Zmieniarka oryginalna, auto z roku 2000. Płyt CD nagranych z prędkościami 8x, 16x i więcej nie czyta wcale. Płyty nagrane z prędkością 4x czyta tylko na początku (pierwsze kilka piosenek) a potem zaczynają się problemy; bardzo długi czas odczytania ścieżki albo nie znajduje w ogóle i po przełączeniu np. na utwór znajdujący się pod koniec płyty nic się nie dzieje przez bardzo długi czas, aż tracę cierpliwość i wyłączam płytę.
Nagrywarki płyt przeważnie zadaną prędkość nagrywania osiągają dopiero pod koniec płyty, więc na początku jest ona niższa. Z tego wniosek, że aby zmniejszyć problemy musiałbym nagrywać płyty najlepiej z prędkością 1x (tak są nagrywane oryginalne CD). Ale wcześniej tego problemu nie było, więc to nie wada zmieniarki, po prostu z czasem coś tam się stało i nie wiem co. Rozbierałem ją kiedyś ale po zdjęciu obudowy okazuje się, że dostęp do lasera jest dosyć trudny, nie chciałem jej bardziej rozbierać żeby nie mieć problemu z ponownym złożeniem. Poza tym skoro czyta początek płyty to nie wina lasera, może napędu lub czegoś innego ?
Wie ktoś co z tym zrobić, albo kto takie rzeczy naprawia ?
|