BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Skrzynia w sedanie....??
PostNapisane: 2 lipca 2007, 20:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
Witam wszystkich, mam taki dylemat i myślę że pomożecie...mianowicie chcę wpakować skrzynie ok. 300watt RMS do mojej 318 is sedan pytanie jest czy to będzie słychać??? bo przecież tylna kanapa jest blachą oddzielona od bagażnika. Czy ktoś ma w taki sposób to zamontowane?? Proszę o opinie.....

Ostatnio edytowano 21 kwietnia 2009, 07:01 przez dadus18, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2007, 21:27 
Forumowicz

Moje BMW: 7er
siemanko.Kumpel jak miał jeszcze e36 i skrzynie w bagażniku to wymontował chyba tylne głosniki zeby cisnienie miało jak do kabiny sie dostac hehehe :P bo tam szczelnie raczej jest..
Ale mozna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2007, 21:50 
ja tak mam.

szału nie ma (też 300W), ale nie mogę powiedzieć, że jestem niezadowolony. faktycznie, wielu odradza takie rowiązanie z powodu tej blachy, ale w moim przypadku, gdzie postawiłem na czystość basu, nie łupanie (dodam, że skrzynia zamknięta, żaden bass reflex), to zamierzony cel jest osiągnięty. fakt, że jeśli chodzi o ciśnienie, to zamknięta skrzynia ma to gdzieś :P
tak więc zależy, jak obudujesz głośnik. jeśli to będzie skrzynia zamknięta i oczekujesz, że będzie Ci ładnie, czysto grać to napenwo będzie ok. jeśli z kolei oczekujesz łupanki i mocnych kick-bassów, no to bym się zastanawiał...

fakt, tą blachę można trochę odchudzić :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2007, 21:59 
Zacna persona forum

w E46 jest dospawany kawałek blachy w miejscu gdzie jest rękaw na narty. więc wystarczy odciać kilka spawów i jest duża dziura. pozatym jak wyżej można wyciągnać głośniki tylne. albo samemu zrobić dziury, np w blasze pod tylna półką. nie będzie tego widać a dziura będzie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 10:34 
w E36 też w miejscu worka na narty jest taki kawałek blachy, który bez problemu można wyciągnąć :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 13:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
Tak myślałem że będzie trzymało dźwięk... A co lepiej wrzucić bass-reflex czy pełną skrzynie???

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 16:16 
dadus18 napisał(a):
A co lepiej wrzucić bass-reflex czy pełną skrzynie???

To już zależy tylko od głośnika i wymaganego efektu. Dobieranie obudowy polega na obliczaniu różnych parametrów, najlepiej to wytłumaczone znajdziesz na stronie dla audiofilów. Nie każdy bowiem głośnik nadaje się do bass reflexu, tak samo jak nie każdy do zamkniętej. Generalnie zasada jest taka, że bass reflex uwydatnia kick bassy, mocniej i głośniej łupie, za to zamknięta obudowa pozwala na granie niższych częstotliwości przy bardzo wysokiej jakości i czystości dźwięku, przy czym swojego rodzaju kompromisem jest obudowa typu band pass. kiedyś się bawiłem w te rzeczy, to do projektowania obudowy (rodzaju, objętości skrzyni etc.) używałem programu winisd. nie będe się więcej rozpisywał:
http://felektr.katalogi.pl/__Poradnik_W ... t6245.html

oczywiście więcej jest tego typu stron!

pozdro!! no i czekamy co dalej :P

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 09:34 
Zacna persona forum

to ja nie wiem czemu tak rozchodziło się o tym że w E36 nie ma sensu ładowanie subwoofera do bagażnika. szczerze to nie widziałem E36 bez składanych siedzeń a wymyśliłem kilka możliwości <LOL> co do skrzyni to tak jak napisał Czarny_simr bass reflex trochę niżej schodzi. gra głośnik i z takim wykopem. dobra obudowa do robienia hałasu i rozrywania budy auta. pewnie masz kolesi z subwooferami, pożycz sobie jakiś na test z bassreflexem. posłuchaj trochę a potem zatkaj dobrze BR np. szmatą:D i posłuchaj jaka jest różnica. potem zabierz się za kupowanie głośnika. PS- przerobienie obudowy BR na zamknięą to nie problem. a ta o której napisał Czarny_simr - band pass zazwyczaj jest sporych rozmiarów i jest nie praktyczna.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 09:45 
Zacna persona forum

mam nadzieje że się przyda...
Obrazek
troche kiepsko mi idzie wklejanie zdjęć;p

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 22:28 
misssiaq6 napisał(a):
posłuchaj trochę a potem zatkaj dobrze BR np. szmatą:D i posłuchaj jaka jest różnica. potem zabierz się za kupowanie głośnika. PS- przerobienie obudowy BR na zamknięą to nie problem.

no problem nie, ale nie zawsze to ma sens akustyczny (parametry głośnika)! :P

misssiaq6 a może wyjąć głośniki z tylniej półki? i je ew. gdzieś bliżej środka wstawić,a dziury po głośnikach przykryć maskownicami i tyle? Ja jeden wyjąłem(mechaniory mi źle auto uzbroili i zwarcie mi robi jak go podłącze :[ ) i sprawdziem i wydawało mi się, że ciut lepiej... sam nie wiem... co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Ostatnio edytowano 5 lipca 2007, 13:07 przez Czarny, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 22:33 
Zacna persona forum

Czarny_simr" tak masz racje ale mimo wszystko warto popróbować. a co do tego z przesuwaniem tylnych głośników bliżej siebie to nie bardzo rozumiem co masz na mysli... napisz dokładniej. powiem tylko tyle że te głośniki 10cm ze skrzynkami są całkiem niezłe. gdyby podmienić głośniki na jakieś inne 10 możliwe że by sporo sie poprawiło. oczywiście nie chodzi o bass.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 11:47 
no chodzi mi o to, by w ich miejsce zostawić tylko otwory zasłonięte maskownicami, by ciśnienie powietrza miało gdzie wylatywać. a te 10-tki gdzieś w środku zamontować, np. w drzwiach z tyłu albo gdzieś indziej. może nawet w ogóle zrezygnować z ich i postawić na dobre średnio i wysokotonowe z przodu??tak się zastanawiam, czy te "wyloty" w miejsce starych 10-tek miały by sens...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 12:07 
Zacna persona forum

no na pewno będą miały sens:D to o czym powiedziałeś to dobre rozwiązanie. z przodu zestaw na 16cm + subwoofer. a z tyłu pod maskownice można by wcisnąć zamiast tych 10 tweetery. kolega ma taki układ w golfie i jest bardzo przyjemnie...

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2007, 20:43 
Uzależniony od forum :)

ja rozwiązałem to tak:kupiłem skrzynkę 300W, podłączyłem, włączyłem i wszysko zaczęło brzęczeć!!! :szok: . tylna półka, rejestracja, coś przy wlewie paliwa, trzeci stop stukał w szybe itd, a w środku wraz nie było jak dla mnie wystarczająco. Udało mi się wygłuszyć półkę i rejestrację(zaczęły brzęczeć cięgła od zamka w klapie), tylne głośniki uznałem za wystarczające więc je zostawiłem, ale wyjąłem ze skrzynek i zamontowałem na delikatnych dystansach. WG mnie na razie jest OK, ale powoli robi się za cicho i basu jakby mniej. Chyba się przyzwyczaiłem

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2007, 09:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
czym wygluszales polke ????

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2007, 12:33 
300W do sedana to trocę mało. Głową muru nie przebijecie chłopaki. Jest sens wyjmować głośniki z tylnej półki żeby sub miał pole do popisu..? Ja polecam zrobienie w tylnej półce jednej 10cm dzióry wstawienie tam bass refleksu i do bagażnika tak od 500W bo mniej do sedana to poprostu sie nie wstawia.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2007, 15:10 
Uzależniony od forum :)

qrax napisał(a):
czym wygluszales polke ????

miałem pod ręką arkusz gąbki to wiele nie myśląc pociąłem na paski, pozwijałem, okleiłem izolacyjną i poupychałem w miejsca , gdzie dotykala blachy. trochę nowatorskie, sle na razie działa. :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 01:25 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
a jaki rodzaj skrzyni gra basem najbardziej dynamicznym, nie tak zeby drzalo wszystko w samochodzie tablice rejestracyjne itd tylko zeby byl szybki dynamiczny bass w rytm muzyki bez zadnych przeciagajacych sie drgan? skrzynia calkowicie zamknieta ma takie wlasciwosci?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1