Bobby Vintage napisał(a):
I VIN i tablice będą te same. Muszę wozić ze sobą cały czas umowę kupna ? Czy traktować to tak jakbym pożyczył samochód.
Aaaa... i ostatnia rzecz jak cyknie mi fotoradar fotkę, mandat za parkowanie od straży - odpukać - to chyba dostanie ją poprzedni właściciel a nie chciałbym mu takiej lipy i nie przyjemności robić.
Jeżdżę już prawie 3 lata na zasadzie pożyczenia auta i zero problemów. Najlepsze, że jakiś czas po dostaniu autka w łapy (2-3 miesiące) dorwała mnie cywilna Laguna za wyprzedzanie na podwójnej (gość jechał 50 na pustej drodze, a ja spieszyłem się do pracy) i oglądali dowód, prawko, wlepili mandat, ale o auto nie pytali mimo, że adres zamieszkana inny niż miejsce rejestracji auta.
rorafalki napisał(a):
Bobby Vintage napisał(a):
Czy traktować to tak jakbym pożyczył samochód.
umowa najmu/użyczenia

Jeśli chcesz kupić auto od gościa, ale z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz teraz przerejestrować, to dogadujesz się z właścicielem i jeździsz na zasadzie pożyczenia samochodu - na to nie trzeba żadnego papierka. Tylko właściciel musi być świadomy, że ewentualne fotki z radarów przyjdą na jego adres, no ale to żaden problem - da Tobie znać i płacisz.
jawa85 napisał(a):
Bobby Vintage, generalnie nie powinieneś mieć problemu. Dużo zależy od tego w jakim TU zbywca będzie miał OC. Niektóre TU nie zwracają na to uwagi i nie robią dopłat tylko jeździsz na starej polisie ( ewentualnie ją za darmo przepisujesz), inne TU stwarzają problemy i każą dopłacać w razie różnicy. Oczywiście nikt za rękę do TU Cie nie zaprowadzi ale jeśli kupisz auto i tam np. będzie do końca ważności polisy z 6 miesięcy albo więcej to może się zdarzyć tak że wyślą Ci taką rekalkulację do domu. Twoje dane będą mieli z umowy którą dostarczy im zbywca.
Zazwyczaj nie robią problemów i nie przeliczają składki (szczególnie jeśli miała by być wyższa). Jak nie stukniesz auta, to jeździsz do końca na polisie poprzedniego właściciela i dopiero wtedy piszą na Ciebie i przeliczają. Jeśli natomiast stukniesz auto, to wtedy także następuje przeliczenie polisy i różnicę trzeba dopłacić - nawet dzień przed jej zakończeniem.