BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Demontaż tylnych głośników - pewien problem
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 21:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Witajcie,
jestem nowa na forum, gdyż dopiero od niedawna mam BMW e34, co sprawiło, że mam również pewien problem. :zalamany:
Mam pytanie, tylko proszę się nie śmiać!
W jaki sposób mam wymontować tylne głośniki?? :niepewny:
Ściągam oryginalną maskownicę głośnika [czy jakoś tak :)] i moim oczom ukazuje się czarny plastik, do którego przykręcony jest głośnik. I tu pojawia się problem, gdyż w żaden sposób nie mogę nic dalej zrobić. Próbowałam szarpać, gryźć oparcie :P na dodatek jedynie do dwóch z czterech mocujących śrubek można się dostać- sięgnąć. Miałam nadzieję, że jak nie z tej strony, to z drugiej, więc szukałam od strony bagażnika, lecz tam nic nie widzę co mogłoby wskazywać na mocowanie głośniczka.

Proszę pomóżcie! Bo w innym razie będę musiała pytać narzeczonego, który będzie się cieszył, że bez jego pomocy nie dam rady [taka mała samochodowa walka płci ;) hihi

Pozdrawiam! :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: BMW e34 , e39, e92
kolejno musisz zdemontowac tylna kanape(pociagajac energicznie ku gorze)
wyciagnac zaglowki
potem musisz odkrecic dwie sruby w dolnej czesci oparcia(po lewej i po prawej stronie)
i szarpnieciem w gore uwolnic je z uchwytow
potem zdemontowac wspomniane boczki oslaniajace slupki(zamontowane sa one na zatrzaskach,wystarczy podwarzyc)
no i wtedy wciagamy tylna polke bedzie wychodzic ciasno bo jest ona pasowna

po tej operacji swobodnie bedziesz mogl wykrecic glosniki

przepraszam mogła ;) wykrecic glosniki

Tytuł:
PostNapisane: 31 sierpnia 2009, 22:09 
Poszukaj zanim zapytasz

:szok:

Bardzo dziękuję za odpowiedź i prawdziwie mistrzowską instrukcją demontażu :padam:
Jutro sprawdzę, jeśli pogoda dopisze.
Ale jestem w ogromnym szoku, że trzeba półkę aż ściągać, żeby dostać się do głośnika!
Mogliby naprawdę coś mniej inwazyjnego wymyślić :)
No to w takim razie jutro zapowiada się spoooora zabawa :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 22:32 
Poszukaj zanim zapytasz

No i jestem po :)
Poszło całkiem sprawnie, chociaż nie powiem, łatwo nie było- męczyłam się dwa dni ze zmianą tylnych głośników. Głownie z powodu montażu nowego okablowania, znalezienia odpowiedniego miejsca dla zwrotnicy, no i z powodu ośmiogodzinnej pracy :]
Po dłuższych przemyśleniach nad wielkością głośników pozostałam przy fabrycznych trzynastkach, tak więc teraz wdzięcznie prezentują się SONY Xplod :)

A teraz zabieram się za przód i tak sobie myślę jak nieszkodliwie wymontować zegary, aby móc puścić kable do lewego przedniego głośnika. Może ktoś wie i napisze, zanim sama coś zepsuję? :P

PS: I takie pytanie z innej beczki- czy ktoś może wie, gdzie mogłabym szukać gumek (gąbek) pod maskownice tylnych głośników? Ponieważ oryginalne... posypały się :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 10:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: 528i 318i
Kod silnika: M52TUB28 M40B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
Siamanko :-), w E34 masz kable puszczone już, a z resztą na bank miałaś lub masz tam głośnik to wystarczy zmienić na inny, no chyba że kable masz pourywane to puść lepiej pod kierownicą, odkręć osłonę pod kierownicą i tam górą puść kabel, lepiej tak niż zegary wyjmować :D pozdro

MOJA E34 528i DELPHIN METALIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=25990
MOJA E39 535i V8 BIARRITZBLAU METALLIC ==>> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=60703 ( Sprzedana :-( )
MOJA E30 318i CIRRUSBLAU METALLIC ==>> viewtopic.php?f=6&t=78957

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2009, 10:15 
Poszukaj zanim zapytasz

już zrobione- jednak wyciągnęłam zegary :) lecz zapomniałam zdjąć klemę z akumulatora :wstyd: no i teraz mam mrygającą kontrolkę air bagów :/
tak więc czeka mnie wizyta na kompie :( chyba że ten błąd można jakoś inaczej skasować??
A że i tak na razie samochód stoi u lakiernika i pewnie postoi jeszcze z dwa tygodnie, to szukam możliwości skasowania tego błędu inaczej niż przez komputer.

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2009, 15:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
madzia8912, z tego co sie orientuje to inaczej niz przez komputer sie nie da skasowac bledu "jaskow". wystarczy nawet CarSoft
pozdrawiam i gratuluje udanej "operacji" wymiany glosnikow

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1