witam Was drodzy forumowicze, posiadam bmw e36 94 rok, 1,6i 102 km , niedawno zalozylem gaz sekwencyjny stag 300 najnowszej generacji, i chcialbym sie zapytac czy macie jakies porady/pomysly/sprawdzone techniki jazdy co do jazdy na gazie, chodzi mi o oszczedna jazde zeby spalanie wyszlo jak najmniejsze
podstawowe wiadomosci to oczywiscie mam

. np jazda plynna nie pilowac obrotow, tylko tak w przedziale 2-3 tys, byc czujnym na drodze, przewidywac co sie moze stac itp, duzo sie o tym naczytalem na internecie(te zasady eco jazdy), ale jest jedna rzecz ktora mnie dosc mocno ciekawi, a mianowicie :
1.jak jest z hamowaniem silikiem, czy wtedy tak jak i na benzynie auto nic nie pali gazu? ( bo hamuje silnikiem np puszczajac noge z gazu, i tak z 2,5 tys az zejdzie do 1,5 tys obrotow i redukcja biegu na nizszy i zas to samo)- bo na benzynie to sie sprawdza ale jak jest na gazie? czy jest dokladnie tak samo(czyli auto nie zuzywa gazu)? czy poprostu auto spala tyle gazu na ile sa "wykrecone" te obroty, np 2.5 tys obrotow(noga zabrana z gazu) to auto pali tyle samo co bym mial wcisniety gaz i mial te 2,5 tys obrotow.
2. i drugie moje pytanie dotyczace jazdy na luzie, czy jadac na luzie spowoduje to znaczne(badz tez i mniej znaczne) zmniejszenie zuzycia gazu? bo sadze ze auto wtedy zuzywa mniej gazu poniewaz nie dosc ze gaz nie jest wcisniety to 2 sprawa ma obroty te 900(i pali tyle co na postoju) a nie wyzsze
Prosze Was koledzy o wypowiedzi, wiem jestem tu poczatkujacy wiec za bledy z mojej strony przepraszam, licze na wyrozumialosc i Wasze wypowiedzi

pozdrawiam i czekam na odp
//admin edit: nazywaj poprawnie temat bo następnym razem urwę jaja