BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 10:37 
Pierwsze kroki

w aso alpina kosztuje 2500 a prof... ponad 3000 no i pewnie wymiana swoje kosztuje polecam lekture allegro no i sprawdzenie w swoim aucie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 09:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
no ja mam pytanie jak rozpoznac na allegro BMW CD bussinnes z serii ALPINA ? Apliny maja jakis znak rozpoznawczy ? Po czym wyczuje ze to jest ALPINA a to nie ?

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 10:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
marver napisał(a):
no ja mam pytanie jak rozpoznac na allegro BMW CD bussinnes z serii ALPINA ? Apliny maja jakis znak rozpoznawczy ? Po czym wyczuje ze to jest ALPINA a to nie ?

fizycznie front wygląda tak samo, tylko etykieta jest inna

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 23:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
ale czy to warto placic 600zl za srednie radio, bez mp3, czyta nagrywane 8x?

ja w kazdym aucie mam/mialem/bede mial ramki i jakos moim zdaniem to nie szpeci.

za 600 na allegro mozna kupic calkiem rozsadny sprzet uzywany- 3 lata temu dokladnie za tyle zakupilem pioneer 80mp

Obrazek

jesli ktos nie slucha radia (totalnie nie wspolpracuje z antenami w szybie) to radyjko calkiem dobre. w e46 nie szpecilo (wg mnie)

Tytuł: Re: [E46] jakie oryginalne radio cd?
PostNapisane: 20 listopada 2009, 11:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: M47TU
Witam, podpinam się pod temat ponieważ nie chcę zakładać nowego, zabieram się za nagłośnienie w swojej E46, wszystko mam już praktycznie zaplanowane i kupione, pozostał tylko problem radia, które wiadomo jest problemem w E46;) Jakość dźwięku jest nieciekawa i nie ma wyjść na wzmacniacze. Przeczytałem chyba wszystkie posty na ten temat na forum i nie widzę na prawdę dobrego rozwiązania. Montaż drugiego radia w innym miejscu lub zmiana z fabrycznego na inne to rezygnacja z obsługi w kierownicy i jeszcze paru bajerów. Poza tym wygląd. Znowu adaptery na wyjścia rca podłączane do wyjść głośnikowych w ogóle mijają się z celem bo przecież radio gra marnie, a adapter jeszcze to pogarsza. Zwłaszcza że przód też ma grać ze wzmacniacza, przy samym subie podejrzewam nie było by źle.
Trzeba ugryźć problem tam gdzie on powstaje, co w tych radiach tak kaszani dźwięk? Myślę że sam napęd i przetwornik nie, bo to standardowe moduły montowane w wielu innych radiach dobrej klasy. Myślę że to wina końcówki mocy, prawdopodobnie wystarczy wyprowadzić wyjścia na wzmacniacze z przed końcówki mocy i gotowe, próbował ktoś kiedyś takiego rozwiązania? Widziałem na innych forach że ludzie tak robią ale nigdzie nie ma schematu gdzie trzeba się wlutować, a ja na elektronice się nie znam...

PostNapisane: 21 listopada 2009, 23:15 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 3 E46
waski_jg napisał(a):
Widziałem na innych forach że ludzie tak robią ale nigdzie nie ma schematu gdzie trzeba się wlutować, a ja na elektronice się nie znam...

Każdy dobry elektronik Ci to zrobi, koszt to od 50 do 100zł.

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 09:01 
Forumowicz

Moje BMW: CS
Odkopie trochę temat, bo nie ma sensu raczej zakładać kolejnego. Mnie również dopadł ból dźwięku w E46, obecnie mam kaseciaka i puszczam muzyczkę przez kasete z wyjściem aux więc jakość jest conajmniej słaba, b. chciałbym zostawić ori radio i nie wiem czy wziąć Business Alpine czy dać 2/3x tyle i kupić Professional? Głośniki być może wymienię, ale najpierw wolę zmienić radio, bo po co lepsze głośniki, skoro radio będzie kompletnie ssało :P

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 09:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 325xi
Kod silnika: M54B25
Tutaj macie proste porównanie:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... bmwe46.htm

Według mnie można kupić Alpine tą w nowszej wersji (moc 2x20W zamiast 2x10W), powinno mieć też Aux-a i sterowanie z kier.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 10:09 
Forumowicz

Ta rozpiska dużo mi dała, dzięki!
Myślę, że 1K za Pro. to za dużo, będę szukał albo Pro z kasetą i dokupie zmieniarkę co mam nadzieje wyjdzie mnie 600zł, tylko nie wiem czy będzie możliwość podpięcia jej, jeśli nie mam fabrycznie wyjścia na zmieniarke, albo Business Alpine po lifcie za 300-400zł.

E: gdzieś czytałem, że z Pro jest problem z wyjściem na multi. w kierownicy, prawda to?

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 16:37 
Przyjaciel forum

rorafalki napisał(a):
z tego co wiem Alpinki mp3 nie czytają nagrywane CD czytają bez problemu (prędkość zapisu max. 8x)

dobra a zwykle radio philips w lifcie czyta cd-rw nagrane predkoscia 8 czy tylko 4x? probowalas ktos z rw i predkosciami 12? interesuje mnie radio z lifta made in germany i nie nowsze RC..... tylko te do marca 2003 np

zgodze sie ze wiele radii gra beznadziejnie jesli chodzi o philipsa made in germany ale sa z konca produkcji w niemczech dobre modele. ja mam z lutego 2003 roku ktore bije na glowe jakoscią radio np z listopada 2002 i nie powiedzialbym ze gra to gorzej niz alpine

Ostatnio edytowano 1 sierpnia 2014, 19:10 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 18:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 325xi
Kod silnika: M54B25
Ja mam Professional Becker BE6510 i nie stwierdziłem żadnych problemów ze sterowaniem w kierownicy.
Minus to brak wejścia aux, na plus dźwięk i obsługa zmieniarki.

PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 19:09 
Przyjaciel forum

dodam ze przez moje rece przeszlo 3 inne radia ktore byly beznadziejne nie wspomne o RC... made in czech rep.

PostNapisane: 2 sierpnia 2014, 18:58 
Forumowicz

Kurczę, sam nie wiem co robić :rozpacz:. Zmieniłbym głośniki, ale nie jestem przekonany co do obecnego silnika (1.8) i nie wiem czy nie zmienię na 2.0 niedługo, a radio raz dwa mogę przełożyć... Jeśli kupię głośniki to Hertz 165, a radio to co w końcu, kolega pisze, że ma z marca 2003 i jest super, ale myślę, że nie będzie łatwo tego znaleźć, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jednak Alpine po lift?

PostNapisane: 3 sierpnia 2014, 09:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Przemyśl dwa razy czego oczkujesz bo jak widać jesteś w kropce :]

Hertze które planujesz to odpuść sobie na wstępie jeśli nie planujesz wzmacniacza :]

PostNapisane: 3 sierpnia 2014, 10:38 
Przyjaciel forum

kup z lutego 2003 radio philips made in germany tylko nie ten model ktory ma symbol RC..........
bedziesz bardzo zadowolony jesli chodzi o czystosc dzwieku, mi glownie o to chodzilo, zeby byla moc to trzeba wzmacniacz i dotatkowe glosniki fizyki nie oszukamy, ale sensownie gra to u mnie moge pokazac Ci na PW jak gra. znajomy się śmiał z tych philipsów, zapusciłem mu i opadła mu kopara, takze te modele się różnią i to bardzo
radio ktore kupilem bylo w zestawie harman i bylo na pewno to radio fabrycznie od Philipsa. a jesli chodzi o cyfrowe zmieniarki to dension za 299zl z wegier bez tej opcji do telefonu, w sumie S5 mozna gadać dość głośno w aucie bez glosników i dobrze slychać glosniczek :wstyd:

PostNapisane: 3 sierpnia 2014, 16:49 
Forumowicz

Hehe, za łatwo te poszukiwania nie pójdą bo 99% aukcji nie ma żadnej marki ani numeru podanego w ogłoszeniu

PostNapisane: 3 sierpnia 2014, 17:56 
Przyjaciel forum

trzeba jeszcze wiedziec czego szukac ;)

PostNapisane: 4 sierpnia 2014, 18:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320d
Kod silnika: M47N
Nie mam pojęcia skąd ceny za ori Alpine rzędu 600 złotych . Ja dałem za swoją 270 złotych i uważam że gra lepiej niż moje drugie radio Alpine CDA 9880R . W takiej konfiguracji trzeba wybierać : czy chcemy mieć sterowanie z kiery i oryginalny wygląd , czy też możliwość odtwarzania mp3 , usb i takie tam . Jednak ori Alpine zagra z głośnikami jedynie wówczas , jeśli stworzy się głośnikom odpowiednie warunki pracy tzn trzeba drzwi wygłuszyć matami np :stp silver i zamocować głośniki na dystansach z MDF .

Radio Alpine można poznać po dwóch białych paskach po bokach kieszeni w którą wsuwa się płytę .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1