Modyfikacja chemiczna surowca jakim jest ropa - stworzenie emulsji (mikroemulsji) czyli połączenie diesla z wodą. Co to jest emulsja odsyłam do wikipedi. Jak zapewne wiemy ropa z wodą nie są mieszalne , co oznacza że widoczny jest rozdział faz. Żeby połączyć dwie fazy trzeba zastosować emulgator. Czyli w tym przypadku step by step co do kolejności diesel + emulgator + powoli woda. Oczywiście cały czas mieszając homogenizatorem. Fizycznie wszystkie kropelki wody muszą zostać otoczone kropelkami ropy.
W komorze silnika poprzez wtrysk tak zmodyfikowanego paliwa ta przysłowiowa kropelka wody otoczona kropelkami ropy ulega mikroeksplozjom co zwiększa temp pracy silnika oraz podnosi jego wydajność ( To mam nadzieję jeszcze rozwinę o jakieś wykresy dane itp ).
Żeby nie być tylko teoretykiem trzeba jakoś to sprawdzić

Postanowiłem więc póki co sprawdzić czy jest możliwe zrobienie takiej emulsji. Próbkę zrobiłem na oleju opałowym bo tylko taki miałem pod ręką. Po lewej olej opałowy po prawej emulgator.

Po dodaniu emulgatora i wstępnym mieszaniu

Homogenizowanie emulsji

Gotowa emulsja 70/30

Jak wezmę ciut ropy na próbkę to też zrobię emulsję porównawczą ale na 100% wyjdzie jak tutaj, z tym że wiadomo będzie pewnie mlecznożółte. Dobrze byłoby wyrwać jakiegoś trupa do przetestowania tego rozwiązania

Jeśli ktoś też się orientuje w tych sprawach to proszę pisać

Stawiam, że Vermilion będzie ogarniał temat hehe