Obecnie jest taki plan:

Antene zamontuje na krzyzowce uchwytu krawedziowego i lusterkowego.
http://allegro.pl/uchwyt-klapowy-sirtel ... 57231.html Uchwyt ten jest waski, co pozwoli mi go zamontowac w miejscu nad lampa. Czesc uchwytu, na ktorej sa wkrety odpowiednio "wyklepie" i przedluze, tak zeby zamocowac do niewidocznej czesci blotnika (najlepiej pod plastikami). Montaz na sruby lub na nity, zobaczymy co bedzie lepiej trzymac. Blacha nie bedzie uszkodzona w widocznych miejscach. Ciekawi mnie czy do tego uchwytu mozna przyspawac kawalek plaskownika i czy sam uchwyt jest na tyle plastyczny, ze dam rade uformowac go w odpowiedni sposob.
Chce zamontowac w jednym z tych 3 miejsc:

Najwyzsze wiadomo ze da najlepszy zasieg, ale wydaje mi sie ze swist wiatru bedzie najbardziej slyszalny, bo glowka i uchwyt beda "odsloniete". W tym miejscu standardowy uchwyt nie bedzie dolegal, bo blacha nie jest prosto wyprofilowana- kolejne przerobki.
Miejsce ponizej to dobra opcja bo zasieg nie pogorszy sie za bardzo, ale bedzie sporo kombinowania z uchwytem, bo otwory na 4 wkrety pewnie mnie nie omina.
Najnizsze miejsce da najgorszy zasieg, ale najlatwie bedzie zakamuflowac mocowanie anteny. W tym miejscu obawialbym sie troche czy np rozhustana antena nie uderzylaby w karoserie albo lampe.
Obecnie moim faworytem jest opcja nr 2 czyli zaraz nad lampa. Taka opcja bardziej mi sie widzi niz na klapie, bo podczas otwierania kabel bedzie nieruchomo (nie przetrze sie). Antena nie unosi sie razem z klapa, wiec nie uderzy w dach i moge smialo otwierac bagaznik w garazu. Do tego mniej jest roboty z montazem i jednak halas mniejszy (sama antena niezle gwizdze). Co o tym myslicie?