BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 03:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDIO] Jak podłączyć wzmak audion srx3 ?
PostNapisane: 12 lipca 2009, 19:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam.
Mam pewien problem z podłączeniem wzmacniacza audion srx3, chcę podłączyć do niego głośniki Hertz esk 130 i suba clarion sw3012b, wzmak i sub chodziły razem w samochodzie brata, może trochę ten wzmak za słaby na ten głośnik ale jak dla mnie to może być, słucham raczej rocka więc bas nie jest mi aż tak potrzebny,a że wzmak i bas dostałem od brata za free to już go założę :hyhy: Nigdy nie montowałem sam żadnego systemu audio i nie mam instrukcji do wzmacniacza wiec mam kilka pytań:

1 Mam radio blaupunkt mp 66 i ma ono jedno wyjście na Saba , a wzmak ma dwa co na to poradzić, jakiś rozgałęźnik czy możne podłączyć kabel tylko do jednego złącza we wzmacniaczu ?
2 Jakiej grubości powinien być kabel zasilający od akumulatora i jaki powinien być bezpiecznik, w wzmacniaczu jest 30A,
3 Na wzmacniaczu są dwa pokrętła oznaczone jako VRMS jedno na przód drugie na tył ,a zakres ich regulacji to od 0,2 do 5 do czego one służą i jak powinny być ustawione przy takich głośnikach jakie posiadam?
4 Jak powinienem ustawić filtr górno przepustowy i dolno przepustowy żeby brzmiało to jak najlepiej z wyżej wymienionymi głośnikami, zakres ich regulacji to od 50 do 220Hz
5 Jak gruby powinien być kabel do suba 2*2.5 wystarczy czy powinien być grubszy?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
1. http://allegro.pl/item677949621_sinusli ... mlawa.html
2. Kable minimum 25mm2, skoro w wzmacniaczu jest 30A to na kablu daj 60A
3. Jedno pokrętło jest od przedniego kanału, a drugie od suba. Służą do regulacji jakby Ci to powiedzieć natężenia??? To jest to samo (prawie) co volume w radiu ;) Jak mają być ustawione??? To już zależy od Ciebie ;)
4. Ustawienie filtrów też zależy od Ciebie. To już jest zestrojenie sprzętu i sam musisz to na swoje ucho ustawić ;)
5. Tak. Taki wystarczy kabel :P

Wzmak nie jest za słaby na tego suba ;)

Z mojej strony:
Kable sygnałowe i zasilające osobno.
Bezpiecznik na kablu jak najbliżej aku.
Najpierw podłączasz zasilanie, dopiero później zabierasz się za podłączanie głośników.

Miłej zabawy ;)

PS. Uważaj na tego klocka bo bardzo fajny jest ;) heh

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 21:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Dziękuje bardzo za pomoc. Nie chciał bym czegoś spalić przez głupotę,teraz mam jakiś pogląd na sytuację.
Wyśle że na saba można to pokrętło Vrms ustawić na max bo i tak jakiś zapas jest w końcu głośnik ma 350 w rms-ie , a co do (pokrętła od przodu), do tych hrców to może na początku je trochę przykręcę bo mają 75 w, czyli tyle co wzmak , a on jest jakby nie patrzeć trochę lepszej firmy to lepiej trochę go skręcić żeby nie spalić głośników
Jeszcze raz dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 23:33 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Nie dziękuj ;) kliknij pomógł :P

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1