BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z landi po przegladzie 1tys km
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 19:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam

Nie dawno założyłem instalacje Landi Omegas, po przeglądzie 1tys km zaczęły się problemy odrazu po zrobieniu 30km bład silnika. Błąd resetuje co dzień robie 40-60km i znów.

z INPY:

227 i 228 Lambda control tolerance bank (1 i 2) too big

a z Carsoftu:

227 i 228 Mixture Deviation

Proszę o jakieś info co się dzieje, żebym mógł odpowiednio rozmawiać z gaziarzem.

Dzięki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 09:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Z tłumaczenia błędów - pierwszy to za wysokie wartości podawane przez sondy, drugie to dosłownie dewiacja mieszanki czyli innymi słowy nieprawidłowy skład mieszanki co też paliwowej co też spowodowane jest padnięciem sond najprawdopodobniej. :D

Ogólnie się by zgadzało po prostu padły sondy silnik 2.8 a więc będą dwie ( m52 oznaczenie silnika ).
Na wszelki wypadek podjedź jeszcze do gazownika niech podpina kompa i sprawdzi czy pracuje sonda, jeśli jej wartości będzie stała lub będzię bradzo wysoka i nie będzie pracowała komp od gazu powinien pokazywać za bogatą mieszankę gazową lub od razu pokaże brak połączenia z sondą.

Myślę że to jedyna przyczyna, jeśli to powyższe się potwierdzi to wymienisz sondy,ustawisz mieszankę u gazownika i będzie banglać. O ile Twój gazownik oferuje taką możliwość postaraj się o strojenie w jeździe.

Ostatnio edytowano 6 sierpnia 2009, 09:28 przez CiOoS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 14:47 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Ja się mogę założyć że cały problem dotyczy źle zmapowanej instalacji LPG. Obie sondy nie padają jednocześnie. Po prostu komputer gazowy poprzestawiał skład mieszanki PB wymiana sond to tylko koszty, a przyczyną jest nieprawidłowa regulacja, bądź dobór elementów instalacji.

Cytuj:
Lambda control tolerance bank (1 i 2) too big

Mówi o zbyt dużej tolerancji regulacji mieszanki na banku 1 i 2, diagnoza z Carsoft'u to potwierdza.

Masz zły skład mieszanki paliwowo powietrznej i to nie jest zbieg okoliczności że błąd pojawił się po montażu instalacji gazownik musi to doregulować, a jak nie pomoże, to zastanowić się co zrobił nie tak ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1