BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] naglosnienie coupe
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 13:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535d
witam mam pytanie odnosnie naglsonienia mojej coupe :) audio takie jest odkad posiadam to auto i w sklad jego wchodzi radio pioneer 4x 50 W i do tego radia mam podlaczone orginalne glosniki bmw w polce z tylu, te male glosniczki w drzwich i zmienione glosniki w panelach pod nogami na alpine jakies trojdrozne tak mi sie wydaje :) i dodatkowo mam pociagniete kable do skrzyni w bagazniku ale poprzednik ja zabral... Ogolnie gra czysto i dosc dobrze ale jest za malo basu w aucie i moje pytanie co najlepiej z tym zrobic bez jakichs wielkich przerobek zeby gralo ladnie i bylo czuc troche basu, dodam ze nie chce miec dyskoteki w aucie ??? czy sama skrzynia zalatwi sprawe czy lepiej z przodu wlozyc cos mocniejszego ?? prosze o porady?? pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 06:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
przeważnie jeśli chodzi ci o to żeby ładnie grało. To moim zdaniem najlepszym sposobem na to jest montaż na przód jakich dobrych głośników oddzielnie z gwizdkami a na tył wrzucenie skrzyni basowej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 10:57 
Pierwsze kroki

dokladnie jakas 3000 w bagaznik wzmacniacz no i oczywiscie kondenasator no i okablowanie ktore juz jest ale niewiadomo jakie wiec sprawdz

ja do swojej zalozylem zestaw tuba jbl p1222 x2 wiesz o co chodzi (podojna z bassreflexem) wzmacniacz boschmana gt 3200 kondensator 35 faradów i okablowanie oryginalne dedykowane dla tuby jbl.
ladnie puka mam dokladnie 1200 wat w rms naprawde jest glosno
(mowie tu o mocy calego zestawu)

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 11:43 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
maniake36 biorąc pod uwagę to jaki masz sprzęt nie powinieneś się wypowiadać...
i dostać BANA!
Twój sprzęt grający mogę opisać prosto:
to tak jak byś miał BMW z silnikiem malucha i felgami z tico....
Trancemorpher jeśli to co masz cie zadowala to dokup tylko wzmacniacz i skrzynię na tył i powinno być OK!
Sprawdź czy masz wszystkie kable podciągnięte do tyłu... czyli 1x RCA + jeden prądowy od akumulatora i masa...
Potem napisz ile kasy na to chcesz przeznaczyć (wzmacniacz i skrzynię)... a my doradzimy resztę!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
35 faradów :rotfl:

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 13:13 
Przyjaciel forum

downloader19 chyba kupował je na bazarze... tak na zapas :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Obrazek

Tytuł: phee
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 15:55 
Pierwsze kroki

lepiej to na bazarze a nie jak u ciebie
z jednej strony wielki oczytany a z drugiej dziury w skarpetach i buty z lumpeksu
35 faradow jest po to aby 2 akumulator i wzamcniacz oraz zestaw pociagnely przez godzine na wylaczonym silniku

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 16:08 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
maniake36, daj spokój bo z posta na post piszesz coraz większa głupotę. Jak byś miał 2 akumulatory to nawet 1 farada byś nie potrzebował. Człowieku taki sprzęcik jak Ty masz to może góra 2 farady potrzebuje i normalny aku do zasilania tego jakże słabego wzmacniacza w porównaniu do subwooferów, które mają 2x 400RMS, a nie jak piszesz 1200. Normalnie 1F wystarcza na 500W RMS i nie zawsze jest to potrzebne. Ciekawe jaki masz alternator bądź ile ich masz żeby doładować 2x aku heh i do tego ten kondensator urojony heh to chyba jakaś mega hybryda :szok: Ludzka wyobraźnie nie zna granic :hyhy:

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 00:05 
Przyjaciel forum

maniake36, mocny w gębie a mały ptaszek....
Sprzęt pod remizę i pewnie fura też :wstyd: :wstyd: :wstyd:
Na co Ci TAKIE głośniki jak nie ma czym ich napędzić ?? na co Ci 35 F skoro masz tylko 800RMS ?? Na co Ci 2 akumulator ??? No i główne pytanie na co robisz z siebie debila ??
:mad: :mad: :mad: :mad:
Powinien ADMIN już wstawić Ci bana za obrażanie ludzi i Twoją głupotę :cisza: :cisza:

Co znaczy kable oryginalne dedykowane?? Bo nie ma czegoś takiego :mur: :mur:
Czy to znaczy że kupione w TESCO czy na tym ryneczku od ruskich ???

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 23:22 
Pierwsze kroki

widze ze nizla dyskusja sie tu wywiazala :)

czesiio napisał(a):
przeważnie jeśli chodzi ci o to żeby ładnie grało. To moim zdaniem najlepszym sposobem na to jest montaż na przód jakich dobrych głośników oddzielnie z gwizdkami a na tył wrzucenie skrzyni basowej.

ale montaz tych flosnikow w panele pod nogami zalatwi sprawe czy trzeba kombinowac cos z montazem w drzwiach ??? i czy moje radio pociagnie takie mocniejsze glosniki czy musi byc wzmacniacz ???

Morfii napisał(a):
maniake36
Trancemorpher jeśli to co masz cie zadowala to dokup tylko wzmacniacz i skrzynię na tył i powinno być OK!
Sprawdź czy masz wszystkie kable podciągnięte do tyłu... czyli 1x RCA + jeden prądowy od akumulatora i masa...
Potem napisz ile kasy na to chcesz przeznaczyć (wzmacniacz i skrzynię)... a my doradzimy resztę!

no wlasnie srednio mnie zadowala, nie czuc basu co prawda przod gra dosc czegos brakuje :P
kable z tylu mam takie jak na tym zdjeciu w prawym dolnym rogu + jeden taki cieniutki, niestety nie mam kabli do akumulatora...

[img=http://img39.imageshack.us/img39/6164/kable.jpg]

jesli chodzi o kase to nie mam jakies poprzeczki do ktorej moge przeznaczyc, poprosty chcialbym zeby gralo zadowalajaco :) a jak sie sprawa ma z bagaznikiem w coupe bedzie cos czuc ta skrzynke czy trzeba by bylo cos kombinowac z połka ??? czekam na propozycje?? i pozdrawiam zainteresowanych tematem :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 01:01 
Forumowicz

Moje BMW: 2xCoupe: E30&E36
Kod silnika: M40 & M42
Garaż: www.klubbmwirlandia.czo.pl
maniake36 napisał(a):
oczywiscie kondenasator

Nie takie "oczywiście" bo 320i ma akumulator w bagażniku, więc wystarczą odpowiedniej grubości kable zasilające.

Trancemorpher, dorzuć skrzynkę ze wzmakiem (tak ok. 200W RMS lub więcej) i na bank będziesz zadowolony.

Trancemorpher napisał(a):
kable z tylu mam takie jak na tym zdjeciu w prawym dolnym rogu + jeden taki cieniutki, niestety nie mam kabli do akumulatora..

Te kable to RCA, czyli dźwiękowe idące zapewne od radio, a ten cieniutki to kabelek wzbudzający wzmacniacz w momencie gdy włączasz radio.
Jak już będziesz miał wzmak i skrzynię to dokup po ok. 1m kabli zasilających + i -(oczywiście nie zapomnij o bezpieczniku na +) i już masz wszystko czego potrzebujesz do szczęścia... :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 07:37 
Przyjaciel forum

Kurna Kuzyn nie ma akumulatora z tyłu :zdziwko: :zdziwko:
Te kable CHINCH to jakaś lipa :/

Kable jak coś kupuj takie:
http://allegro.pl/item708751863_dietz_2 ... niacz.html
Tylko jak masz w bagażniku akumulator to 5 metrów kabla plusowego Ci nie potrzeba ;)

Jak dasz dobre 130mm głośniki np. takie:
http://allegro.pl/item711313689_helix_d ... mocja.html
lub
http://allegro.pl/item710558018_dls_b5a ... r_dls.html
to styknie...
nie musisz kupować paneli drzwiowych... choć wtedy wrzucił byś głośniki 165mm :hyhy: :hyhy:

Do tych 130mm głośników samo radyjko wystarczy...
Potem dokup monoblock i skrzynie basową!
http://allegro.pl/item710559616_jl_audi ... ealer.html

http://allegro.pl/item708484869_jbl_gt5 ... _w_wa.html

http://allegro.pl/item717804963_super_z ... tychy.html

http://allegro.pl/item712285621_jl_audi ... r_krk.html

no i wzmacniacz
http://allegro.pl/item710569527_pioneer ... nikat.html

chyba że jakiś 2 lub 4 kanałowy tańszy...
http://allegro.pl/item708229026_blaupun ... gw24m.html

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 10:51 
Pierwsze kroki

BeeRTe napisał(a):
Jak już będziesz miał wzmak i skrzynię to dokup po ok. 1m kabli zasilających + i -(oczywiście nie zapomnij o bezpieczniku na +) i już masz wszystko czego potrzebujesz do szczęścia... :ok:

tak mam akumulator z tylu :) a kable zasilajace z aku do wzmaka w necie tez sa jakies dobre ???
a ten bezpiecznik do wzmacniacza sie wpina czy jak ???

Morfii ok zmienie te kable :) a jakbym kupil na przod te glosniki to poradze sobie sam z montazem ich ?? bo tam sa widze jakies zwrotnice jeszcze, tweetery ??? i czy wtedy moje radyjko uciagnie te glosniki + glosniki te male w drzwiach i glosniki tylne seryjne w polce ???? czy bedzie trzeba z czegos zrezygnowac ???
a jesli chodzi o ta 3 propozycje skrzyni to ona jest juz ze wzmacniaczem, tylko czy ten wzmacniacz jest odpowiedni ?? czy lepiej dobrac z tych nizszych co zaproponowales ???

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 10:51 
Pierwsze kroki

BeeRTe napisał(a):

tak mam akumulator z tylu :) a kable zasilajace z aku do wzmaka w necie tez sa jakies dobre ???

Morfii ok zmienie te kable :) a jakbym kupil na przod te glosniki to poradze sobie sam z montazem ich ?? bo tam sa widze jakies zwrotnice jeszcze, tweetery ??? i czy wtedy moje radyjko uciagnie te glosniki + glosniki te male w drzwiach i glosniki tylne seryjne w polce ???? czy bedzie trzeba z czegos zrezygnowac ???
a jesli chodzi o ta 3 propozycje skrzyni to ona jest juz ze wzmacniaczem, tylko czy ten wzmacniacz jest odpowiedni ?? czy lepiej dobrac z tych nizszych co zaproponowales ???

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 10:52 
Pierwsze kroki

BeeRTe napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 12:31 
Przyjaciel forum

Bezpiecznik wpina się na kabel plusowy idący od akumulatora do wzmacniacza (jak najbliżej akumulatora...)!
Głośniki będą pewnie pasować w oryginalne miejsca... zwrotnice wkładasz pod ten plastik pod kierownicą/schowkiem a syczki zamontujesz gdzieś wyżej... np. przy szybie w miejscu plastiku zakrywającym lusterka! chyba że masz manualne lusterka to lipa :P

Ta pozycja nr. 3 z wzmacniaczem może być... jeśli wzmacniacz chodzi to ci styknie :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 13:35 
Forumowicz

Moje BMW: 2xCoupe: E30&E36
Kod silnika: M40 & M42
Garaż: www.klubbmwirlandia.czo.pl
a kable zasilajace z aku do wzmaka w necie tez sa jakies dobre ???

Nie muszą być jakieś firmowe itp. - i tak nie zauważysz różnicy! Ważny jest w tym przypadku tylko przekrój (polecam 20mm2).

ok zmienie te kable

Nie zmieniaj tych kabli co masz bo j/w! Będziesz musiał rozbierać listwy, a widzę że nie masz za bardzo praktyki, więc możesz połamać zaczepy i wtedy będzie lipa!!! :dobani:
Na razie kup jak pisałem wcześniej 2x 1m przewodów zasilających + i - do tego obudowe z bezpiecznikiem (wartość bezpiecznika (A=amper) w obudowie na kablu + powinna być taka sama jak bezpiecznik lub suma bezpieczników na wzmacniaczu).
Wzmak, skrzynię i głośniki.

Peace.

p.s.
Morfii napisał(a):
Kurna Kuzyn nie ma akumulatora z tyłu

Szefie, wszystkie 6-cio cylindrówki e36 maja akumulator w bagażniku...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1