BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] seryjny autoalarm sie nie uzbraja
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 08:31 
Pierwsze kroki

jako nowy uztkownik witam serdecznie forumowiczow,

od jakiegoś czasu nie uzbraja mi się alarm. Niezależnie od tego czy rygluję z pilota czy zamykam kluczykiem alarm się nie uzbraja - nie mruga dioda pod lusterkiem.

Niedawno wybito mi szybę - coś majstrowano przy aucie, ale nie jestem w stanie powiedzieć czy czasem wcześniej już nie działało.

Alarm mam fabryczny. Centralny chodzi okej (wymieniałem kiedyś przekażniki od centralnego)

Co może być z tym alarmem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 10:39 
Pierwsze kroki

Umówiłem się z jednym specem na kodowanie komputera - żeby być pewnym, że auto wie, że ma alarm. Jednak kodowanie nie pomogło.

Komputer pokazał następujący błąd:
"Syrena, czujnik przechylenia, czujnik ruchu są uszkodzone albo kabel do diody(nosa clowna) jest przerwany albo przewody od STWA(nie pamietam tego skrotu) są odłączone". Z komputera nie udało się również sztucznie uruchomić syreny.

Dzisiaj sprawdziłem podpięcie kabli do czujnika przechyłu, syreny i czujnika ruchu - wygląda okej.

Auto po zamknięciu z kluczyka mruga kierunkowskazami jednak "nos clowna" nie mruga.

Co to może być? Macie może schemat okablowania takiego alarmu? Kojarzycie ten skrót STWA czy jakoś tak? Co to jest? Jakieś sugestie? Dokąd idzie kabel z diody pod lusterkiem? A może być tak że sama dioda padła? Da się jakoś zdjąć tą czerwoną osłonkę pod lusterkiem?

Z góry dzięki!!

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2009, 17:05 
Pierwsze kroki

Pociągne temat dalej. Dzisiaj wykonywałem następujący test:

a) siedząc w środku zamykałem auto z pilota
b) próbowałem otworzyć klamką od środa. od strony pasażera przeważnie dawało się otworzyć pociągając 2 razy za klamkę.
c) przekręcałem kluczyk w stacyjce żeby uruchomić alarm. Alarm czasami się załączał a czasami nie - wtedy było słychać, że dzieje się również coś z centralnym.
d) tak czy owak dioda pod lusterkiem nigdy się nie zapala

Dlaczego czasami mogę otworzyć drzwi od środka a czasami nie? Czy te i powyższe objawy wskazują na uszkodzoną krańcówkę o której było w innym temacie?

Elektryczna szyba od strony pasażera zamyka się wydając czasem dziwny dźwięk. Może szyba powoduje takie objawy?

Pomocy!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1