BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] zmieniarka czy radio CD
PostNapisane: 16 stycznia 2011, 19:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46CI
Kod silnika: M52B20
Witam forumowiczów, jestem nowy, niedawno kupiłem e46 coupe lecz miało tylko radio kasetowe takie jak na tym foto:

Obrazek

i mam 2 opcje czyli albo kupić oryginalny radio cd które kosztuje min. 500zł
albo kupić zmieniarkę i przeciągnąć całe okablowanie aż do bagażnika.
Zmieniarka to kosz 300zł chyba + robocizna + okablowanie, ja się na tym kompletnie nie znam i nie wiem co się bardziej opłaca,
i nie wiem do końca czy te radio w ogóle obsługuje tą zmieniarkę, więc proszę was o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] zmieniarka czy radio CD
PostNapisane: 19 stycznia 2011, 00:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
najbardziej to ci sie oplaca emulator zmieniarki xcarlink

PostNapisane: 19 stycznia 2011, 16:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
moose napisał(a):
Witam forumowiczów, jestem nowy, niedawno kupiłem e46 coupe lecz miało tylko radio kasetowe takie jak na tym foto:...
i mam 2 opcje czyli albo kupić oryginalny radio cd które kosztuje min. 500zł
albo kupić zmieniarkę i przeciągnąć całe okablowanie aż do bagażnika.
Zmieniarka to kosz 300zł chyba + robocizna + okablowanie, ja się na tym kompletnie nie znam i nie wiem co się bardziej opłaca,
i nie wiem do końca czy te radio w ogóle obsługuje tą zmieniarkę, więc proszę was o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam

Kup Alpine z serii IDA z wejściem USB i do iPoda, trzeba tylko pokombinowac gdzie i jak to zamontować. Za cenę samej zmieniarki masz porządne radio do którego możesz podłączyć jakąś pamięć masową która zmieści setki a może i więcej płyt CD.

PostNapisane: 19 stycznia 2011, 17:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
radio obsługuje zmieniarkę, ale jakość dźwięku z CD jest znacznie lepsza jak ze zmieniarki.
Jak zdecydujesz się na CD to poluj na (od najlepszego): Alipne, VDO, Blaupunkt (występuje również w wersji z możliwością odczytu mp3). No chyba, że chcesz wydać ok. 1000pln na professional (Becker)

Obrazek

PostNapisane: 21 stycznia 2011, 15:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
kabel do zmieniarki mozliwe ze masz zalozony, musisz sprawdzic
ja polecam zmieniarke, audio w tym modelu jest kiepskie i albo zmieniac wszystko albo eko-czyli doloz zmieniarke ;)

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 21 stycznia 2011, 16:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N
Ja myślę, że najlepiej jest poszukać radia CD i tylko Alpine. Różnica w dźwięku jest duża. Możesz znaleźć takie, które były produkowane od chyba 09/2002 lub 01/2003 roku i i wtedy można z niego wyprowadzić AUX. A jeśli nie wiesz czy masz wyprowadzony kabel do zmieniarki w bagażniku to rozkoduj VIN i sprawdź.

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 21:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46CI
Kod silnika: M52B20
Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, adaptery z góry odpadają, wole CD, kwestia przyzwyczajenia :P
Dzięki becek, po przeczytaniu postu kolegi rofaraki sie troche zniechęciłem co do zmieniarki ale jeżeli ktoś poleca to chyba się zdecyduje, nie chce zbytnio zmieniać wyglądu wew. więc to dobre rozwiązanie. Pozatym wymiana audio w aucie też wchodzi w grę ale to na dalszy plan.
Sprawdzałem vin, również szukalismy instalacji, niestety nic nie ma ;/
Jeszcze raz dzięki, temat chyba do zamknięcia chyba że ktoś chce się jeszcze wypowiedzieć :)

PostNapisane: 1 lutego 2011, 23:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 M3
Kod silnika: S54
Radia z MP3 były produkowane chyba od września 2004.

PostNapisane: 2 lutego 2011, 15:58 
Forumowicz

Bierz radio ori z mp3. Takie jest moje zdanie, sam mam zmieniarke i powiem Ci, ze:

1. Zonglerka plytami - mimo iz wchodzi ich 6 i na kazda plytke ok. 15 utworow (wiadomo mozebyc mniej moze byc wiecej, w zaleznosci od dlugosci :) pisze orientacyjnie) to na jedna plytke CD-R nagrasz ze 3 razy tyle utworow mp3

2. Latwiejszy dostep - plytke zmieniasz sobie w kabinie, a nie w bagazniku, co np. gdy pada deszcz, a chcesz zmienic plyte jest troche denerwujace

3. Jak ktos wyzej slusznie zauwazyl, sprzet audio seryjnie wypuszczany (niedotyczy Harman Kardon) specjalnie nie poraza jakoscia dzwieku, wiec lepiej kierowac sie funkcjonalnoscia, bo jakosc czy to ze zmieniarki czy z CD-mp3, czy z adaptera mp3 bedzie podobna, sam sie zastanawiam nad adapterkiem, bo to dosyc wygodna opcja

Niektorzy pisza, zeby zmienic radyjko na jakies firmowe, w sumie to dobra opcja jesli chodzi o jakosc, ale niekoniecznie jesli chodzi o wyglad. Ja np jestem zdania ze do beemki tylko radio ori :)

EDIT:
Niedoczytalem, ze nie masz instalacji pod zmieniare. W takim razie ja bym sobie calkowicie ja odpuscil, i bral radio ori CD-mp3, bo tylko wyjmujesz radyjko (co i tak musialbys zrobic zeby podlaczyc zmieniare), a nie musisz sie bawic w puszczanie instalacji i robienie miejsca w bagazniku.

Best Machine (on) Wheels!

PostNapisane: 2 lutego 2011, 22:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
Wszystko ok tylko bardzo trudno jest kupić radio z mp3, tak jak pisałem wyżej najlepszym rozwiązaniem jest emulator zmieniarki typu Xcarlink

PostNapisane: 3 lutego 2011, 11:22 
Forumowicz

interlekutor napisał(a):
Wszystko ok tylko bardzo trudno jest kupić radio z mp3

Zgadza sie, zalezy gdzie sie szuka i za ile. Na Allegro z pewnoscia towar deficytowy, ale np u zachodnich sasiadow jest tego troche. Jak zwykle ile ludzi tyle opini ;)

Best Machine (on) Wheels!

PostNapisane: 4 lutego 2011, 10:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Ja najbardziej proponuje Ci emulator zmieniarki xcarlink. Miałem taki sam dylemat jak Ty ale wolałem kupić nowe urządzenie a z używanym radiem to nie wiadomo jak długo pochodzi.
Montaż tej zmieni arki jest bardzo prosty bo polega na podłączeniu kostka w kostkę i możesz zrobić to samemu w 30 min. Występują dwie wersie tej zmieniarki do podłączenia w bagażniku i bezpośrednio do radia (dla Ciebie opcja numer dwa)
Jakość jest identyczna jak CD więcej opinii znajdzie tutaj http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3 ... k-BMW.html widzę że potaniała bo ja zapłaciłem 440zł

PostNapisane: 4 lutego 2011, 22:09 
Zacna persona forum

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 4#p1275674
powiem szczerze ze mój ziomek ma ori radio Blaupunkt i dźwięk jest ok wszystko spoko gra, natomiast gdy wcześniej miał w kaseciaku zmieniarkę xcarlink to było fatalnie

dużo lepiej kupić radio ori na płyty

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1