BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [INNE] Żarówki diodowe...
PostNapisane: 4 marca 2009, 14:39 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Czy ma ktoś doświadczenie z żarówkami diodowymi??? Chodzi mi o wszystkie zamienniki do żarówek w aucie :) Czy warto, jakie, jak świecą, jakie z nimi problemy???

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 17:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Problemem z zarowkami diodowymi moze byc ciagle palacy sie blad przepalonej zarowki na pelnym kompie(jesli taki posiadasz)

Co do kwestii czy warto...to napewno...mniej wydzielaja ciepla mniej pobieraja pradu lepiej swieca(jasniej)

Co do wyboru to ciezko jednoznacznie pokazac jednego producenta bo tyle tego jest ze ciezko wskazac produkt godny zaufania...trzeba poprostu probowac. ;)

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 10:09 
Przyjaciel forum

iglu napisał(a):
Problemem z zarowkami diodowymi moze byc ciagle palacy sie blad przepalonej zarowki na pelnym kompie(jesli taki posiadasz)

Co do kwestii czy warto...to napewno...mniej wydzielaja ciepla mniej pobieraja pradu lepiej swieca(jasniej)

Co do wyboru to ciezko jednoznacznie pokazac jednego producenta bo tyle tego jest ze ciezko wskazac produkt godny zaufania...trzeba poprostu probowac. ;)

Wiem że nie ma jednej idealnej firmy która by robiła dobre żarówki... jest to NOWOŚĆ od jakiegoś czasu i ludzie podchodzą sceptycznie do tego!!
Jak dla mnie te żarówki świecą dobrze i mogą być lekką dozą TUNINGU optycznego.

A więc tak:

Już dawno chodziły mi po głowie te żarówki diodowe... a więc czas sprawdzić co to warte :P
Pierwsze dwie są rurkowe... jedne dłuższe drugie krótsze... odpowiedniki żarówki rurkowej o mocy 5W (ta duża w środku, ta mniejsza po lewo pewnie świeci trochę słabiej), a ta mała żarówka po prawo do kokpitu....

Obrazek

Oto efekty:
Stara zwykła żarówka rurkowa:

Obrazek

Diodowa ta większa :)

Obrazek

Jak na mój gust świecą bardzo dobrze... dodam że ta żarówka rurkowa zwykłą ma moc 10W... a ta diodowa świeci tak jak żarówka 5W.

Więcej foto jest u mnie w galerii... zapraszam zainteresowanych :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 16:44 
Dobry temat, ostatnio Fryderyk postawił swoją pieczątke na tego typu diodach, świadczącą o tym, że nie jest to agro :D

Jeśli chodzi o środek, tzn. światło jest mocniejsze..., ale jak się to ma do całokształtu oświetlenia, bo mam dziwne wrażenie, że jednak przy LED-ach będzie ciemno?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 18:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Mialem problem w busie (renault master 98r.) z czesto przepalajacymi sie zarowkami podswietlenia deski rozdzielczej. 3 dni temu wlozylem zarowki diodowe, zobaczymy czy to rozwiaze problem.

Wypych napisał(a):
ostatnio Fryderyk postawił swoją pieczątke na tego typu diodach, świadczącą o tym, że nie jest to agro

nie widzialem tego u fryderyka, diody to nie agro - jesli sa naturalnego koloru. Niebieskie podswietlenie wnetrza to wiadomo nie od dzis - :wstyd:

Wypych napisał(a):
jak się to ma do całokształtu oświetlenia, bo mam dziwne wrażenie, że jednak przy LED-ach będzie ciemno?

Ledy maja to do siebie ze maja mniejszy kąt swiecenia, sa bardziej punktowe, aczkolwiek jesli sluza jako zamienniki w oryginalnych miejscach to swiatlo jest rozproszone przez obudowy/klosze - wiec jest ok. Przy wyborze diod trzeba patrzec jakiej mocy zarowki odpowiadaja, Morfii kupil polowe slabsze, wiec zapewne jest ciemniej.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 23:27 
Przyjaciel forum

Żarówka rurkowa zwykła która jest w kabinie koło lusterka miała 10 W... a ta diodowa ma wartość 5W...
Natomiast te żarówki rurkowe zwykłe które podświetlały rejestrację miały 5W... a wiec różnica jest widoczna (u mnie w galerii). Tej samej mocy żarówki!!!
na 100% to nie niebieski kolor :)
ZIMNY biały... i jest widniej niż na zwykłych rurkowych :) jeśli są to żarówki tej samej mocy :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 23:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Morfii jesli masz oryginalne opakowanie to doczytaj dokladnie - te 5W przy zarowce diodowej, jest to wartosc odpowiednika w klasycznej zarowce. Diody cechuje duzo mniejszy pobor prądu i taka zarowka LED jaka masz koło lusterka moze pobierac jakies max 0.5W

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 08:35 
Przyjaciel forum

qrax napisał(a):
Morfii jesli masz oryginalne opakowanie to doczytaj dokladnie - te 5W przy zarowce diodowej, jest to wartosc odpowiednika w klasycznej zarowce. Diody cechuje duzo mniejszy pobor prądu i taka zarowka LED jaka masz koło lusterka moze pobierac jakies max 0.5W

Wiem o tym kolego :) i masz rację.... nie chodziło mi o to że te żarówki diodowe mają 5W lecz świecą lepiej niż normalny odpowiednik żarówki 5W. ;)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1