BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Jaką skrzynie basową do wzmacniacza DLS CA31?
PostNapisane: 7 października 2009, 20:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57N
Panowie prosze was o porade jaką najlepiej wsadzic skrzynie basową pod wzmacniacz DLS CA31 żeby wykorzystac ja w 100%.Wzmacniacz ma 170 W przy 4 omah lub 280 przy 2 omah.Dodam że z przodu mam założone głośniki DLS ms6a.Grają rewelacyjnie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 20:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Wzmacniacz przy podłączeniu na 4 omy sobie najlepiej poradzi z głośnikiem około 150 W RMSu będzie miał dobrą kontrolę nad głośnikiem i dobrze go wysteruje. A przy podłączeniu na 2 omy szukał bym coś około 250 W RMSu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 21:52 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Ważniejszym aspektem jest tutaj muzyka i brzmienie jakie preferujesz. Czy powolne mięsiste bardzo niskie, lecz słabiej kontrolowane (duży głośnik i bas refleks), czy szybciej, nie tak nisko, ale wciąż z masażem, to duży głośnik, lecz w obudowie zamkniętej. Jak słuchasz rocka, metalu, nie potrzebujesz schodzić nisko z basem, wtedy lepsze będą dwa głośniki w skrzyni. Około 20cm. To poczujesz na klacie, ale nie na plecach. No i poza tym reszta sprzętu jak jest cięta przy 60Hz to raczej pierwsze rozwiązanie, jak przy 120-140Hz, to drugie, jak masz HPF na przodzie na 200Hz, to możesz do 200 efektywnie zagrać ostatnią opcją, ale uwaga! Może ci czapkę z głowy zdmuchnąć!

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 21:17 
Pierwsze kroki

Słucham raczej muzyki pop i techno.Przed zakupem raczej sprawdze co mi się lepiej spodoba.Zamknięta czy z bas refleksem.Nie wiem jak najlepiej dobrac moc skrzynki.Ile RMS?No i jakiej firmy?Co lepiej zagra 4 omy czy 2???A może 2 głośniki 4 omowe lub 2 dwu omowe?A może dwu cewkowe?
mroova81, apropo tych ustawień co piszesz to mam HPF na wzmacniaczu włączone ale jak na radiu przełączam poszczególne zakresy HPF to nie wyczuwam żadnej różnicy w dźwięku.Obecnie mam suba ale bardzo kiepskiego może dlatego?Mam też opcje Sub Sonik no off i Paralle na off i pokrętło PHASE na ninimum.Nie wiem do czego one służą i czy są dobrze ustawione.Dzięki wielkie jak mi to ktoś wyjaśni :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 21:59 
Specjalista

Od końca:
HPF to filtr górno przepustowy, czyli blokuje basy. Ustawiasz go na radiu. Zobacz, że jak go wyłączysz i zrobisz głośno radio (narazie bez tuby/skrzyni), to głośniki zaczną pierdzieć. Jak go włączysz i ustawisz na 80Hz będzie już lepiej, im wyżej ustawisz, tym mniej będą pierdzieć. Poprostu głośniki w drzwiach nie będą dostawać wogóle basu. Jak masz skrzynie w bagażniku, to bardzo dobre rozwiązanie. 100% basu będzie pochodzić ze skrzyni, a głośniki w drzwiach zagrają czysto i nie będą się przemęczać.
Na wzmacniaczu podłączonym do skrzyni nie ustawiasz HPF, tylko LPF na tyle samo [Hz] co HPF na radiu (np 80Hz oznacza, że od teoretycznie o do 80Hz gra skrzynia, a od 80Hz do końca gra radio).
Sub sonic to jakiś filtr typowo do suba. Pewnie podbija basy, taki mega Xbass albo coś...
PHase - jak już będziesz mieć wszystko poskładane, to pokręć tym. Przy jakimś ustawieniu będzie sub grał najgłośniej. To korekcja fazy, chodzi o to, żeby fale dzwiękowe się dodawały, a nie odejmowały - czyli były w zgodnej fazie. Nie mniej jednak u Ciebie za odtwarzanie niskich tonów będzie odpowiedzialny tylko 1 głośnik, więc opcja ta ma mniejsze znaczenie w tym przypadku. Jakbyć w przyszłości dokładał drugiego suba, to wtedy phase by trzeba dokładnie wyregulować.
Co do mocy skrzyni, to jeśli nie chcesz iść dalej w temat, tylko poprzestać na tym, to nie ma większego znaczenia. Rozumiem, że zwykłe głośniki będą zasilane radiem, więc nawet mały wzmacniacz i tak będzie do tego za głośny. Kwestia głośnika 2ohm.4ohm to tylko kwestia głośności - i tak nie będziesz tego ustawiał na maks bo zagłuszysz radio, więc także bez większego znaczenia). 4ohm to wytchnienie dla wzmaka i niższa jego temperatura. Dla brzmienia, pozostaje to kompletnie bez różnicy, poza tym:
Głośnik raczej polecam ci tylko 1. Chyba 25cm będzie najlepszym rozwiązaniem - nie za wolny, ale schodzi już dość nisko. 99% ma cewki 4ohm, więc poprzednia wątpliwość rozwiązuje się automatycznie. Co do skrzyni, to jak sam chcesz robić, to rób zamkniętą - trudniej się pomylić, dla takiego głośnika objętość około 25-30L i bardzo dużo waty/gąbki... Jak chcesz kupić gotowca, to bass refleks zagra nieco wolniej, ale mocniej i głębiej. Jak nie masz sterowania subwooferem w radiu (filtr LPF z regulowaną granicą odcięcia), to szukaj wzmacniacza, który ma jak najwięcej ustawień i filtr co najmniej 12db/okt. Jak masz sterowanie subem w radiu, to we wzmacniaczu i tak będziesz korzystał tylko z gałki "gain" czyli głośność.
Mam nadzieje, że coś tam wyjaśniłem - pozdr!

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 12:10 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie.Widze że się znasz na rzeczy.Apropo przednie głośniki idą też przez wzmacniacz i grają dośc głośno.Skrzynke kupie.Nie ma sensu robic.Jak się tak znasz na rzeczy to może zgłębisz mi temat odpowiedniej skrzynki do mojego wzmacniacza opisanego w poście pierwszym.I jeszcze jedno.Obecnie mam radio Alpine CDE-103BT ale myśle o takim http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=757187840 lub http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=769907282 lub http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=770727043 .Alpine gra chyba najładniej ale jest mega drogie a chcę już z navi.Na allegro są w miare tanie używki.Warto takie kupic?

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 10:34 
Specjalista

Znać, to się nie znam, coś tam wiem... 2DIN z navi... hmm nigdy nie miałem, ale raczej będzie to urządzenie nastawione na mnóstwo funkcji, bajerów, etc a jakość położona jest na dalszym miejscu. Osobiście wolałbym, albo zostać przy tym co masz, albo kupić coś innego 1DIN, a navi kup sobie larka za 3stówy i będziesz zadowolony. W tym budżecie starczy Ci na larka i na coś takiego: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=761556137
Chyba nie ma lepszego radia na tą chwilę w sprzedaży. Radyjko poradzi sobie nawet z wysterowaniem najdroższego sprzętu jaki tylko jesteś w stanie kupić w zwykłym sklepie. Skrzynia? Kup gotowca z hertzem ES250 lub ES300. (25 i 30cm).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1