BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] kierownica wielofunk.?Instrukcja?czujnik deszczu? DSC?
PostNapisane: 4 października 2009, 21:49 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich :)
Jestem tu nowy i nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam post jeli nie to przepraszam i prosze o skierowanie do odpowiedniego.
Wlasnie zakupilem E46 330d 2003 i mam kilka pytan.
1. Czy ktos moze mi pomoc rozszyfrowac kierownice wielofunkcyjna?Chodzi mo o przyciski na kierownicy ktore do czego sluza? mam kierownice taka sama jak ponizej na aukcji:
http://www.allegro.pl/item759165776_bmw ... 2004r.html
a tu inne zdjecie:
http://www.allegro.pl/item756702775_bmw ... cyjna.html

z tego co mi wiadomo to przyciski z prawej strony sa do tempomatu....chyba....? ale nie mam poecia do czego sluza przyciki z lewej strony glownie przycisk "R/T" oraz ponizej z twarza...???

2.Mam zbita przednia szybe i zastanawiam sie czy mam czujnik deszczu?Jak mozna to sprawdzic? Czy jesli okaze sie ze nie posiadam go teraz, to czy jest mozliwosc zamontowania tego czujnika i jak to zrobic?czy wystarczy kupic szybe z czujnikiem deszczu i to wszystko?

3.W lusterku wewnetrznym z przodu u gory i z tylu mam jakies diody czy cos takiego, do czego one sluza? Jest takze jakis czerwony "cycek" u dolu lusterka....czy ktos wie do czego to sluzy? jak na zdjeciach ponizej:

http://www.allegro.pl/item751711512_bmw ... chrom.html

4. Nie posiadam nawigacji, czy jest mozliwosc zamontowania navi w moim aucie?
5. Do czego sluzy DSC?

Prosze wszystkich o pomoc i z gory dziekuje. Jeszcze raz przepraszam jesli w zlym miejscu zamiescilem posta.
Pozdrawiam Kuba.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 10:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
Jesli chodzi o kierownice to z prawej strony TEMPOMAT, a z lewej radio i telefon.

Jesli chodzi o szybe to mozesz miec w niej czujnik zmierzchu i deszczu.
Jak rozpoznac? Daj foto szyby, lub na manetce od wycieraczek powinno byc jeszcze pokretlo do regulacji czulosci. Jak wlaczysz wycieraczki na 1 bieg, to zaleznie od opadow tak szybko beda smigac wycieraczki.
Uprzedzajac pytanie - czujnik zmierzchu sluzy do automatycznego zapalania swiatel. Przy pokretle do wl. swiatel powinna byc pozycja na lewo od 0 - znaczek swiatel i A.

Cycek u dolu lusterka to kontrolka alarmu.

te kropki na lusterku to czujnik od samoprzyciemniana. Jak swieci ci auto z tylu w lusterko to sie samo przyciemnia.

DSC to kontrola trakcji + ASR.
Czyli jak chcesz poszalec to musisz to wylaczyc. On jest dwupoziomowy. Raz naciskach i dezaktywujesz kontrole trakcji, przytrzymujesz i dezaktywujesz komplentie.

Co do NAVI to wszystko sie da, tylko troche bedzie to kosztowac.

Na moj gust masz czujnik deszczu i czujnik swiatel bo wyglada na to ze masz dosc bogaty wypas.

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 19:28 
Pierwsze kroki

Dzieki za info:) Jutro postaram sie zrobic fotki szyby ale z tego co pamietam to nic na niej nie ma pod lusterkiem...a chyba powiniem byc takis czujnik przyklejony.Szyba jest zbita bo autko jest po wypadku moze dlatego nie ma tego czujnika deszczu i ew.zmierzchu. Czy od tego czujnika nie powinny odchodzic jakies kable lub nie powinna byc podlaczona jakas wtyczka? Bo umnie nic nie wisi... Czy jest to sterowane bezprzewodowo?Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 22:17 
Częsty bywalec

kable w podsufitke ida, pod lusterkem. zrob foto i zobaczymy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:09 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: m47
Kune napisał(a):
lub na manetce od wycieraczek powinno byc jeszcze pokretlo do regulacji czulosci. Jak wlaczysz wycieraczki na 1 bieg, to zaleznie od opadow tak szybko beda smigac wycieraczki.
Uprzedzajac pytanie - czujnik zmierzchu sluzy do automatycznego zapalania swiatel. Przy

Tutaj chyba wkradl sie maly blad. Ja posiadam plynna regulacje predkosci wycieraczk, tak jak mowisz ale nie posiadam czujnika deszczu.
To pokretlo na manetce to raczej indywidualne ustawienie predkosci wycieraczek.. :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 08:30 
Częsty bywalec

giizmo napisał(a):
Kune napisał(a):
lub na manetce od wycieraczek powinno byc jeszcze pokretlo do regulacji czulosci. Jak wlaczysz wycieraczki na 1 bieg, to zaleznie od opadow tak szybko beda smigac wycieraczki.
Uprzedzajac pytanie - czujnik zmierzchu sluzy do automatycznego zapalania swiatel. Przy

Tutaj chyba wkradl sie maly blad. Ja posiadam plynna regulacje predkosci wycieraczk, tak jak mowisz ale nie posiadam czujnika deszczu.
To pokretlo na manetce to raczej indywidualne ustawienie predkosci wycieraczek.. :)

Moze jesli nie masz czujnika to tak jest.
Ja sobie tym czulosc ustawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 17:03 
Pierwsze kroki

Witam:)
A wiec porobilem pare fotek i zaraz bede pytal co z nich mozna odczytac:) uprzedzam ze auto jest jeszcze po kolizji i nie wyglada zbyt atrakcyjnie i czysto czym prosze sie nie sugerowac....
Pierwsze to zdjecia lusterka z zapytaniem czy jest ten czujnik deszczu czy go nie ma bo nie wiem jaka mam kupic szybe???I czy jesli nie ma to czy jest mozliwosc zalozenia?Odrazu ponizej manetka do wlaczania wycieraczek-moze z niej cos sie wyczyta...???
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejne to manetka kierunkow i pytanie co to jest ten przycisk "BC"?Z tego co ledwo widac na pokretle swiatel z boku nie mam znaczka A, czy to znaczy ze nie mam czujnika zmierzchu?
Obrazek
i od dolu:
Obrazek

Z tego co napisal "KUNE" wiem ze na kierownicy z prawej strony jest tempomat, z lewej radio i telefon, tylko ze ja nie mam telefonu w samochodzie....to do czego sluza lub jak dzialaja te dwa przyciski po lewej R/T i ten ponizej z twarza??Oto fota:
Obrazek

i juz ostanie pytanie:) Wiem takze juz co to jest DSC, a czy ktos wie co to za przycisk kolo DSC i do czego sluzy?
Obrazek

Z gory dzieki za wszekie podpowiedzi i informacje:) Pozdrawiam Kuba.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 17:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i ,
Kod silnika: M52TUB28
Hey, Nie masz napewno czujnika deszczu!!! Mam to Samo u siebie, Czujnik deszczu ma inne ramią na lusterko, i widoczny czujnik forochromowy od zewnątrz.
Przycisk "BC" to Board Computer- czyli do zmiany wyświetleń kompa pokładowego, który znajduje się na desce rozdzielczej, zmieniasz nim wskazania.
Nie masz czujnika Zmierzchu- na pewno.
Przycisk "RT" służy do przełączania Radio-Telefon. Przycisk "Buzi" słuzy do odebarania Telefonu. Auto musi w tym przypadku posiadać fabryczną instalację telefoniczną która zazwyczaj jest pod podłokietnikiem, lub moduł Bluetooth. PS. teprzyciski były montowane W każdej kierownicy wielofunkcyjnej, niezależnie od wyposażenia :):):):):)
przycisk obok dsc służy do poszerzenia głębi dżwięku aucie, montowany tam gdzie jest- Harman-Kardon, lub w innych bardziej rozbudowanych wersjach audio w BMW ,ogólnie polepsza jakość dżwieku dodając więcej wysokich, widzę że masz (miałeś :) Radio Bmw-Proffesional) :)

Aha te dwie diody które są na podsufitce służą do podświetlenia kokpitu podczas jazdy, dają delikatną poświatę na drążek od biegów.

Nie ma sensu montować czujnika deszczu , mam w drugim aucie i nie za bardzo sie sprawdza.

Uploaded with ImageShack.us

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 20:39 
Częsty bywalec

jest tak jak kolega pisze wyzej :)
Wypas w miare konkret, jest i shadowline :)

Fajne auto moze z tego byc :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 20:56 
Przyjaciel forum

quba.t, masz fotkę radia ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 22:00 
Pierwsze kroki

Tak mam fotosy radia:
Obrazek

przy okazji pochwale sie tapicerka, aczkolwiek jest troszke "inna" niz pozostale z tego co ogladam na allegro to jest tylko jedna z takim kolorem...wbrew pozorom fajnie wyglada;)
Obrazek

jak juz ja skoncze naprawiac to pochwale sie zdjeciami calej:)
czy ktos moze mnie oswiecic co to jest shadowline? czy to chodzi o czarna podsufitke?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 22:01 
Pierwsze kroki

Tak mam fotosy radia:
Obrazek

przy okazji pochwale sie tapicerka, aczkolwiek jest troszke "inna" niz pozostale z tego co ogladam na allegro to jest tylko jedna z takim kolorem...wbrew pozorom fajnie wyglada;)
Obrazek

jak juz ja skoncze naprawiac to pochwale sie zdjeciami calej:)
czy ktos moze mnie oswiecic co to jest shadowline? czy to chodzi o czarna podsufitke?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 22:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
To specjalna wersja - robiona "na czarno"
Krótko mówiąc kolejny plus dla Ciebie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 22:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i ,
Kod silnika: M52TUB28
PinBack, to nie jest Shadow, autko ma w Chrom-pakiecie, zobacz są chromowane obwódki na szybach no i ten środek, jest to wersja indywidual na bank, jak ktoś chciał to mieszali ze wszszystkim... :) :)
Ale chłopaka dużo roboty czeka przy aucie..... :)

Uploaded with ImageShack.us

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 23:13 
Pierwsze kroki

NIestety nie mam chromowanych obwodek na szybach:( mam ale nie chromowane tylko jakies dziwne czarne, ale szukam chromow wiec jesli ktos posiada cos takiego to pisac bedziemy sie handlowac;) szukam tez relingow tak do pakietu:)
tak autko uderzone w drzwi kierowcy wiec troszke sie pobawie z nim ale mam nadzieje ze bedzie warto...zastanawiam sie tylko ile bedzie palic.... :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 13:31 
Pierwsze kroki

Czyli masz shadow line ... to proponuje nie zmieniac na chromy tylko zostawic jak jest .. zreszta po kierownicy wnioskuje ze to moze byc MPakiet .. wystarczy wowczas tylko nerki z przodu zmienic na czarne tak aby calosc czarna byla i bedzie super :) wygladac .. sam tak bym chcial :) ale mam chromy i brak mpakietowych zderzakow

tu masz takiego grilla
http://www.bmtuning.pl/sklep/product_in ... ucts_id=48

Zaleta taka ze ten plastik jest blyszczacy wiec pod czarny kolor wyglada jakby tez byl lakierowany

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1