Witam, kupiłem Clariona DB189RMP, podłączyłem go do auta odpowiednią przejściówką (BMW->ISO) i sprzęt odpalił bez problemu. Sytuacja przedstawia się tak, że przy kluczyku w pozycji 0 radio nie działa (i to jest ok), przy kluczyku w pozycji 1 oraz zapłon działa (po włączeniu, oczywiście) i wtedy wysuwa się automatyczna antena (i to również jest ok). Po wyjęciu kluczyka i ponownym odpaleniu i włączeniu radia stacje są zapamiętane, wszystko jest ok. Problem pojawił się gdzie indziej - okazał się być uszkodzony odtwarzacz CD, a samo radio nie miało ramki maskującej. Sprzęt ten nabyłem za śmieszne pieniądze i niejako na próbę (test, czy będzie pasować pod deskę i podświetlenie e30), ale przypasował mi, bo gra nienajgorzej, podświetlenie idealne więc kupiłem drugiego, takiego samego Clariona, w lepszym stanie, z działającym CD i z ramką. I tu pojawia się problem - gdy podłączę "nowego" Clariona pod iso, to antena wysuwa się sama przy kluczyku na 1, nawet, gdy radio jest wyłączone. Taka opcja nie wchodzi oczywiście w grę, chociażby z tego względu, że nie wjadę do garażu bez urywania anteny, no i po przełączeniu kluczyka na 0 radio gubi zasilanie i szlag trafia zapamiętane stacje radiowe.
Próbowałem różnych opcji - zamiana zasilania +stały z +po kluczyku i nic, to samo przy przełożeniu bezpiecznika w inną pozycję (pełni on funkcję jakby zworki).
Może ma ktoś jakiś pomysł, co jest nie tak? Instalacja w aucie wydaje się być OK, bo tak jak pisałem - "stary" Clarion funkcjonuje ok, tylko ma zwalony napęd CD, poza tym moje poprzednie radia BMW też funkcjonowały bez zarzutu. Nie wiem, może jakieś zwarcie jest? Wygląda na to, że +po kluczyku daje sygnał do sterownika anteny nawet jak radio jest wyłączone, co nie powinno mieć miejsca.

One redline a day keeps a mechanic away.
|