Dzisiaj miałem spotkanie z przedstawicielem (technologiem bo wg mnie tak można nazwać te osoby w branży chemicznej) chemii różnego rodzaju i rozmawiałem o paliwach. Mówił że posiadają w swojej ofercie dodatki (NIE PRODUKTY TYPU TURBO POWER LIQUID SATAN, które to po wlaniu do baku dają +10 do zajebistości). Tylko czyste dodatki chemiczne zwiększające liczbę cetatową oraz liczbę oktanową. Niestety ja się na paliwach nie znam, co prawda bardzo zbliżona branża ale co innego i teraz mam pytanie, czy spotkał się ktoś z taką chemią ?? Z tego co zrozumiałem liczbę cetatową jest łatwiej zwiększyć niż l.oktanową. Dodatkowo jeszcze mówił coś o dodatkach, które to zmniejszają spalanie w silnikach diesla. Oczywiście nie byłbym sobą jakbym nie poprosił o próbki

Dostanę jeszcze więcej informacji na ten temat to się douczę bo myślę ciekawa sprawa.
Powiedział również że jakbym chciał bardziej się temu przyjrzeć to wypadałoby przed zabawą zmienić olej , koniecznie filtr paliwa , oczywiście wszystko poprzedzone płukanką. Mówił coś że dodatki te powodują że jakieś osady się "jeszcze bardziej rozpuszczają"(wydaje mi sie ze tu o temp chodzi ze wieksza temp=wieksza rozpuszczalnosc). Niestety nie miałem możliwości dłużej o tym porozmawiać bo mnie już szturchali, że odbiegłem od tematu, ale jak dostanę więcej informacji to się podzielę.
A jeszcze mam pytanie czy modyfikowanie paliwa pod takim względem jest zabronione ? Pytam bo chory kraj ta rumunia nasza...