Witam.
Mam problem z opisanym w tytule pojazdem. Mianowicie samochód strzela jakieś kaprysy i potrafi 2 miesiące odpalać bez najmniejszego problemu niezależnie od warunków pogodowych i innych zmiennych

i nagle przez 2 tygodnie potrafi zawodzić. Generalnie bez różnicy czy silnik rozgrzany lub zimny, raz rano, raz wieczorem. Dla wykluczenia wymieniłem już wcześniej świece żarowe, wymieniłem sterownik świec.
Błąd jaki wyrzuca INPA to niskie ciśnienie przy odpalaniu silnika.
Bez pomiarów ciśnienia paliwa wymieniłem filtr paliwa, pompę progową i regulator ciśnienia paliwa na listwie CR. Przy okazji przeczyściłem czujnik ciśnienia na listwie i regulator na pompie wysokiego ciśnienia. Sprawdziłem też wcześniej działanie przekaźnika do pompy paliwa i załącza się za każdym razem unieruchamiając pompę paliwa z INPY.
Po tym zabiegu auto przez 2 tygodnie nie sprawiło żadnego problemu aż do wczoraj. Zwróciłem uwagę ze nie zawsze włącza się progowa pompa (teraz jest zamiennik i wyraźnie słychać jej pracę) pomimo, że przekaźnik słychać za każdym razem.
Jak nie zacznie pracować pompa silnik nie odpala, zapalając i gasząc zapłon kluczykiem jak tylko wystartuje pompa silnik odpala bez problemu.
Generalnie diesel to nie moja bajka dlatego kto bardziej oblatany może podpowiedzieć gdzie dalej szukać przyczyny.
Pozdrawia Kamil