Szanowni koledzy chciałbym wyjaśnić i rozwiać wasze wszelkie niejasności.

Otóż Obowiązkiem każdego kupującego jest przerejestrowanie auta na siebie w ciągu 30dni,o czym informuje nas stosowny zapis w dowodzie rejestracyjnym oraz rekalkulacja składki OC
Opłacając umowę K/S w Skarbówce stajemy się prawowitym właścicielem pojazdu,nie będąc wpisanym w dowodzie.Kupując auto "na chwilę" lub na handel" faktycznie dużo prościej jest nie odwiedzać wydziału komunikacji,zaoszczędzimy czas i pieniądze

Sprawa się komplikuję gdy sprzedamy takie auto dalej bez odwiedzenia skarbówki,Sam doświadczyłem takiej sytuacji gdzie w dowodzie był kto inny na umowie inny a sprzedawał jeszcze inny,wszystkich umów miałem chyba z 5 rejestrując auto zrobił się niezły młyn żeby to wszystko odkręcić straciłem sporo cennego czasu i pieniędzy o nerwach nie wspomnę.Inny przykład po sprzedaży auta nie przerejestrowanego innej osobie,zostałem wezwany na Policję celem wyjaśnienia co działo się z "moim" autem gdyż zostało ono użyte do popełnienia przestępstwa,oraz kradzieży i rozboju,a także potrącono nim osobę,dostałem również Nakaz Sądowy w trybie wykonawczym do zapłacenia zaległego ubezpieczenia,oraz wszelkich kosztów na szczęście jakoś udało się z tego wybrnąć.Nikomu nie życzę tego samego.Wracając do tematu Policja przy zwykłej kontroli nie sprawdza dokładnie danych osobowych tylko ważność i kompletność wymaganych dokumentów.Tak więc lepiej nie kombinować bo można na tym interesie wyjść jak"Zabłocki a mydle" Pozdrawiam