BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] ile pali e46 330 m3 smg
PostNapisane: 8 lutego 2009, 06:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 325i
witam jestem na kupnie e46 330i ale zaczelem sie zastanawiac czy nie dozbierac kasy na smg m3 i chcialem sie zapytac ile mniej wiecej pali takie autko i czy spalanie jest zblizone do zwyklej 330i:) oczywiscie chodzi mi o dane misto trasa i mieszana jazda:) pozdrawiam

Ostatnio edytowano 9 marca 2009, 09:19 przez davvi, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 06:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Spalanie podobne. Aczkolwiek serwis M3 jest sporo droższy.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 11:11 
Pierwsze kroki

z serwisem wlasnie sie spodziewalem ale co do spalania to rozne mity mi opowiadali ludzie ze pali tyle samo itp wiec wolalem zapytac kogos kto tym jezdzi ile mu pali :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 18:35 
Zacna persona forum

U mnie 13,4 w trybie mieszanym przy normalnej jeździe. Bardzo szybka trasa (co chwile zwalnianie do 120-150 i rozpędzanie się do żądanej prędkości czyli 220) 15. SMG pali tyle samo bo to też jest manual.

Co do serwisu. W M3 masz częste zmiany olejów, zarówno w silniku jak i w skrzyni i dyfrze. Poza tym przy każdej Inspekcji (zarówno 1 jak i 2) masz sprawdzanie luzów zaworowych i ewentualnie ich regulację. O tym że części droższe nie wspominam ;)

Ale różnica między tymi samochodami jest tego warta :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 23:39 
Pierwsze kroki

dzieki za informacje i jeszcze jesli mozesz powiedz mi w jakim przedziale cenowym sa juz warte do kupienia te modele:) smg :) i ile ci mniej wiecej pali w miejskiej jezdzie bo mieszkasz w tak samo zakorkowanym miecie jak ja wiec cos o tym napewno wiesz:) i przypuscmy zmiana biegow przy 2,5 tys obrotow lub 3 tys i jeszcze chcialem sie zapytac czy wszystkie modele maja 6 biegow czy tylko nieliczne:)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 01:48 
Zacna persona forum

Po pierwsze w Wawie jest luźniej niż w Krakowie ;) Po drugie ja mieszkam w miejscowości graniczącej z Warszawą (w stolicy jestem niemalże codziennie), a na tyle znam te okolice że w korkach zbyt dużo nie stoję. Ostatnie toczenie się po warszawie (specjalnie z zerowałem :) ) wyszło prawie 16l.

davvi napisał(a):
dzieki za informacje i jeszcze jesli mozesz powiedz mi w jakim przedziale cenowym sa juz warte do kupienia te modele:) smg :)

Nie wiem. Lubię swoją i nie bardzo śledzę ten rynek. Między manualem a SMG nie powinno być niemalże żadnej różnicy cenowej.

davvi napisał(a):
i przypuscmy zmiana biegow przy 2,5 tys obrotow lub 3 tys

Może to tylko moje odczucie, ale tak jak na niskich biegach (1-3) silnikowi nie przeszkadza nawet 1,5 tys, tak na 5 i 6 poniżej 3 jakby się męczył.

davvi napisał(a):
i jeszcze chcialem sie zapytac czy wszystkie modele maja 6 biegow czy tylko nieliczne:)

Wszystkie, ale żeby człowiek planujący zakup M3 tego nie wiedział ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 02:08 
Pierwsze kroki

hehe nom z ta skrzynia to wlasnie nie wiedzialem bo w sumie wczesniej nie zaglebialem sie w ten temat bo bylem na kupnie innego modelu takiego jak np 7r ale stwierdzilem ze wole czuc ze jade a nie plyne okretem chociaz to tez jest piekne auto z klasa jak wszystkiem bmw a jedynym msg jakim mam doczynienia to model autoArt na mojej szafie ;) w skali 1;18 ale jeszce raz dzieki za info bardzo mi pomogles Pozdrawiam:) :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 12:55 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
davvi napisał(a):
chcialem sie zapytac ile mniej wiecej pali takie autko i czy spalanie jest zblizone do zwyklej 330i

spalaniem przy kupnie takiego auta bym się najmniej przejmował.Musisz zadać sobie pytanie czy stac cie na utrzymanie takiego auta...

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 18:41 
Pierwsze kroki

jezeli chodzi o opłaty i paliwo to w sumie spodziewam sie tego co bedzie ale jezeli chodzi o czesci to nie mam pojecia w jakich cenach sa bo nie mialem takiego auta nigdy:)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 12:43 
Poszukaj zanim zapytasz

znalezienie nie bite M3 e46 w polsce to niemal niemożliwe zadanie przy aktualnym kursie euro ceny są naprawdę duże. M3 e36 też jest praktycznie nie do znalezienia w PL więc jeżeli chcesz m3 e46 przygotuj się na długie nocy z nosem w internecie poznając wszystkie plusy i minusy m3 oraz dokładnie zapoznając się ze specyfiką tego auta ,ale spoko dużo więcej czasu spędzisz jeżdżąc i szukając M3 bo po obejżeniu 3 egzemplaży w przedziale 60-80tys stwierdziłem że w polsce mamy szrot a nie rynek samochodowy :kwasny: ale auto naprawdę warte tego zachodu i nerwów przejażdżka rekompensuje stracony czas :) to auto naprawdę potrafi zaczarować

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1