michael napisał(a):
Te 12-13% które nie wychodziły podczas normalnej eksploatacji to pewnie spalanie benzyny. Co w sumie trochę smuci, by wychodzi na to że średnio w moim cyklu mieszanym auto pali mi 14,5 litra gazu + 1,9 litra benzyny na 100 km. Co daje taki koszt jak 9,5 litra benzyny na 100 km, ale cóż może latem będzie lepiej (mniejsze spalanie wogule i benzyny).
to jest właśnie rużnica między wskazaniami obc, a spalaniem gazu, tymbardziej że mierzyłeś to na trasie , więc kiedy by ci miało połknąć tą benzynę??
Tak jak pisałem wcześniej książkowe spalanie gazu wynosi 10-20% więcej niż benzyny, wiem bo mam znajomego gazownika , który naprawdę się zna na żeczy.
Założę się ,że nie tankowałeś nigdy benzyny do pełna ,aby to zweryfikować , a to jest właśnie najpewniejsza metoda na litrażowanie samochodu.
Z moich obserwacji wynika, że moja beta przy jeżdzie po mieście i częstym rozruchu bierze mi około 5 litrów na jakieś 300 km , ale podkreślam po mieście i częste rozruchy i traktuję ten pomiar raczej 'zgrubsza' bo też nie tankowałem nigdy benzyny do pełna. Natomiast gaz zawsze tankuję do pełna i przez ostatnie 2 miesiące mieści mi się między 11,7- 13,8 licząc po tankowaniu ręcznie , a obc raczej traktuję w przybliżeniu.